Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nursing praat met Maasstad-verpleegkundigen

Voor het eerst sinds de klebsiella-uitbraak in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis spreken betrokken verpleegkundigen openlijk over de affaire.
Nursing praat met Maasstad-verpleegkundigen

De hygiëne in het Maasstad Ziekenhuis is flink verbeterd, de werkwijze van de verpleegkundigen veranderd. Zelfs de cultuur in het ziekenhuis is er op vooruit gegaan. ‘De Klebsiella-uitbraak dwong ons kritisch naar ons eigen functioneren te gaan kijken’, zegt IC-verpleegkundige Jolanda Malefason. ‘Ik denk dat er geen ziekenhuisafdeling in het land is die zo schoon werkt als wij nu doen.’ Volgens Malefason en haar collega’s mag in geen enkel ziekenhuis ooit weer gebeuren wat er zich van 2010 tot 2011 in het Maasstad afspeelde.

Verscherpt toezicht
In het voorjaar van 2010 ontstond een reeks besmettingen met een multiresistente klebsiella-bacterie. Honderden patiënten raakten besmet, drie van hen overleden aan de gevolgen van de besmetting. Na uitgebreid onderzoek concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat het Maasstad Ziekenhuis verwijtbare fouten heeft gemaakt

Lees er alles over in het septembernummer van Nursing. Nog geen abonnee? Lees hier hoe je het nummer kunt bestellen.

Door: redactie Nursing, Brenda Kluijver
Fotografie: Arno Massee

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Heel goed dat Nursing hier aandacht aan besteed, juist op verpleegkundig vlak is het goed om te lezen wat er beter kan.
    @icpleeg, het is toch een site en blad voor verpleegkundigen? Andere sites praten juist alleen maar over beleid (in het artikel staat daarover ook veel) en management en artsen. Terwijl ook verpleegkundigen een belangrijke rol spelen, misschien wel de belangrijkste.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.