Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Observatievaardigheden verpleegkundigen acute zorg ‘haast rampzalig’

De levens van patiënten zijn in gevaar omdat verpleegkundigen jammerlijk falen in basale patiëntobservaties. Dat blijkt althans uit een peiling van Nursing Times, het Britse zusje van Nursing.
Observatievaardigheden verpleegkundigen acute zorg 'haast rampzalig'

Uit de enquête onder 830 bezoekers van Nursing Times blijkt dat veel verpleegkundigen er niet in slagen om de vitale functies (ademhaling, bloeddruk, pols, temperatuur) van patiënten in de gaten te blijven houden. Dat komt doordat ze te veel vertrouwen op de apparatuur, die onder meer automatisch de bloeddruk controleert.

Incidenten
Bijna een op de vier ondervraagde verpleegkundigen bekende dat zij zich minstens één situatie in de afgelopen maand konden herinneren waarin de verpleegkundige staf niet opmerkte dat de conditie van een patiënt sterk verslechterde. Eén verpleegkundige die meedeed aan de peiling kon zich zelfs twintig incidenten herinneren.

‘Bijna rampzalig’
Alan Dobson van afdeling acute zorg binnen de Britse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, het Royal College of Nursing, noemde de uitkomst van de peiling ‘bijna rampzalig’. Hij reageerde: ‘Alle verpleegkundigen op hun afdeling moeten hier heel kritisch naar kijken en bij zichzelf bedenken of deze situatie ook op hen slaat. Dit is misschien al heel lang aan de gang, maar als we nu niet optreden, zal alles alleen nog maar erger worden.’

Early Warning Scorekaart
Volgens Nursing Times zou het gebruik van een Early Warning Scorekaart de incidenten mogelijk hebben voorkomen. Met een dergelijk instrument kunnen verpleegkundigen de vitale lichaamsfuncties van een patiënt meten en omzetten in een score die de stabiliteit van hun conditie belicht. Een op de vijf verpleegkundigen in Engeland zei echter dat zo’n scorekaart ‘zelden’ tot ‘nooit’ wordt gebruikt op hun afdeling, omdat ze een eigen protocol hebben. Maar in de acute zorg horen verpleegkundigen te werken met de Early Warning Scorekaart, zei Alan Dobbs.

Verpleegkundigen in Nederland
Of verpleegkundigen in Nederland de Early Warning Scorekaart in alle gevallen trouw hanteren, is niet bekend. Maar om te voorkomen dat we in dezelfde situatie belanden als onze Britse collega’s, brengen we de Early Warning Scorekaart nog eens onder de aandacht.

Reinier de Graaf Gasthuis
Verpleegkundigen van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft hebben de Early Warning Scorelijst al in 2008 helemaal aangepast aan de situatie in hun ziekenhuis. Op de afdeling cardiologie bellen de verpleegkundigen het spoedinterventieteam als de Early Warning Score die ze de patiënt afnemen drie is, of hoger. De punten kennen ze toe bij een afwijkende bloeddruk, pols, ademhaling enzovoort. Maar er is ook een punt te scoren met het ‘niet-pluisgevoel’ van de verantwoordelijke verpleegkundige. Ook dit onderdeel van de verpleegkundige observatie wordt daarmee serieus genomen.

Early Warning Scorekaart van het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft:

Bovenstaande Early Warning Score Kaart hoort bij het artikel ‘Pluis of niet pluis? Intuïtie als onderdeel van de klinische blik’ dat is gepubliceerd in Nursing september 2007, pag. 20-23. Dit artikel is te bestellen via het register.

De Early Warning Scorekaart als grotere afbeelding downloaden

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers
Nursing / Nursing Times / Reinier de Graaf Gasthuis

1 REACTIE

  1. Ik ben het er niet mee eens. Weer zo een kreet(Early Warning Scorekaart) die de zorg meent te monitoren en onze inspanningen bagatelliseert. Een verpleegkundige, vooral op een IC, is net een Dobbermann die alles wat niet pluis is meteen opmerkt en aankaart. Vaak is ze kundiger dan een arts assistent, die niet eens ingewerkt is, en heeft een uitstekende klinische blik. Echter, onze inbreng wordt frequent van tafel geveegd, als we überhaupt aan een MDO bij mogen zijn(niet het geval sinds de komst van de intensivisten). Ik vind de titel van dit artikel beledigend, niet gefundeerd op feiten en minachtend naar de beroepsgroep. Op de afdeling waar ik werk heb ik nog nooit meegemaakt dat een verpleegkundige tekortschot in haar waarnemingen. Wel dat artsen de observaties niet serieus namen, met de gevolgen van dien.
    Vaak zijn overlegmomenten verbaal en staan nergens genoteerd. Als het fout loopt weet de statistiek wel raad mee: de verpleegkundige de Zwarte Piet toeschuiven.
    Jammer dat juist Nursing dit artikel publiceert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.