Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Officiële bescherming tegen prikaccidenten

De Europese Commissie wil dat verpleegkundigen beter beschermd zijn tegen mogelijke verwondingen door naalden en spuiten.
Officiële bescherming tegen prikaccidenten

De overeenkomst werd in juli 2009 al ondertekend door de vakbonden en werkgevers in de ziekenhuissector. Maandag 8 maart 2010 hebben de Europese ministers van Werkgelegenheid eveneens hun handtekening geplaatst onder het akkoord.  

Bescherming tegen prikaccidenten wordt recht
Het doel is om dat bescherming tegen prikaccidenten een officieel recht van verpleegkundigen (en artsen) wordt. Daartoe worden eerst alle risico’s nauwkeurig in kaart gebracht door de ziekenhuizen en andere werkgevers in de zorg. Dat kan ertoe leiden dat sommige medische instrumenten of spuiten zelfs worden verboden. Moderne naalden uitgerust met een beveiligingssysteem zullen niet verboden worden.

Virale hepatitis en aids
Nu al gebruiken verpleegkundigen bepaalde regels voor het veilig gebruiken en weggooien van scherpe medische instrumenten en besmet afval. Werkgevers zullen met het nieuwe Europese beleid meer inspanningen moeten gaan leveren op het vlak van informatie en scholing over het voorkomen van prikaccidenten. Verwondingen opgelopen door naalden of spuiten kunnen infecties veroorzaken of leiden tot ziektes zoals virale hepatitis of aids.

Psychologische bijstand
Als een verpleegkundige toch gewond raakt, dan moet het ziekenhuis verplicht zorg en psychologische bijstand bieden. De overeenkomst tussen de sociale partners en de EU is van toepassing op alle personeelsleden in de zorg, ook voor verzorgenden en thuiszorgmedewerkers. eveneens voor de schoonmaakploegen.

Door: redactie Nursing
Knack.be / Europa-nu.nl

4 REACTIES

  1. Na 40 jaar zorg heb ik mij één keer aan een vieze naald geprikt, een tiental keer aan een optreknaald. 40 jaar maal 200 dagen maal ongeveer 15 naaldgebruiken kom ik op 120000 naaldgebruikssituaties. Statistisch gezien is de kans op een prikaccident minimaal (mijn situatie uiteraard)
    @Martin, idd zeer vreemd dat de patient niet gecontroleerd mag worden, personeelbelang moet dan denk ik prevaleren. De uitslag kan toch geanomiseerd worden …

  2. Lees alle reacties
  3. Een goede bescherming is nog geen garantie voor het voorkomen van een prikaccident, maar vermindert wel de kans daarop. Goede zorg na een prikaccident is ook belangrijk. Belangrijker mijns inziens dan het recht van de patient op privacy. Nu mogen wij geen bloed afnemen na een prikaccident als de patient dat niet wil. Dat betekent onzekerheid en maandenlang medicatie voor degene die zich geprikt heeft. In mijn ogen is dat een slechte nazorg, die meteen en voorgoed veranderd dient te worden, zodat het personeel beter beschermt wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.