Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties26

NVZ pleit voor 12-uursdiensten verpleegkundigen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil aaneengesloten diensten van 12 uur voor werknemers in het ziekenhuis invoeren. Dat schrijven zij in hun wijzigingsvoorstellen voor de nieuwe cao ziekenhuizen. Vakbonden zijn fel tegen dit voorstel.
NVZ pleit voor 12-uursdiensten verpleegkundigen
Foto: Arno Massee

Per 1 maart loopt de huidige cao voor ziekenhuizen af. Vorige week hebben werkgeversvereniging NVZ en vakbonden NU’91, Abvakabo FNV, CNV Publieke zaak en FBZ hun inzet voor de nieuwe cao uitgewisseld. In het document van de NVZ staat onder andere het voorstel om structureel 12-uursdiensten diensten in te voeren.

Liever achturige werkdag

Vakbonden zijn hier fel op tegen. ‘Wij merken dat steeds meer werkgevers andere werktijden voorstellen, denk aan de 4-urige, 6-urige en 12-uursdienst. De meeste verpleegkundigen willen het liefst 8-urige diensten’, zegt Rolf de Wilde, cao-onderhandelaar van vakbond NU’91. ‘Omdat een goede werk-privébalans essentieel is, vinden wij een achturige werkdag maximaal.’ Die mening wordt gedeeld door de andere vakbonden. Abvakabo cao-onderhandelaar Elise Merlijn zegt op Zorgvisie.nl: ‘We hebben wel eens gesprekken gehad met de werkgevers over twaalf werkuren per dienst. Maar kom op. Hoe denk je dat die mensen op hun benen staan tijdens zo een lange dienst? En de veiligheid voor patiënten. Hoe kun je die nog garanderen.’ Woordvoerder van de NVZ Wouter van der Horst wil geen inhoudelijke reactie geven tijdens de cao onderhandelingen. Op 19 maart is het eerste onderhandelingsoverleg.

Discussieer mee
Wat vind jij? Word jij tevredener van 12-uursdiensten? Of lijkt het je helemaal niks? Discussieer meer op Nursing Connect.

 

Bekijk hier de inzet van de vakbonden.

Bekijk hier de inzet van de werkgevers.

26 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. waarom is de administratie dan nog niet begonnen met 12 uurs diensten. Toen de verpleging 9 uur wilde gaan werken werd er gezegd dat dit qua bezetting niet mogelijk was en dat dit eigenlijk alleen voor het administratieve personeel haalbaar was. Waarom proberen we dit dan niet eerst uit bij deze groep?
  Er zijn voorstanders maar nergens kan ik teruglezen hoe zij dit inpassen in hun gezin, sociale leven en mantelzorg. En wat wordt de werkelijke tijd dat je aanwezig bent want ik neem aan dat die 12 uur niet inclusief de pauzes is.

 3. Ik zie die 12-uurs diensten niet zitten. Ik werk vaak al 9 uur per dienst op de afdeling (dynamische afdeling chirurgie in een algemeen ziekenhuis) i.p.v. 8 uur, dat doe ik zelf hoor, want ik heb die extra tijd nodig om de dossiers te lezen en aan het eind van mijn dienst mijn administratie op een rijtje te zetten. Maar daarna ben ik echt blij dat ik naar huis kan. Mijn leeftijd zal ook meespelen (55 jaar).
  Het voordeel van minder overdragen snap ik, maar ik denk dat je de laatste uren niet echt fit meer bent en toch meer fouten maakt.
  Mogelijk ziet de jongere generatie die 12-uurs diensten wel zitten, maar ik hoop niet dat het verplicht gaat worden.

 4. Bij gebroken diensten kun je zomaar 10 x per week opdragen. Bij drie dagen van 12 uur is dat maar drie uur. Scheelt heel veel reistijd. Ik vind dat de pauzes dan in de baas zijn tijd moeten plaatsvinden. Nu is het vaak zo, dat veel verpleegkundigen doorwerken in de pauze, waardoor je 8,5 uur werkt. Je bent 4 dagen per week vrij bij een volledige werkweek. Het maakt wel uit op wat voor afdeling je werkt. Je kunt taken ook afwisselen. In ieder geval is het goed om over na te denken, zonder meteen een idee te verwerpen of te omarmen

 5. Onze arts assistenten werken ook 12 uurs diensten, kunnen dan nog prima beslissingen nemen. Als je het van te voren wet en je je erop in kan stellen is het misschien best te doen, wil ik het eigenlijk wel eens uitproberen. De garantie van pauzes moet dan wel goed geregeld zijn.Diensten worden 12 1/2 ivm overdracht.
  Het in 3 dagen 32 uur werken spreekt mij wel aan, maar dan wel aaneen gesloten zodat ik daarna 4 dagen vrij ben.

 6. Als we nou eens gewoon onze 8 uurs diensten mogen blijven draaien ipv kortere avonddiensten……daardoor moeten we vaker komen en dat is pas vermoeiend, al sik moet kiezen tussen lange diensten van 12 uur en dan dus minder hoeven te komen of die korte diensten dan kies ik ( op de SEH) voor 12 uursdiensten.!

 7. Ik weet niet wie al deze nieuwe voorstellen bedenken, eerst opmerkingen om de ORT af te schaffen en nu weer 12-uurs diensten willen invoeren. Ik vind het een hoop onrust teweegbrengen bij verpleegkundigen die hun hart, ziel en energie geven voor hun werk en vaak al met een minimale bezetting draaien. De werkdruk is hoog doordat er steeds meer verwacht wordt van de verpleegkundige in dezelfde 8 uur tijd, denk daarbij aan steeds meer administratie en registratie, waardoor je al minder met persoonlijke patiëntenzorg bezig kan zijn. Ja , in 12 uur kan je nog meer werk verrichten op een dag. Maar de concentratie verdwijnt door vermoeidheid, waardoor men steeds meer fouten kan maken, ziekte door werkdruk en burn-out. Dan hoor ik dat sommige mensen zeggen, maar dat is maar drie diensten en ben je er 4 vrij bij full-time baan. Maar let op mijn woorden dat als je al een minimale formatie heb. lukt het niet om 4 aaneengesloten dagen vrij te zijn en worden die 4 dagen ook verdeeld gegeven. De pensioen leeftijd is al om hoog gegaan naar 67, maar om 12 uurs diensten te gaan draaien zijn er maar weinig die die leeftijd in dit zware beroep redden

 8. Ik heb de diensten als pilot gedraaid op vrijwillige basis in 2008 – 2010. Door de extra vrije dagen kon ik een studie doen naast mijn full-time baan. Voorwaarden vind ik vrijwilligheid, geschiedenis van weinig tot nooit ziek zijn en mijn huidige werkplek, de SEH. Relevant is daar dat je piek en rustmomenten hebt. Voor het geheel vind ik ook belangrijk dat doorbetaalde (indien noodzakelijk) korte pauze geïntegreerd is.
  Los hiervan vind ik ook dat vakbonden teveel vasthouden aan verplichte pauzes op de SEH. Op een dergelijke afdeling geldt dat je over een goede conditie dient te beschikken en daardoor in staat bent langere perioden te overbruggen, zonder noemenswaardig in te boeten op kwalitatieve output.

 9. Ik vind dat je als medewerker zelf mag kiezen. Tuurlijk worden er dan meer fouten gemaakt, vooral in de laatste 4 uur van je nachtdienst!! Daarbij als je jonger bent gaat alles nog prima. Maar op een gegeven moment gaat je leeftijd ook een rol spelen!Ik heb zowieso al respect voor de 60+ ers. Laat staan met 12uur diensten.
  Vooral als je12uur moetwerken zonder pauz!

 10. Hoe is het mogelijk. Ik begrijp dat wij allemaal naar 24uurs economie gaan. Het werken in een ziekenhuis is al druk en zwaar genoeg. Pauzes worden soms ingekort omdat het werk het nou eenmaal niet toelaat.
  Moeten we dan ook nog eens langer doorwerken? Waarom? Geef mij nou eens een goede reden waarvoor dit nuttig is? Speelt de gezondheid van de collega dan geen rol meer? Moet er nog meer productie gehaald worden, om het dan zo maar even te stellen?
  Onbegrijpelijk. Voor mijn gevoel is dit wederom door iemand bedacht vanachter het bureau.
  Nou, sterkte collega’s. Hopen dat het niet doorgaat, toch?
  Johan

 11. naast alle negatieve punten, je werkt geen 12 uur, maar ca 11 uur, je moet na 5 1/2 uur pauze nemen, indien je meer dan 8 uur werkt is een pauze van 3/4 uur uitgangspunt, maar tijdens je pauze kun je gestoord worden, dus uiteindelijk werk je zo’n 12 uur en krijg je 11 uur betaald.

 12. Minder overdrachtmomenten = minder kans op fouten; dit snap ik. Maar dat je minder personeel nodig hebt is een foute aanname, tenzij de medewerkers 4 maal 12 uur werken ipv 3 maal 12. Daarbij moet er ook bij de 12 uurs diensten worden overgedragen, dus werk je per dienst al weer een half uur over om alles goed te kunnen overdragen.
  Per saldo levert het volgens mij niets op; geen voordeel voor de patient, geen voordeel voor de verpleegkundige en geen voordeel voor de werkgever. Dit idee kan zorgvuldig en diep in de prullenbak.

 13. jammer dat sommigen alleen de lusten zien en niet de lasten!! De afdelingen worden personeeltechnisch al minimaal bezet en je zult dan maar net die onherroepbare fout maken. Met de invoering van een 12 urige dienst moeten ze de tuchtcommissies ook uitbreiden en uitbreiding bij de BIG-administratie. Hoezo bezuinigen??

 14. Toevallig, alhoewel toeval niet bestaat, heb ik drie weken geleden een verpleegkundige gesproken uit GB, die 12u achter elkaar werkte. Zij gaf ook aan dat het met een kindje niet gemakkelijk te combineren is. Er zitten zowel voor- als nadelen aan deze regeling. Een voordeel: minder overdracht, minder personeel nodig, minder aantal dagen om aan je uren te komen, maar een groot nadeel: groter risico op fouten, ongelukken van medewerkers. Waar gaat men dan voor? Laten ze alsjeblieft goed nadenken wat ze doen!!

 15. Als ik echt diensten van 12 uur moet gaan lezen denk ik dat ik maar ander werk ga zoeken, na een drukke dienst van 8 uur heb ik al moeite om nog secuur te werken van de vermoeidheid, na 12 uur ben ik niet eens meer in staat om thuis te komen (bang dat ik m’n auto in de vangrail rijd)… ik neem ontslag als ik diensten van 12 uur moet gaan draaien… dat trek ik echt niet hoor… en wie gaat er voor mijn kinderen zorgen in de uren dat ik werk en de reguliere opvang al/nog dicht is??? daar is zeker ook niet over nagedacht.
  Op vrijwillige basis vind ik het prima als mensen 12 uur willen werken.. maar als het eenmaal ingevoerd is ben ik bang dat het verplicht wordt.

 16. Ik ben Amerikaans. Ik heb 12-uur diensten in Amerika gedraaid en er is er geen voordeel. Je hebt meer dagen in de week vrij maar op je vrije dagen ben je zo moe dat je geen zin meer hebt. En ja, meer fouten met patienten zijn gemaakt, vooral in de laatste 4 uren van je dienst.

 17. Discussie zal altijd blijven, mag ook zeker niet verplicht worden, maar voor diegene die het wel zou willen, moet het misschien wel mogelijk worden. Als ik naar mijn eigen situatie kijk, werk 100% op ICU en SEH, zou ik het wel prettig vinden, 3 dagen van 12 uur, betekend daarna wel vier hele dagen vrij, komt de privé situatie ook wel ten goede denk ik.

 18. Ik zou eerst wel eens onderzoeken willen lezen over 12 uur achter elkaar werken- wat voor effect heeft dat op mensen? Maken zij meer fouten, gaat de concentratie hierdoor achteruit? En dan de 12-uursdiensten zelf: zijn daar uren bij waarin je bijvoorbeeld kunt rusten, of zijn het allemaal actieve uren?
  12 uur lijkt mij veel te lang, in elke baan.

 19. Veel begrip voor al die collega’s die aangeven dat 12 uur wel erg lang is, en dat zij (te) vermoeid zijn om zo’n dienst te draaien. Vanuit diverse europse landen hoor ik ook signalen dat er minder overdrachten zijn bij 12 uurs diensten, en dat dit de patiëntveiligheid kan bevorderen. (Overdracht kan risico’s op fouten met zich meebrengen). Ik spreek mij niet uit als voor- of tegenstander, wil alleen een ander signaal in deze discussie inbrengen.

 20. Wij hebben 3 uurs diensten, gebrokendiensten maar dat noemen ze 2 diensten op een dag .
  We worden voor het werk zo effecient mogelijk ingezet met zo min mogelijk persooneel want meer uren per dag mag niet van de regering. Je raakt over vermoeiend. Door dat je vaker aanwezig bent. En je prive leven gaat gewoon door. 12 uurs diensten geen goed idee. Omdat je over vermoeiend raakt je kans op fouten groter word.

 21. De NVZ wil echt geen 12 urige diensten. Niet efficient en effectief. Inzet om mee te onderhandelen. Wel flexibele inzet van medewerkers. Diensten van 4 uur, 7,5 uur enz. Minder uren per dag maar meer dagen per maand/jaar. Waar niets tegenover staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.