Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderscheid in testbeleid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde ziekenhuismedewerkers

Ongevaccineerde ziekenhuismedewerkers die klachten hebben passend bij covid-19 of die contact hebben gehad met een positief getest persoon, moeten testen en thuisblijven terwijl ze op de uitslag wachten. Gevaccineerde medewerkers mogen in zo'n geval doorwerken, maar moeten wel een mondneusmasker dragen.
Iemand krijgt een coronatest in een coronateststraat van de GGD. Foto: ANP
Iemand krijgt een coronatest in een coronateststraat van de GGD. Foto: ANP

Dat staat in de herziene leidraad ‘Testbeleid en inzet zorgmedewerkers in het ziekenhuis’ van de Federatie Medisch Specialisten. Daarin wordt voortaan een onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde medewerkers. De reden hiervoor is dat vaccinatie de kans op ziekte en transmissie beïnvloedt.

Voor zorgmedewerkers die geen klachten hebben maar hun huisgenoten wel, gelden dezelfde regels als voor zorgmedewerkers die klachten hebben of in contact zijn geweest met een positief geteste persoon. Verder staan in de richtlijn aanbevelingen voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde medewerkers bij een positief geteste huisgenoot, patiënt of collega, of wanneer een medewerker terugkomt uit een gebied met code oranje of rood.

Privacy rondom vaccinatiestatus

Ook zijn in de herziene leidraad aandachtspunten opgenomen rondom privacywetgeving. Reden hiervoor is dat er een spanningsveld kan ontstaan als de werkgever om de vaccinatiestatus van werknemers vraagt. Een werkgever mag niet registreren dat medewerkers wel of niet tegen COVID-19 zijn gevaccineerd. GGD en de bedrijfsarts of arbodienst hebben andere bevoegdheden en kunnen hierbij een brugfunctie vervullen. 

Voor wie geldt de leidraad

De aanbevelingen die in de leidraad worden beschreven, zijn van toepassing op alle ziekenhuizen en alle instellingen binnen de medisch-specialistische zorg, maar kunnen afhankelijk van de lokale omstandigheden verder worden aangescherpt. De leidraad is geformuleerd door het Expertiseteam Infectiepreventie van de Federatie Medisch Specialisten en is geldig vanaf 19 juli 2021.

Direct naar de leidraad ‘Testbeleid en inzet zorgmedewerkers in het ziekenhuis’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.