Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nursing maart 2010

Aangifte doen bij agressie, en waarom verpleegkundigen anders denken dan artsen
Nursing maart 2010

Inhoud Nursing maart 2010

Aangifte bij agressie: gewoon dóen
Tweederde van het personeel met een publieke taak krijgt wel eens te maken met agressie en geweld tijdens het werk, met personeel van de ziekenhuizen in de voorste linies. Alleen doen zij nog nauwelijks aangifte, bang als verpleegkundigen zijn voor wraakacties van de dader.

Het verschil tussen ons en artsen
Discussiëren met een arts is soms lastig en misverstanden liggen op de loer. Mogelijk ligt dit aan de verschillen in denken. Zo denken artsen doorgaans vanuit ‘ik-waarden’, verpleegkundigen vanuit ‘wij-waarden’. Hoe ga je daarmee om?

Suïcidepogers op de spoedeisende hulp
Iedere dag worden in Vlaamse ziekenhuizen 28 mensen opgenomen na een mislukte poging tot zelfdoding.1 Spoedverpleegkundigen zijn de eersten om hen op te vangen. Wat kunnen zij in zo’n geval best wel en niet zeggen?

Kortgerekt of langgerekt zwachtelen
Zwachtelen: het blijkt niet altijd even gemakkelijk. Onder verpleegkundigen heerst verwarring over de techniek- en materiaalkeuze. Er is een nieuwe landelijke richtlijn onderweg, maar hoe moet het tot die tijd? Nursing zet weer even de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Lucht in de infuusslang
De zoveelste pomp die blijft piepen omdat er lucht in de slang zit. Dat kan flink irritant zijn. Snel handelen is dan geboden, want lucht in de infuusslang kan gevaarlijk zijn voor de patiënt. Maar hoe gevaarlijk precies? 

Medicatie voor palliatieve pijnbestrijding
Vijf stellingen, vijf antwoorden over pijnmedicatie voor patiënten in de palliatieve fase.

Verder:

 • Ja/nee: lidocaïnegel bij blaaskatheterisatie
 • Medicijnquiz: regels rond de toediening
 • Advies: patiënt verzet zich tegen fixatie

——————————————————————————–
Links behorende bij de artikelen in Nursing maart 2010:

Actueel NL

Actueel VL

Praten met de arts: weet hoe de ander denkt

Opvang suïcidepogers op de spoedgevallendienst

Nieuwe landelijke richtlijn zwachtelen op komst

Hoe doe je aangifte van agressie?

Vijf vragen over lucht in het infuus

Feiten en fabels over pijnmedicatie

 • Richtlijn Pijn bij kanker, Landelijke richtlijnwerkgroep Pijn bij kanker, Versie: 1.1, 01-10-2008. In te zien en te downloaden op www.oncoline.nl > pijn > Richtlijn Pijn bij kanker
 • WHO pijnladder, zie: www.who.int > Programmes and projects > Cancer > Palliative care.
 • Richtlijn Pijn in de palliatieve fase. Redactie Palliatieve zorg: richtlijnen voor de praktijk, Versie: 2.1, 15-10-2008. In te zien en te downloaden op www.oncoline.nl > Palliatieve zorg > Pijn in de palliatieve fase.
 • Medicamenteuze behandeling in de palliatieve zorg. RVT Formularium 2009. www.farmaka.be
 • www.geneesmiddelenrepertorium.nl
 • Richtlijn Obstipatie, Redactie Palliatieve Zorg: richtlijnen voor de praktijk, Versie: 2.0. 28-09-2009. In te zien en te downloaden op www.pallialine.nl > Richtlijnen > Symptomen > Obstipatie
 • Farmacotherapeutische Richtlijn Pijnbestrijding / analgetica. Zie: www.nhg.artsennet.nl > Kenniscentrum > Richtlijnen > Farmacotherapeutische richtlijnen > Pijnbestrijding

1 REACTIE

 1. Some time before, I needed to buy a house for my corporation but I did not have enough money and couldn’t order something. Thank God my comrade proposed to get the business loans from reliable bank. Therefore, I did so and was happy with my car loan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.