Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ondersteuning management schiet te kort’

'Verzorgenden horen als eerste als er iets ontbreekt in de zorgverlening. Ondersteuning vanuit het management is daarom van groot belang, maar daarin schieten we nog te kort.'

Dat stelt Jet Bussemaker in een interview met Nursing over Zorg voor Beter.

Waarom zorg voor beter?

‘Waar het om draait binnen Zorg voor Beter is de kwaliteit van leven van cliënten in de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, de langdurende ggz en in verpleeg- en verzorgingshuizen. Kwaliteit van leven, daar moet het verzorgenden, verpleegkundigen, managers en bestuurders weer gezamenlijk om te doen zijn. Met Zorg voor Beter willen we juist de individuele zorgverlener ondersteunen kwaliteit te kunnen bieden.’

Ondersteuning van verpleegkundigen en verzorgenden dus?
‘Inderdaad, zij spelen een cruciale rol. Zij ervaren iedere dag weer of zij hun werk goed – kunnen – doen. En andersom beoordeelt de cliënt aan de hand van wat de verpleegkundige of verzorgende doet of de zorg goed is. Zo niet, dan zijn zij het die als eerste horen wat er ontbreekt. Maar achter die dagelijkse zorg zit een hele organisatie. Ondersteuning vanuit het management is daarom van groot belang. En daarin schieten we nog te kort. Nog te vaak voelen zorgverleners zich eerder gecontroleerd dan gesteund door managers. Dat proberen we nu ook met Zorg voor Beter te veranderen.

 

Eigen verantwoordelijkheid

Natuurlijk houden verpleegkundigen en verzorgenden ook hun eigen verantwoordelijkheid. Ik ga niet voorschrijven wat er op de werkvloer zou moeten gebeuren, daar kunnen zij veel beter zelf over beslissen. Maar voor veel verbeteringen heb je toch een verandering in mentaliteit nodig die van het bed tot de bestuurstafel haar weerslag moet krijgen. Binnen zorgorganisaties moet een cultuur ontstaan waarin men open staat voor problemen en bereid is van deze problemen te leren in plaats van ze weg te stoppen. Op deze manier kunnen we problemen in de toekomst voorkómen en krijgen we uiteindelijk weer meer tijd voor de cliënt’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.