Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oncologieverpleegkundige moeilijker zwanger

UTRECHT - Blootstelling aan cytostatica maakt dat oncologieverpleegkundigen risico lopen om later zwanger te worden dan hun collega's. Dat concludeert onderzoeker Wouter Fransman in zijn proefschrift waarop hij begin oktober promoveert.
Oncologieverpleegkundige moeilijker zwanger

Bij de huidige blootstellingsniveaus heeft ongeveer 50 procent van de populatie oncologieverpleegkundigen een verhoogd risico op een verlengde tijd tot zwangerschap vergeleken met niet-blootgestelde verpleegkundigen en ongeveer 10 procent heeft een verhoogd risico op een vroeggeboorte of het krijgen van een kind met een te laag geboortegewicht.

Gecompliceerd Oncologieverpleegkundigen die werken met chemotherapiepatiënten worden via de huid blootgesteld aan cytostatica tijdens hun dagelijkse werkactiviteiten. Omdat cytostatica aanwezig zijn in excreta van behandelde patiënten, is de patiënt een belangrijke bron van verontreiniging en blootstelling. Dit maakt het gecompliceerd om beroepsmatige blootstelling aan cytostatica van verpleegkundigen te voorkomen of te reduceren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.