Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omgaan met hoopvolle patiënten: tips voor verpleegkundigen

Hoe gaan kankerpatiënten in de palliatieve fase om met hoop? En: hoe kunnen verpleegkundigen dáár weer het best mee omgaan? Corine Nierop onderzocht het voor haar proefschrift, en vertelt erover op de Nursing Experience op 2 en 3 december.
Omgaan met hoopvolle patiënten: tips voor verpleegkundigen

Nierop startte haar onderzoek toen ze zag dat kankerpatiënten die een experimentele chemotherapie ondergingen, hoopten op genezing, ondanks dat ze wisten dat er geen kans op genezing was. Dat fascineerde haar enorm. Volgens Nierop heeft het begrip ‘hoop’ voor verpleegkundigen en andere zorgverleners een andere  betekenis dan voor patiënten. ‘Voor zorgverleners is hoop gerelateerd aan feiten en kansen (bijvoorbeeld: de kans is 30 procent dat de behandeling aanslaat), terwijl hoop bij patiënten gerelateerd is aan het belang van de uitkomst. (Bijvoorbeeld: Ik wil mijn kinderen zien opgroeien en dit staat los van de feitelijke kans daarop.)’

Ga direct naar het inschrijfformulier voor de Nursing Experience of klik hier om het programma en de workshops te bekijken.

Tips

Nierop geeft in haar handreiking ‘Omgaan met hoop’ verschillende tips hoe je als verpleegkundige kunt omgaan met hoopvolle patiënten. Nierop: ‘Vraag wat je patiënt belangrijk vindt, ook al ken je hem nog maar één minuut. Dit is geen confronterende vraag en door het antwoord dat de patiënt geeft weet je hoe hij of zij tegen de dingen aankijkt.’ Een andere tip is om niet vanuit je eigen normen en waarden te handelen. ‘Soms heb je zelf een ander beeld van wat goed sterven is, maar laat dat niet prevaleren. Beweeg mee met de patiënt. Als je dat niet doet, merk je dat je het contact met de patiënt kwijtraakt,’ aldus Nierop.

Meer tips? Lees het hele interview in Nursing november!

Dit artikel is gebaseerd op een interview in Nursing november. Klik hier om een abonnement te nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.