Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij een heupprothese

Na een totale heupartroplastiek is mobilisatie een van de belangrijkste aandachtspunten. Classificatiedeskundige Friso Raemaekers* geeft voorbeelden van relevante verpleegkundige classificaties en valkuilen.
Foto: iStock

Diagnoses

Dit artikel over verpleegkundige classificaties hoort bij de Nursing Challenge over heupprotheses. Daarin een casus over mevrouw Becks, bij wie de mobilisatie uiteindelijk voorspoedig verloopt. Dat is niet altijd het geval na een totale heupartroplastiek. Een diagnose die dan veel voorkomt is lichamelijk mobiliteitstekort (NANDA 00085).

Dit is in veel gevallen gerelateerd aan de pijn en de terughoudendheid om te gaan bewegen, zoals die voorkomt na veel grote operatieve ingrepen. Maar een mobiliteitstekort kan ook een andere oorzaak hebben. Zeker bij secundaire hart- of longziekten en/of bij (kwetsbare) ouderen kan de verpleegkundige diagnose verminderd activiteitsvermogen (NANDA 00298) van toepassing zijn.

De patiënt heeft dan onvoldoende uithoudingsvermogen voor dagelijkse activiteiten en voldoende bewegen is niet haalbaar, terwijl dat juist heel belangrijk is na een heupartroplastiek.

Zorg daarom voor een nauwkeurige anamnese waarbij je de oorzaak van het mobiliteitstekort onderzoekt. Hiervoor zijn in de NANDA-classificatie observeerbare aanwijzingen opgenomen, zogenoemde bepalende kenmerken. Bij een verminderd activiteitsvermogen zijn dat bijvoorbeeld: algehele zwakte, angst als de activiteit nodig is, inspanningsdyspneu, inspanningsongemak en uitingen van vermoeidheid.

Lees in de Nursing Challenge over heupprothese over de operatie, de postoperatieve zorg en de leefregels. Met de toets bij het artikel verdien je 2 accreditatiepunten.

Zorgresultaten

Met behulp van geselecteerde indicatoren kun je het zorgresultaat (NOC) systematisch vastleggen. Hiervoor beoordeel je de indicatoren dagelijks op een 5-puntsschaal, (1 = zeer ernstig beperkt, 5 = niet beperkt). Indicatoren om het activiteitsvermogen (NOC 0005) te beoordelen:

  • Ademgemak bij inspanning
  • Coördinatie van bewegen
  • Gemak waarmee de ADL worden verricht
  • Kracht in het onderlichaam
  • Loopvermogen

Interventies

Verpleegkundige interventies (NIC) bij verminderd activiteitsvermogen zijn anders dan bij een lichamelijk mobiliteitstekort. Interventies die voor beide gelden zijn:
Pijnbestrijding: acuut (NIC 1410)
Ondersteuning bij persoonlijke verzorging (NIC 1800)

Bij verminderd activiteitsvermogen gelden ook:
Energieregulering (NIC 0180)
– Omgevingsregulering (NIC 6480)
Bezoekbeleid (NIC 7560)
– Gezamenlijk doelen stellen (NIC 4410)

Door bij deze diagnose pijn en vermoeidheid tegen te gaan en de energie samen goed over de dag te verdelen kan ruimte vrijgemaakt worden voor de mobilisatie, liefst samen met een fysiotherapeut. Stem bijvoorbeeld het bezoekbeleid af op fysiotherapiesessies en ga na of de patiënt met extra ADL-ondersteuning meer energie overhoudt om te werken aan de mobiliteit.

* Friso Raemaekers is deskundige verpleegkundige verslaglegging bij het Haaglanden Medisch Centrum in den Haag, regiocoördinator van het NANDA-I Netwerk en ExpertNetwerk Verpleegkunde van Nursing en TvZwww.friso.blog

De in dit artikel genoemde verpleegkundige diagnoses zijn onderdeel van Nanda, NIC en NOC, ook eenvoudig digitaal te raadplegen in de Nanda NIC NOC-tool. Lees ook ‘Indiceren gaat niet om zorgtaken toewijzen’ en andere interessante artikelen over verpleegkundige classificaties.

Waarom verpleegkundige classificaties?

Het classificeren van verpleegkundige zorg maakt deze niet alleen inzichtelijk en meetbaar, maar draagt er ook aan bij dat iedereen op dezelfde manier rapporteert. Dat helpt om onderbouwd verbanden te leggen tussen symptomen, oorzakelijke factoren en het effect van interventies. Ook helpen verpleegkundige classificaties je gerichter naar patiënten te kijken, en de juiste keuzes te maken.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.