Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nursing juni 2011

Met oa:
-- Voors en tegens van verplichte bij- en nascholing
-- Missers in de multiculturele zorg
-- Wat werkt goed tegen medicatiefouten?  
   
 
Nursing juni 2011

De links behorende bij de artikelen uit het nummer vind je hier.

#Actueel
– Anna Reynvaan Prijs voor onderzoek naar ‘weglopers’ op seh.
Lees het onderzoeksverslag van Christien van der Linden op Nursing.nl
– ‘Standaardformulier moet overdracht veiliger maken’.
Bekijk de kernset ‘e-Overdracht in de care’ op Nursing.nl
– Handhygiëne struikelblok bij versoepeling MRSA-richtlijn.
Houd ook het dossier MRSA op Nursing.nl in de gaten voor het laatste nieuws rond de nieuwe richtlijnen.
– Thuiszorgverpleegkundigen voelen zich onveilig.
Meer over dit onderzoek op Nursing.nl
– ‘Onvoldoende aandacht voor multimorbiditeit bij ouderen’.
Lees meer over de zorg voor ouderen op Nursing.nl
– Patiënten stellen vaker zelf diagnose.
Meer info: www.fvib.be

# Zes vragen over de nieuwe cao ziekenhuizen
Werkgever NVZ en vakbonden hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe cao ziekenhuizen. Verschillende verpleegkundigen mailden ons hun vragen, wij gingen ermee naar de onderhandelaars.
– Bij het ter perse gaan van dit nummer lag dit akkoord ter goedkeuring bij de achterban. Half juni is bekend of het definitief doorgaat. Kijk voor het laatste cao-nieuws op www.nursing.nl

# Voors en tegens van verplichte nascholing
De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) vindt het huidige systeem van bij- en nascholing in de zorg te vrijblijvend en wil deskundigheidsbevordering daarom wettelijk verplichten voor verpleegkundigen. Goede ontwikkeling of de zoveelste nieuwe regel? Nursing legt de vraag voor aan mensen op de werkvloer.

# Missers in de multiculturele zorg
Marokkanen, Afrikanen, Turken en Polen: in het ziekenhuis tref je steeds vaker patiënten met verschillende culturele achtergronden. Dat is niet altijd even makkelijk. Drie deskundigen bespreken veelgemaakte fouten in de multiculturele zorg en geven tips.
– Vragen over de Marokkaanse cultuur stellen aan een verpleegkundige die zelf werkzaam is in Marokko? Meld je aan bij het internationaal mailnetwerk en mail je vragen over cultuur naar verpleegkundigen in de hele wereld. Schrijf je in door een mailtje te sturen naar mailserv@mdx.ac.uk en vermeld in de onderwerpregel ‘Subscribe transcultural-Eunet-L’. Je ontvangt dan een welkomstbericht met verdere instructies hoe je gebruikmaakt van het netwerk.  

# Het effect van interventies tegen medicatiefouten
De helft van de Nederlandse verpleegkundigen maakt maandelijks medicatiefouten, blijkt uit een Consumentenbond-enquête van vorig jaar.2 De vraag blijft: hoe voorkom je ze? Niet eenvoudig, aldus wetenschappelijk onderzoek. Populaire methodes zijn niet altijd effectief.
– Marian Smeulers is stafadviseur en promovenda, afdeling kwaliteit en procesinnovatie van het AMC in Amsterdam. Hester Vermeulen werkt daar ook als stafadviseur en senior onderzoeker, en is lid lectoraat Evidence Based Practice (EBP) bij de Amsterdam School of Health Professions, Hogeschool van Amsterdam. Contact: m.smeulers@amc.uva.nl
Helft van verpleegkundigen maakt medicatiefouten
– Volgens de cijfers van Zorg voor Beter, een door de Nederlandse overheid gefinancierd patiëntveiligheidsprogramma, zie www.zorgvoorbeter.nl

# NP, PA, POH, vpk. specialist: wat doen ze precies?
Sommige verpleegkundig specialisten en physician assistants hebben het goed voor elkaar. Inhoudelijk is hun werk uitdagend en ze verdienen meer dan de gemiddelde afdelingsverpleegkundige. Maar een tweejarige master naast je werk is ‘best pittig’.
– Zie voor het verslag van 24 mei www.eerstekamer.nl > kamerstukken > wetsvoorstellen > zoek op wetsvoorstel nummer 32.261 > wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg onder andere in verband met de opneming van de mogelijkheid tot taakherschikking
– verpleegkundigspecialismen.nl

# Het correct gebruik van niet-steriele handschoenen in de verpleegkundige praktijk
Met haar onderzoek naar het correct gebruik van niet-steriele handschoenen won Katrien Denys (Katho Roeselare) zopas de Prijs Magda Dierendonck. Haar ontwikkelde leermiddelen moeten leiden tot een correcter gebruik van niet-steriele handschoenen op de werkvloer.
– Het project over het correct gebruik van niet-steriele handschoenen kwam tot stand dankzij de samenwerking van docenten en studenten van Katho-Roeselare, de dienst ziekenhuishygiëne van het H. Hart Ziekenhuis Roeselare-Menen en Verplegingswetenschap Universiteit Gent. Meer info: katrien.denys@katho.be.
– Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen. Zie www.nvkvv.be Daar zijn ook de leerkaarten te vinden.

# Onderzoek naar beleid voor oudere verpleegkundigen
Geef de oudere verpleegkundige privileges zodat ze langer aan het werk blijft. Dat kan het personeelstekort misschien deels opvangen. Het is echter de vraag of leeftijdsgebonden personeelsbeleid deze uitwerking heeft. En de oudere collega zelf? Die hoeft ook niet zo nodig. Uit angst voor scheve ogen van de jongere collega’s.  

# Brandwonden in de thuiszorg
Doordat een thuisverpleegkundige alleen werkt, weet zij niet goed wanneer zij een cliënt met brandwonden moet doorsturen naar een SEH of brandwondencentrum. Maar altijd geldt: bestrijding van het infectierisico heeft de hoogste prioriteit.
– Stichting Consument en Veiligheid, www.veiligheid.nl

# Casus psychiatrie
Hoe ga je om met patiënten met psychiatrische symptomen? In deze serie helpen consultatief psychiatrisch verpleegkundigen je op weg.
– Kijk voor richtlijnen, protocollen en achtergrondinformatie over delier op nursing.nl
– ‘Standaardverpleegplan delier’ van M.J. Schuurmans, J.A. v.d. Woude, UMC Utrecht.  – Delier-O-Meter van klinisch geriater C.J. Kalisvaart, Medisch Centrum Alkmaar. Dit is een verpleegkundig meetinstrument om de ernst van delier in kaart te brengen, zodat je interventies gericht kunt inzetten. 

Nu@nursing

Meest bekeken op nursing.nl

 1. Onderhandelaarsakkoord cao Ziekenhuizen
 2. Weblog Marcellino: Minder loon voor vrouwen? En terecht!
 3. Kwaliteitsindicatoren zeggen niets over zorg
 4. Verpleegkundigen kunnen incontinentie verminderen
 5. Handhygiëne struikelblok bij versoepeling MRSA-richtlijn
 6. Weblog Marcellino: Het mooiste rotberoep
 7. Zorgopleidingen populairder dan ooit
 8. Glaswol bevordert wondgenezing
 9. IGZ: twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht
 10. Ziekenhuizen worstelen met richtlijn medicatie
 11. Minister opent Dag van de Verpleging
 12. Valse diploma’s verpleegkunde verkocht
 13. Bij zuurstoftoediening standaard lucht bevochtigen? > dossier Evidence Based Practice (EBP)
 14. Dementerenden komen tot rust in strandkamer
 15. Weblog Jos: Kankerzooi!  

NursingThermometer
Verplichten van bij- en nascholing
Het systeem van bij- en nascholing in de zorg zou minder vrijblijvend moeten zijn en deskundigheidsbevordering moet wettelijk verplicht worden. Dat vindt de Raad van de Volksgezondheid & Zorg (RVZ). Veel verpleegkundigen lijken deze plannen toe te juichen, tenminste … als we op de poll-resultaten af moeten gaan. Dat dit niet helemaal zo is, blijkt uit het artikel op pagina 10.

Bij- en nascholing moet verplicht worden
Ja, heel goed plan! 37 %
Prima, maar alleen onder werktijd en als de baas het betaalt 59 %
Dit is een vrij land, dus hoe minder verplichtingen hoe beter 4 %

Nieuwe blogger: Agnes Agnes van Kalmthout (23) werkt op een opnameafdeling voor ouderen binnen de ggz. Maandelijks zal zij bloggen over haar werk als somatisch verpleegkundige in de psychiatrie.

Nieuwe expert: Henri
Henri Post is nurse practitioner huiddefecten en wondzorg is zijn passie. Vanaf deze maand schrijft hij eens in de zes weken een stuk voor Nursing.nl, waar jij met al je reacties en vragen terecht kunt. Even voorstellen.

Wie ben je en wat doe je?
‘Ik ben Henri Post, en ben als nurse practitioner huiddefecten werkzaam bij Evean Zorg. Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg rondom de patiënt met een huiddefect in de regio Zaanstreek-Waterland en Amsterdam.’

Wat voor soort cliënten heb je?
‘Ik behandel klanten in verpleeg- en verzorgingshuizen en doe consulten in de thuiszorg. Ook indiceer ik antidecubitusmaterialen en meet ik therapeutische elastische kousen aan.’

Wat is een veelgemaakte fout van verpleegkundigen op het gebied van wondzorg? ‘Wondverpleegkundigen, maar ook algemeen verpleegkundigen, focussen vaak op de lokale wond en te weinig op de mogelijke onderliggende oorzaken. Dat is slecht voor de slagingskans van de wondbehandeling.’ Ga naar Henri’s eerste bijdrage > Anamnese bij wondzorg  

Nursing Extra!
Om onze trouwe abonnees eens extra in het zonnetje te zetten, vind je op Nursing.nl de pagina Nursing Extra. Hier vind je exclusieve abonneevoordelen, zoals korting op congressen of leuke presentjes die je kunt winnen. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties, mail naar: extra@nursing.nl.   


Volg
Nursing op Twitter

Op de cover: Leonie van Leeuwen (midden), verpleegkundig specialist neuro-oncologie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, met collega’s van verschillende afdelingen.
Fotografie: Pieter Wagenaar
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.