Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Verpleegkundig specialist mag diagnose stellen

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt in tegenstelling tot eerder advies dat een verpleegkundig specialist wel een diagnose mag stellen en een behandelplan mag maken.

De NZa maakte in haar eerdere advies onderscheid tussen de bevoegdheden van de physician assistant en de verpleegkundig specialist. In ggz-instellingen ontstond er veel onduidelijkheid over de bevoegdheid van verpleegkundig specialisten bij het stellen van diagnoses en het functioneren als hoofdbehandelaar. De NZa heeft in haar nieuwe advies opgenomen dat de bevoegdheden van de physician assistant en de verpleegkundig specialist nagenoeg gelijk zijn.
In tegenstelling tot verpleegkundig specialisten hebben gespecialiseerd verpleegkundigen minder zelfstandige bevoegdheden en kunnen zij niet alle zorg binnen een specialisme leveren.

Openen DBC
Samen met deze wijzigingen heeft de NZa haar aanbevelingen aangescherpt om financiële belemmeringen om taakherschikking uit de weg te ruimen. In de ziekenhuiszorg kunnen op dit moment alleen medisch specialisten een zogeheten diagnosebehandelingscombinatie (DBC) openen. De NZa adviseert om de lijst van zorgverleners die dat mogen, uit te breiden. Ook zou er iets moeten veranderen aan de registratie van een patiënt aan de polikliniek. Momenteel wordt dit bezoek alleen geregistreerd als een specialist de patiënt gezien heeft. De NZa adviseert om deze regel te versoepelen en ook te registreren als een BIG-geregistreerde zorgverlener de patiënt heeft gezien.

 

Bron: V&VN / NZa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.