Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nursing januari 2011

Tips voor het functioneringsgesprek ι De nieuwe cao VVT ι Terugblik op het Nursing Event 2010 ι Fixeren van een endotracheale tube

De links behorende bij de artikelen uit het januari nummer vind je hier.

#Actueel Nederland
Marleen van Dijk verpleegkundige van het jaar
Internationale prijs voor Nederlandse studenten verpleegkunde
Eindelijk principeakkoord cao VVT bereikt
MRSA-beleid wordt minder streng
NPCF: ‘Communicatie met patiënten schiet tekort’
Ziekehuispersoneel nauw betrokken bij nieuwe cao
Nieuwe meeteenheid HbA1c definitief
‘Ouderenmishandeling moet uit de taboesfeer’

# Acht vragen over de nieuwe cao VVT
Het principeakkoord van de cao VVT is hier te vinden.

In het artikel in de Nursing is een foutje geslopen. Bij vraag 2: Hoeveel verlofuren krijg ik volgens de nieuwe cao? staat dat het extra verlof voor 55-plussers vervalt per 1 januari 2011. Dit moet zijn per 1 januari 2012.
 
#Haal het beste uit je functioneringsgesprek
Echt even tijd om te bespreken hoe je werk bevalt, waar je tegenaan loopt en wat je wensen zijn. Het functionerings- of jaargesprek is geen beoordelingsgesprek, maar biedt een mooie kans om te groeien. Voor jou en je leidinggevende.
– De ABVAKABO FNV biedt de workshop ‘Functioneringsgesprekken’ aan.
– Beroepsvereniging NVKVV biedt opleidingen en trainingen voor verpleegkundigen en hoofdverpleegkundigen. Training in functioneringsgesprekken maakt deel uit van de Kaderopleiding.
– Benieuwd naar ervaringen van collega’s met functioneringsgesprekken of wil je er zelf iets over kwijt, surf dan naar Sandra’s blog Mijn functioneren.

#Werken bij een weeralarm
Sneeuw en ijzel zijn mooi voor een winters tafereeltje, maar als je voor je werk de weg op moet, is het ineens een stuk minder aantrekkelijk. Wat doe je bij een weeralarm?
Werken bij een weeralarm
Juridisch advies: aansprakelijkheid bij vallen op het werk

#Terugblik Nursing Event 2010
Ruim 1250 verpleegkundigen reisden 9 en 10 december af naar de Reehorst in Ede om inspiratie op te doen. Onze fotograaf Erik Kottier heeft tijdens het evenement foto’s gemaakt. Bekijk ze hier.

#Overgevoelig voor voedsel
Een ziekenhuisopname is al vervelend genoeg. Als je dan ook nog door voeding last krijgt van allergieverschijnselen als huiduitslag of een bloeddrukdaling, ben je als patiënt nog verder van huis. Verpleegkundigen kunnen patiënten adviseren en laten zien welke patiëntenverenigingen en websites er zijn.
www.food-info.net/allergy.htm: biedt vertalingen over voedselallergie en -intolerantie in dertig talen.
www.voedselallergie.nl: de Stichting Voedselallergie is een patiëntenorganisatie voor mensen met een voedselallergie en een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Ook vanuit Vlaanderen kunt je terecht bij deze organisatie.
www.anafylaxis.net: het Nederlands Anafylaxis Netwerk (NAN) geeft steun aan mensen in de omgang met een anafylaxie. Op de site vind je informatie over hulpmiddelen als de EpiPen® en Anapen®.
www.allergienet.be: is een forum voor mensen met (voedsel)allergie. Dit kondigt voordrachten aan met een dermatoloog en informele samenkomsten onder lotgenoten.
www.astma-en-allergiekoepel.be: deze site geeft een overzicht van de actuele ontwikkelingen in Vlaanderen. De organisatie heeft ook een infolijn: 0800-84321.
www.voedingscentrum.nl: hier lees je al het nieuws over voedsel en voedselintolerantie. Ook kun je met behulp van de receptenzoeker gerechten samenstellen die vrij zijn van melk, ei of gluten.

# MRSA: prefentief isoleren niet meer nodig, alertheid wel
De Werkgroep InfectiePreventie (WIP) gaat de richtlijn MRSA versoepelen. Dat betekent niet dat het gevaar voor deze onwelkome gast in – vooral – ziekenhuizen, geweken is. Als verpleegkundige blijft het noodzakelijk om de hardnekkige bacterie met man en macht te bestrijden. Want het is – letterlijk! – geen beestje om zonder handschoenen aan te pakken.
– Werkgroep InfectiePreventie (WIP). Richtlijn MRSA, ziekenhuis 2008
Alles over MRSA
Dossier MRSA op Nursing.nl

#Medicijnquiz januari, de extra vragen vind je hier

#Nu@nursing
Nursingthermometer
Rekenproblemen
Naar aanleiding van het Nursing-onderzoek in november naar verpleegkundig rekenen vroegen we bezoekers op de site: hoe vaak heb jij tijdens je werk te maken met een rekenprobleem dat je zelf niet direct kunt oplossen? Grappig om te zien dat er twee uitersten lijken te bestaan: de grootse groep heeft niet of nauwelijks problemen met rekenen (43 procent), en de op één na grootste groep minstens een keer per dag (32 procent).

Minstens 1 keer per dag 32 %
Minstens 1 keer per week 8%
Minstens 1 keer per maand 17%
Nooit 43%
Stem op de nieuwe stelling

Best bekeken
Welke berichten werden dit jaar het meest gelezen door bezoekers van Nursing.nl? Bekijk de top 15 meest gelezen berichten van 2010.

Naast trouwe bloggers Jos en Sandra, maakten we dit jaar kennis met de jonge Quinten en  Annemart. Suzan Senczuk vertrok als blogger na haar afstuderen in juni, en Bram begon diezelfde maand als columnist voor Nursing (blad). Welke van hun stukken werd dit jaar het meest gelezen door bezoekers van Nursing.nl? En welke blogger is het populairst?

Spiekboekje
Vergeet je steeds hoe je moet rekenen met milligrammen en milliliters? Of vind je rekenen gewoon vervelend of moeilijk? Niet nodig, gebruik het Nursing spiekboekje: rekenen voor verpleegkundigen!

Zit jij op Twitter?


Volg
Nursing op Twitter

Op de cover: Ariene Morren, verpleegkundige Meander Medisch Centrum in Amstersfoort
Fotografie: Pieter Wagenaar

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.