Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oncologiepatiënten hebben baat bij intensief trainen

De kwaliteit van leven van oncologiepatiënten neemt toe als zij een intensief trainingsprogramma volgen in de periode na de behandeling.
Oncologiepatiënten hebben baat bij intensief trainen

Dat blijkt uit promotieonderzoek van arts en bewegingswetenschapper Ingrid de Backer van het Máxima Medisch Centrum, waarop ze op 4 december promoveert.

Niet rusten, maar trainen
Eind jaren negentig werd rust gezien als de beste aanpak voor patiënten die herstelden na een behandeling voor kanker. Onderzoek opgezet vanuit Máxima Medisch Centrum toont nu aan dat juist een intensief trainingsprogramma de lichamelijke conditie en de kwaliteit van leven bij kankerpatiënten sterk verbetert. Ingrid De Backer, arts en bewegingswetenschapper bij Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, promoveert vrijdag 4 december op dit onderzoek.

Met training 65% meer spierkracht
Volgens de Backer krijgen vooral de longen, het hart en de spieren het flink te verduren tijdens een oncologische behandeling. Daarom ontwikkelde De Backer een nieuw, zeer intensief krachttrainingsprogramma. Uit het onderzoek blijkt dat deze intensieve training goede resultaten geeft: oncologiepatiënten die een intensieve training volgden hadden na circa 1,5 jaar na de behandeling 65 procent meer spierkracht dan mensen die geen training kregen. De positieve effecten blijven tot een jaar na het trainingsprogramma behouden.

Kracht- en intervaltraining
De Backer concludeert ook dat trainingsprogramma’s bij kankerpatiënten individueel aangestuurd moeten worden door middel van betrouwbare en valide inspanningstesten. De begeleiding is daarnaast erg belangrijk; met de juiste begeleiding blijkt een hoog intensief kracht- en intervaltraining voor vrijwel alle patiënten mogelijk.

Máxima Medisch Centrum loopt voorop
Bij longziekten en hartziekten is long- of hartrevalidatie al vele jaren bekend en opgenomen in het basiszorgpakket. In de oncologie is dat nog erg ongebruikelijk. Het proefschrift biedt sterke argumenten om oncologiepatiënten na hun behandeling een goede gestructureerd trainingsprogramma aan te bieden. De programma’s die SportMáx, de afdeling sportgeneeskunde van Máxima Medisch Centrum daarvoor heeft ontwikkeld, lopen nu nog vooruit op landelijke ontwikkelingen. Máxima Medisch Centrum wil deze Sportgeneeskundige zorg inpassen in de revalidatie van chronisch zieken. Tot nu toe is MMC echter voor zowel het aanbieden van de trainingen als het onderzoek afhankelijk geweest van financiële steun van het coöperatiefonds van Rabobank Eindhoven-Veldhoven.

Door: redactie Nursing
MMC / Mednet 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.