Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Omrekenfouten infuustherapie te voorkomen

Omrekenfouten met infuustherapie bij patiënten thuis zijn goed te voorkomen door op uniforme wijze de medicatiereservoirs voor infuuspompen te etiketteren. Apothekers kunnen verpleegkundigen hierbij beter ondersteunen door een dubbelcheck aan te bieden.
Omrekenfouten infuustherapie te voorkomen

Dit blijkt uit onderzoek van het Farmaceutisch Bureau Amsterdam (FBA).

Gelijk etiketteren
‘Een infuuspomp kan in milliliters of milligrammen per uur worden ingesteld, een verpleegkundige of medewerker bepaalt dit zelf. De bereider en leverende apotheek etiketteren weer op een eigen manier. Dit kan verwarring geven bij de thuiszorgverpleegkundige die de rekensom moet maken’, zegt Bob de Dood, van het FBA.

Dubbelcheck apotheker
Daarnaast werkt de thuiszorgverpleegkundige vaak alleen, waardoor er niet altijd gelegenheid is voor een dubbelcheck. De Dood: ‘Soms is een telefonische dubbelcheck met een collega mogelijk, maar dit gebeurt niet altijd. Medicatieveiligheid is ook een taak van de apotheker. Een dubbelcheck kan dus ook worden aangeboden door de apotheker.’

Onderzoek IGZ
In 2009 verscheen een onderzoeksrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waaruit bleek dat zorgverleners in de thuiszorg slecht met elkaar samenwerken in de infuusbehandeling. Ook zijn zij onvoldoende op de hoogte van elkaars verantwoordelijkheden en is niet altijd duidelijk wie de regie heeft voor de behandeling met een infuuspomp bij een patiënt thuis. Hierdoor kunnen fouten ontstaan in overdracht van informatie. Het FBA onderzocht hoe de samenwerking en overdracht beter kunnen.

Lees het complete rapport in het document onderaan dit bericht.

FBA, Nursing
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Er zijn binnen de ziekenhuiszorg discussies gaande over het medicatie delen door de apothekers assistenten. Ik ben daar niet zo voor, en heb daar verschillende redenen voor.
  1. Ik observeer mijn patient. dat kan ik o.a. doen doordat ik goed weet welke medicijnen de patient krijgt. Door mijn kennis van de medicatie, weet ik beter met welke aandoeningen de patient bekend is.
  2. Het komt vaak voor (afd. chirurgie) dat de patient na een operatie b.v. een lage bloeddruk heeft. In overleg met de arts geef ik dan de bloeddrukverlagers tijdelijk niet (op geleide van de bloeddruk). Er hoeft dan geen stopbon geschreven te worden, maar staat het in het verpleegplan. De apothekers assistent geeft wel gewoon de bloeddruk medicatie, met alle gevolgen van dien.
  3. ik vind het een verarming van mijn werk als medicatiedelen er niet onder valt. Bovendien wordt je er wel voor opgeleid
  4. Rekenen moet je gewoon kunnen, evt. met een rekenmachine erbij…

 3. Ik vind het belangrijk als verpleegkundige ZELF het recept of voorschrift van de arts te lezen. Dan ben je op de hoogte van de bedoeling van de toediening en kun je je eigen verantwoordelijkheid nemen. Ook kun je dan beter beslissen of je de infusie met ml of mg uitrekent. Goed rekenen, maar vooral blijven nadenken dus en bij twijfel bellen, is mijn advies.

 4. Juf Smit: ik denk dat de redactie gaarne reclame zou willen maken voor uw diensten. Wel even netjes afhandelen en betalen svp.
  ‘De thuiszorgverpleegkundige werkt vaak alleen’. Hoe kan een dubbelcheck dan door een collega worden gedaan? Even bellen en langskomen?
  En als het niet zo moeilijk is, waarom worden er dan zoveel fouten gemaakt? Er wordt al jaren op gehamerd, je mag de opleiding vpk niet afmaken zonder een 10 voor medisch rekenen, etc. En toch blijkt keer op keer dat er fouten worden gemaakt. Dit soort oplossingen zijn (als ze werken) naar mijn idee erg goed. Systeembenadering vs. persoonsbenadering.

 5. Of je leert goed medisch rekenen! Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om infuusmedicatie te berekenen. Juf Smit biedt ook voor instellingen en thuiszorgorganisaties de mogelijkheid aan om het verpleegkundigen en verzorgenden IG in zeer korte tijd goed te leren rekenen. Een eventuele dubbelcheck kost dan niet veel tijd en kan door iedereen gedaan worden. Bovendien zouden wij graag in contact komen met thuiszorgorganisaties die ook vinden dat het personeel regelmatig bijgeschoold moet worden in medicatieverstrekking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.