Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

NVZ wil ORT wijzigen in flexibiliseringsvergoeding

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt voor om de huidige toeslagenregelingen te vervangen door een ‘flexibiliseringsvergoeding’. Dat schrijven zij in hun wijzigingsvoorstellen voor de nieuwe cao ziekenhuizen.
NVZ wil ORT wijzigen in flexibiliseringsvergoeding

‘Uitgangspunt is het principe van belonen van flexibiliteit van werknemers op basis van ongemak. Hierbij worden ook vergoedingen met betrekking tot overwerk, meerwerk, verschoven diensten, onregelmatige diensten en bereikbaarheids-, consignatie- en aanwezigheidsdiensten betrokken’, aldus de NVZ in het document met wijzigingsvoorstellen voor de cao ziekenhuizen. Gezien de omvang van de afspraak, stelt de vereniging wel eerst een gezamenlijke studie voor.

Reactie vakbonden

Vakbonden –verenigd in Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU’91 – kijken argwanend naar het voorstel van de NVZ. ‘Het voorstel komt voor ons uit de lucht vallen. Wij zijn niet overtuigd dat dit een voordeel voor de ziekenhuismedewerkers met zich meebrengt’, zegt Elize Merlijn, cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV. Zij benadrukt dat de NVZ het standpunt nog niet heeft toegelicht en dat de vakbonden het onderwerp nog met de werkgevers moeten bespreken. ‘Vooralsnog lijkt het hier vooral om een bezuinigingsvoorstel te gaan. Het lijkt erop dat hier een premie wordt bedoeld om – nog – meer flexibel te werken waarbij ongemak en verzwarende omstandigheden zoals werken in onregelmatige diensten ondergeschikt worden gesteld aan altijd maar beschikbaar te zijn voor de werkgever. Hier kunnen wij in het belang van medewerkers die gezond en duurzaam inzetbaar moeten zijn niet aan meewerken.’

ORT is ouderwets

Onlangs noemde de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, de ORT ‘hopeloos ouderwets’ en pleitte voor een ‘radicale streep’ door het toeslagenstelsel. Lees meer >>>

ORT verhogen

De vakbonden stellen juist voor om de ORT te verhogen omdat verpleegkundigen de ORT-vergoeding niet ontvangen op basis van het eigen uurloon, maar op basis van het uurloon van een voor de meeste verpleegkundigen lagere loonschaal. Merlijn: ‘Nog steeds wordt de ort vergoed op maximaal FWG (functiewaardering gezondheidszorg) 30 het wordt de hoogste tijd hier een stap in te zetten naar de bovenkant van fwg 35.’ Woordvoerder van de NVZ Wouter van der Horst wil geen inhoudelijke reactie geven tijdens de cao onderhandelingen. Op 19 maart is het eerste onderhandelingsoverleg.

Facebookpagina

Verpleegkundige Anja Baelemans startte de Facebookpagina ‘Handen af van onze ORT’ en verzamelde in een week tijd bijna 60.000 likes. Lees meer >>>

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Nu ben ik een ggz man, maar ik ben in het algemeen voor afschaffing ORT . Wel met een aantal nuances. Het is wetenschappelijk aangetoond dat nachtdienst slecht voor je is en daar moet een vergoeding voor staan. Maar als het gaat om een vergoeding tussen 20uur en 22.30uur en op zaterdagavond en zondag. Dan zijn dat toch geen vergoedingen? Nee laten we ons richten op het basissalaris. Daar waar de hypotheekverstrekker ook naar kijkt en naar het krijgen van een gelijkwaardige eindejaarsuitkering. Studenten die het vak ingaan zitten echt niet te rekenen ik wil een professionele verpleegkundige worden maar zal minimaal zoveel ORT moeten krijgen. Nee tuurlijk niet…Ze krijgen een kleine vergoeding en zijn daar enigszins blij mee. Kijkend naar de toekomstige flexibiliteit zullen we samen de diensten moeten opvullen. Dat is vanaf het begin namelijk altijd duidelijk geweest in ons vakgebied..als verpleegkundige draai je wisselende diensten. En als we een gezamenlijke regie daarover voeren dan komt het wel goed.

 3. Ik sta absoluut achter de mening van Elize Merlijn. Werkgevers willen het onderste uit de kan. Het zware werk wat we doen en de onregelmatige tijden is niet goed voor je gezondheid, sociale leven, gezin, etc. Volgens mij zijn werkgevers pas tevreden als je elke dag oproepbaar bent voor wat voor dienst dan ook en dat je loyaliteit onvoorwaardelijk is. Ze denken absoluut niet aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de verpleegkundige. Het zal ze een rotzorg zijn. Het wordt pas hun zorg als ze zelf met hun gezondheid kampen. Weet je wat ze aan moeten pakken, de salarissen van hunzelf en hun managers, die achter hun PC zitten en allerlei besprekingen houden, hoe het beste bezuinigd kunnen worden. En dat is vaak op de verpleegkundige discipline ‘de handen aan het bed’. Waar zijn ziekenhuizen voor opgericht? Om managers en hoge bobo’s te voorzien van een goed salaris of om mensen te helpen met hun gezondheid. Het imago van het verpleegkundig beroep wordt bij afschaffing van ORT danwel via het plan van het NVZ er alleen maar slechter op en zullen steeds mensen dit beroep niet meer willen uitvoeren. Tekorten in de toekomst dreigen. Hoezo tekort? Tja en dan wordt er gezegd dat er zoveel aanmeldingen zijn voor HBOV, waardoor een numerus fixus van toepassing is gesteld. Nou dat heeft meer te maken met dat men denkt dat er meer kans op werk is dan in andere branches tijdens deze crisis

 4. Nog recent schreef hier iemand dat het met de ORT niet zo’n vaart zou lopen..
  Nou, het is een neoliberale nog niet geactiveerde bom geworden..
  Net als bij de overheid alle toeslagen onder 1 noemer brengen, de voorwaarden aanpassen en de definities wat veranderen..de neoliberale ideologie heeft zich genesteld in de gezondheidszorg..we werken marktgericht dus winsten maximaliseren..en korten op medewerkers is een nationale sport geworden..
  Hebzucht is goed..vooral voor de ‘hogere’ gremia
  En zo niet? dan volgt doem ende dreig..verpakt in machteloosheid..
  En dat moeten gefragmenteerde vakbonden opvangen??…
  En beroepsvereniging is toch lang zo gek niet..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.