Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ: ‘Ziekenhuizen zelf verantwoordelijk voor ICT-investeringen’

Ict in de zorg moet met “urgentie” worden bevorderd en het elektronisch patiëntendossier moet spoedig, maar uiterlijk in 2009 worden ingevoerd. Dat staat in het regeerakkoord van Balkenende IV. Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, vraagt zich af hoe het een en ander bekostigd moet worden.

‘Als je de passage over ict in de zorg in het regeerakkoord voor het eerst leest dan denk je, dat ziet er aardig uit. Kijk je er nog eens opnieuw naar, dan ga je jezelf toch afvragen: wat bedoelen ze nu precies met ‘urgentie’ of ‘spoedig’? En hoe moet het een en ander bekostigd worden? Dat blijft echter nog in nevelen gehuld’, zegt Leemhuis.

Inhaalslag

De NVZ heeft nog tijdens de formatie een brief gestuurd naar de informateur waarin wordt aangedrongen op een extra investering in ict. Op dit moment besteden ziekenhuizen zo’n 2½ tot 3 procent van hun budget aan ict. Gezien de achterstand in de ziekenhuizen moet een inhaalslag gemaakt worden. Dat betekent dat ziekenhuizen 5 à 6 procent in ict moeten investeren, plusminus 800 miljoen euro in vier jaar.

Voorfinanciering
‘We zeggen niet dat de extra investering in ict moet plaatsvinden door middel van een subsidie of gift maar door middel van voorfinanciering. De helft van die 800 miljoen euro kunnen ziekenhuizen zelf bij elkaar sprokkelen. Want de NVZ ziet het uiteindelijk als de eigen verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen om in ict te investeren. Alleen, met de huidige financieringswijze lukt het de ziekenhuizen niet om meer dan die 400 miljoen euro hiervoor vrij te maken. Voor de andere helft stellen we voor dat dit gefinancierd wordt via het Fonds Economische Structuurversterking’, aldus de NVZ.

Lees het volledige bericht op de site van ICT Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.