Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onbekendheid pilot belemmert zelfstandige verpleegkundigen

Zelfstandige verpleegkundigen moeten te vaak zelf zorginstellingen informeren over hun deelname aan de landelijke pilot en dit belemmert de uitoefening van hun vak.
Onbekendheid pilot belemmert zelfstandige verpleegkundigen

Dit meldt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland op haar website. Op 1 januari is de landelijke pilot officieel gestart: zelfstandige verpleegkundigen bieden AWBZ-Zorg in Natuur. Dit na de regionale pilot in 2012.

Onbegrip patiënten
De beloofde publicatie van het ministerie van VWS over de (on)mogelijkheden om als zelfstandig in de AWBZ-thuiszorg aan de slag te gaan is nog steeds niet uit. Dat zorgt volgens de beroepsvereninging onduidelijkheid en onbegrip bij ziekenhuizen en patiënten. Vidroh van de Wetering van V&VN Zelfstandigen: ‘Zelf bekendheid geven is ook nodig om cliënten te werven.’

Deuren gesloten
Hij vervolgt: ‘Daarbij lopen zelfstandigen, vaker dan hun lief is, tegen muren aan. Zo blijkt bijvoorbeeld uit verschillende gesprekken met hen dat transferbureaus van meerdere ziekenhuizen de deuren gesloten houden en aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in samenwerking met zelfstandige verpleegkundigen of verzorgenden. “Wij doen alleen met grote organisaties zaken”, wordt er gezegd. Bijvoorbeeld door het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag: het ziekenhuis bleek niet op de hoogte te zijn van de pilot. Dat steekt wanneer je bedenkt dat VWS al in maart 2012 beloofde zo snel mogelijk een overheidspublicatie te publiceren. Nu tien maanden later is daar nog niets van gekomen. Onbekendheid met de pilot bij zorginstellingen en burgers werkt in ieder geval niet mee in het slagen van de pilot.’

In december 2012 heeft V&VN Zelfstandigen met FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland minister Schippers ook gevraagd om meer geld voor de landelijke pilot. Meer over V&VN Zelfstandigen

V&VN

1 REACTIE

  1. Het is inderdaad raar dat er daar niet meer aandacht aan besteed wordt. Dit zou pas echt een marktwerking teweeg brengen. Ipv Pgb budgetten is deze manier van werken beter controleerbaar.
    Ook zouden de kosten die nu jaarlijks stijgen kunnen doen stabiliseren of zelfs verlagen. De werking van buurtzorg dat nu zo veel in het nieuws komt als iets nieuws is uiteindelijk een aangepaste versie van belgie. Daar zijn zelfstandige vpk al beter ingewerkt. Enkel daar lopen ze ook aan tegen de politieke verzuilingen en dan een aantal organisaties die je deels kunt vergelijken met de legale maffia.
    Dit was even een kleine uiting van mijn mening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.