Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Oncocar’ gaat extra dag rijden

Verpleegkundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei gaan een dag extra patiënten thuis bezoeken voor oncologische zorg.
oncocar
Oncologieverpleegkundige Irma Selman: 'Bij de patiënt thuis bouw je een vertrouwensband op omdat je soms 1,5 uur bij hem bent.' (Foto: ZGV)

Dat meldt Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het ziekenhuis zet een speciale auto, de Oncocar, in voor chemo- of immunotherapie bij patiënten thuis. Die reed eens per week.

Oncocar

De Oncocar is een aangepaste auto, uitgerust met apparatuur en medicijnen voor het verlenen van oncologische zorg buiten het ziekenhuis. Op één dag kunnen maximaal zes patiënten thuis worden behandeld. En dat biedt voordelen, zegt oncologieverpleegkundige Irma Selman. Ze is een van de verpleegkundigen die met de auto bij de patiënten langsgaat. ‘Deze patiënten zien dezelfde verpleegkundigen, zonder dat ze naar het ziekenhuis hoeven te komen. Ze vinden dat prettig en vertrouwd.’ Daarnaast zijn de patiënten thuis net wat ontspannener dan in het ziekenhuis.

Afwisseling

Oncologische zorg aan huis geeft ook het werk van de verpleegkundige een andere dimensie. Irma Selman: ‘Verpleegkundigen zijn gemotiveerd om deze zorg te geven, omdat ze het als een welkome afwisseling zien bij de vaak indrukwekkende casussen in de kliniek. En door vaker bij de patiënt thuis te komen, bouw je een vertrouwensband op.’ Die band is hetzelfde als die met patiënten op de dagbehandeling, geeft Irma toe. ‘Maar daar help je meer patiënten tegelijkertijd. Ik kan tijdens de behandeling bij iemand thuis naast de patiënt mijn administratie doen en rustig met hem praten.’

Verschil thuiszorg

De therapie die patiënten met de Oncocar krijgen is niet dezelfde als de oncologische zorg via specialistische teams in de thuiszorg. Irma Selman: ‘Thuis mogen wij alleen patiënten therapie geven bij wie de kans op complicaties klein is en bij wie het infuus goed in te brengen is. Ook risicovolle medicatie, zoals Taxol, dienen we thuis niet toe. Je bent alleen bij de patiënt en hebt maar beperkte middelen bij de hand. Daarnaast mag de behandeling maar maximaal anderhalf uur duren. De oncologieverpleegkundige blijft daarbij aanwezig.’ Dit in tegenstelling tot wat vaak in de thuiszorg het geval is: daar duren behandelingen vaak een aantal dagen en blijft de verpleegkundige niet bij de patiënt.

Vaker thuisbehandeling

De Oncocar rijdt intussen twee dagen in de week, maar thuisbehandeling neemt toe, stelt Irma.  Ze denkt dus dat haar team vaker op pad zal gaan: ‘We gaan nu iedere dinsdag en vrijdag bij patiënten langs. Misschien komen hier in de toekomst nog een of twee dagen bij.’ Ziekenhuis Gelderse Vallei kan de komende vier jaar oncologische zorg aan huis geven, mede dankzij sponsor Rotary Ede. Die neemt de benzine en het onderhoud van de auto voor haar rekening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.