Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Omgooien beroepscode om seksverzoeken niet nodig’

V&VN wil de beroepscode niet te veel aanpassen om duidelijker te stellen dat seksverzoeken door clienten niet in het takenpakket van de verpleegkundige behoren.
'Omgooien beroepscode om seksverzoeken niet nodig'

Dat zegt de beroepsvereniging in een nieuwsbericht op haar website. Vakbond NU’91 liet enkele weken geleden weten júist een flinke uitbreiding te willen op de Nationale Beroepscode, om zo specifieker op het onderwerp in te gaan.

Nationale Beroepscode V&V
De commissie Ethiek van V&VN heeft zich nu ook over het onderwerp gebogen en geoordeeld dat een uitbreiding met een nieuw artikel van de Nationale Beroepscode niet nodig is. Hooguit een toelichting op het betreffende artikel 2.12 in de Beroepscode zou genoeg zijn. ‘Maar de beroepscode is een co-productie van ons beiden, dus het laatste woord hierover is nog niet gesproken,’ zegt woordvoerder Karin Weerts van NU’91.

Seksverzoeken van cliënten
De vakbond pleit voor meer aandacht voor seksverzoeken in de beroepscode, omdat er in het kader van de NU’91-campagne Hier trek ik mijn grens tientallen verhalen binnenkwamen. De website www.hiertrekikmijngrens.nl werd in maart en april ruim 10.000 keer bezocht. Volgens NU’91 lopen de meldingen uiteen van: in bed trekken, betasten, vragen om hulp bij het masturberen, seksuele verzoeken tijdens het wassen tot het bekijken van pornofilms tijdens het katheteriseren.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

2 REACTIES

 1. Suggestief artikel.
  Dit is wel weer een heel suggestief artikel. Door in de kop te suggereren dat “Omgooien beroepscode om seksverzoeken niet nodig” (V&VN) en dat NU’91 “juist een flinke uitbreiding wil op de Nationale beroepscode” lijkt het er op dat beide partijen weer flink uit elkaar liggen qua standpunt.
  Wie verder leest (ook op de site van NU’91) en de beroepscode kent weet beter.
  De beroepscode kent een aantal artikelen en een toelichting daarop. Dit om duidelijk te maken wat wel en niet kan binnen het vak.
  V&VN wil dit door de toelichting te wijzigen. Nergens blijkt dat NU’91 een “flinke” uitbreiding wil, maar wel helderheid in de beroepscode wil.
  Beide partijen zijn het er in ieder geval over eens dat duidelijk moet zijn dat het verrichten van sexuele handelingen voor de patiënt niet tot het domein van de verpleegkundige horen. Ook vinden beide co-producenten van de beroepscode dat het hierin duidelijk moet worden. Dat kan door een artikel toe te voegen of een bestaand artikel nader toe te lichten.
  Maar daar komen ze echt wel uit.

 2. Lees alle reacties
 3. ik heb mijn lidmaatschap met de V%VN al opgezegd, maar nu lees ik voor het eerste sinds tijden weer es een professionele respons op een thema. je moet niet de beroepscode veranderen, je moet mensen beter opleiden om om te kunnen gaan met de vraag, zonder in gewetensconflicten te komen en te denken dat het stellen van de vraag impliceert dat je aan de vraag moet voldoen. professioneel leren te zijn dus, zonder iemand in de hoek te drijven dat hij/zij niet mag voelen wat hij/zij voelt en mag vragen om hulp

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.