Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ok-patiënt sneller naar huis na psychologische voorbereiding

Patiënten die psychologisch zijn voorbereid op hun operatie hebben na afloop minder pijn en negatieve emoties. Ook de opnameduur is korter: Gemiddeld gaan zij een halve dag eerder naar huis.
1 voorlichting

Dat blijkt uit literatuuronderzoek van CEBAM (Belgian Center of Evidence Based Medicine) naar patiënten die chirurgie krijgen onder volledige narcose. CEBAM geeft wel aan dat het bewijs nog te mager is om psychologische voorbereiding aan te bevelen voor de praktijk. Daarvoor is beter onderzoek nodig.

Postoperatieve pijn en mobilisatie

CEBAM onderzocht of patiënten bij psychologische voorbereiding vóór de operatie, minder postoperatieve pijn hebben en of zij sneller mobiliseren. Hiervoor gebruikten de onderzoekers gegevens van 10.302 patiënten uit 105 randomized controlled trials.

Sta je nog aan het begin van EBP of ben je al wat verder? Dan zijn er twee workshops op de Nursing Experience geschikt voor je: Evidence Based Practice: een kennismaking en Evidence Based Practice: het opstellen van een PICO.  Info en inschrijven >>

Voorbereidingstechnieken

De onderzoekers vergeleken 7 psychologische voorbereidingstechnieken:

  • het geven van procedurespecifieke informatie (welke operatie, wanneer en hoe?)
  • het geven van zintuiglijke informatie (uitleg over hoe de procedure voelt en andere zintuiglijke waarnemingen zoals smaak of geur)
  • het geven van gedragsinstructies (wat kan de patiënt het beste doen?)
  • cognitieve technieken (het veranderen van de gedachtengang van de patiënt)
  • relaxatietechnieken
  • hypnose
  • emotiegerichte technieken (hulp bij het omgaan met gevoelens)

Patiënten die procedurespecifieke informatie kregen gingen eerder naar huis en hadden minder negatieve emoties. Na relaxatietechnieken of emotiegerichte technieken hadden patiënten minder pijn, maar alleen in combinatie met andere voorbereidingstechnieken. Bij relaxatietechnieken nam de verblijfsduur bovendien af met bijna 1 dag.

De CEBAM-onderzoekers beschrijven hun onderzoek in de EBP-rubriek van Nursing november.

Ook meedoen aan de EBP-rubriek van Nursing? Meld je aan bij margot.hamel@bsl.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.