Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Obstipatie bij pijnmedicatie onderschat

Driekwart van de verpleegkundigen is van mening dat obstipatie bij opioïdgebruik - bijvoorbeeld morfine, fentanyl en oxycodon - een onderschat probleem is.
Obstipatie bij pijnmedicatie onderschat

Dit is de belangrijkste conclusie van een recent gehouden enquête onder 233 verpleegkundigen op www.dubbelop.info.

Obstipatie bij opoïdgebruik
Bijna alle verpleegkundigen (89%) komen obstipatie bij opioïdgebruik
regelmatig tegen
in het dagelijks werk. Ze zijn de belangrijkste schakel bij het stellen van de diagnose. Slechts 6% van de respondenten geeft aan dat de arts degene is die de obstipatie opmerken. 30% van de respondenten heeft geconstateerd dat orale laxantia niet altijd voldoende werken onvoldoende en geeft aan dat een klysma of handmatig ingrijpen dan onvermijdelijk is. Meer dan de helft van de verpleegkundigen vindt dit belastende, zeer vervelende ingrepen voor de patiënt en zichzelf. 60% vindt dat patiënten en verzorgers meer kennis zouden moeten hebben van de behandelingsmogelijkheden.

Resultaten enquête
Het volledige rapport van de enquête is in te zien op www.dubbelop.info. Dubbelop staat voor Obstipatie bij Opioïdgebruik. Het is een initiatief van Erik van Muilekom (verpleegkundig specialist), Sylvia Verhage (verpleegkundig specialist oncologie) en Thirza Olden (voorzitter V&VN Palliatieve Verpleegkunde).

Meer kennis
Volgens de ondersteunende specialisten geven de enquêteresultaten aan dat het noodzakelijk is voor verpleegkundigen om meer kennis op te doen over het tijdig signaleren van obstipatie en de behandelingsmogelijkheden.

Dubbelop.info
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Helemaal mee eens! Tijdig signaleren is het halve werk. Zodra een patient gaat beginnen met opioïden, standaard een laxans geven. Dat lijkt normaal, maar ik kom nog regelmatig patienten tegen die van huis of bejaarden/verpleeghuis komen, bij wie dit niet het geval is.
    Dagelijks nagaan of de patient def heeft gehad, en hoe het er uit ziet. Hou hierbij ook rekening met paradoxale diarree. En wat te denken van een def-anamnese? Voor sommige mensen is het heel normaal om drie keer in de week ontlasting te hebben, terwijl anderen al van obstipatie spreken als ze 1 dag niet zijn geweest.
    Goede laxantia en tijdige signalering scheelt de patient een hoop ellende en ons een hoop werk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.