Artikel bewaren
Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan
Login of Maak een account aan
Dit is de belangrijkste conclusie van een recent gehouden enquête onder 233 verpleegkundigen op www.dubbelop.info.
Obstipatie bij opoïdgebruik
Bijna alle verpleegkundigen (89%) komen obstipatie bij opioïdgebruik
regelmatig tegen in het dagelijks werk. Ze zijn de belangrijkste schakel bij het stellen van de diagnose. Slechts 6% van de respondenten geeft aan dat de arts degene is die de obstipatie opmerken. 30% van de respondenten heeft geconstateerd dat orale laxantia niet altijd voldoende werken onvoldoende en geeft aan dat een klysma of handmatig ingrijpen dan onvermijdelijk is. Meer dan de helft van de verpleegkundigen vindt dit belastende, zeer vervelende ingrepen voor de patiënt en zichzelf. 60% vindt dat patiënten en verzorgers meer kennis zouden moeten hebben van de behandelingsmogelijkheden.
Resultaten enquête
Het volledige rapport van de enquête is in te zien op www.dubbelop.info. Dubbelop staat voor Obstipatie bij Opioïdgebruik. Het is een initiatief van Erik van Muilekom (verpleegkundig specialist), Sylvia Verhage (verpleegkundig specialist oncologie) en Thirza Olden (voorzitter V&VN Palliatieve Verpleegkunde).
Meer kennis
Volgens de ondersteunende specialisten geven de enquêteresultaten aan dat het noodzakelijk is voor verpleegkundigen om meer kennis op te doen over het tijdig signaleren van obstipatie en de behandelingsmogelijkheden.
Dubbelop.info
Door: redactie Nursing
Ik zou juist informatie per email willen krijgen over enquetevrager naar verpleegkundigen en de zorgvragers betreffende stoma begeleiding
Tegen obstipatie moet men vezelrijke voeding gebruiken.
enquetevrager naar verpleegkundigen en de zorgvragers betreffende stoma begeleiding
Goed middel om obstipatie bij morfinegebruik op te heffen (uiteraard als de preventie niet heeft geholpen of als daar te laat aan is gedacht) is een Relistor injectie
Helemaal mee eens! Tijdig signaleren is het halve werk. Zodra een patient gaat beginnen met opioïden, standaard een laxans geven. Dat lijkt normaal, maar ik kom nog regelmatig patienten tegen die van huis of bejaarden/verpleeghuis komen, bij wie dit niet het geval is.
Dagelijks nagaan of de patient def heeft gehad, en hoe het er uit ziet. Hou hierbij ook rekening met paradoxale diarree. En wat te denken van een def-anamnese? Voor sommige mensen is het heel normaal om drie keer in de week ontlasting te hebben, terwijl anderen al van obstipatie spreken als ze 1 dag niet zijn geweest.
Goede laxantia en tijdige signalering scheelt de patient een hoop ellende en ons een hoop werk.