Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderhandelaarsakkoord cao Ziekenhuizen

Bonden en werkgeversorganisatie hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe driejarige cao voor bijna 200.000 werknemers in ziekenhuizen.

De vakbonden zijn erg tevreden. ‘De collectieve afspraken zijn van groot belang voor het aantrekken en behouden van personeel voor de ziekenhuiszorg, aldus vakbond Abvakabo FNV. De bonden gaan het akkoord de komende weken aan de achterban voorleggen.

Een kleine opsomming van de belangrijke punten uit het akkoord:

 

Loonsverhoging

Er is een loonsverhoging afgesproken van 5,05 procent, verspreid over de looptijd van de cao.

 

Dertiende maand

Ook wordt de eindejaarsuitkering in de loop van deze cao opgebouwd tot een volledige dertiende maand: van 6,73 procent in 2010 naar 8,33 procent in 2013.

Bovendien gaan werknemers er vanwege een veel betere woon-werkvergoeding tussen de 1 procent en 3 procent op vooruit, afhankelijk van de afstand van hun woon-werkverkeer.

 

Onregelmatige diensten voor senioren

Werknemers van 58 jaar en ouder worden uitsluitend op basis van vrijwilligheid ingezet in BAC diensten in de nacht. Inzetbaarheid en herstel in de nachtelijke uren wordt een verplicht onderwerp in het jaargesprek vanaf 50 jaar.

 

Afschaf van jeugdschalen

Jonge werknemers krijgen eindelijk een eerlijk salaris door de geleidelijke afschaf van de jeugdschalen. Dit is een belangrijk punt; de instroom van jonge werknemers is cruciaal is om de personeelstekorten de komende jaren zoveel mogelijk op te vangen.

 

Scholing

Er zijn afspraken gemaakt over de inzet van scholingsbudgetten. Op dit moment worden de budgetten nog niet optimaal gebruikt om werknemers zich te laten ontwikkelen. Er wordt onderzocht hoe de budgetten beter verdeeld kunnen worden.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.