Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzochte patiënten Maasstad gerustgesteld

Het Maasstad Ziekenhuis heeft een derde van de bijna achthonderd patiënten die mogelijk besmet waren geraakt door een vuile endoscoop, gerust kunnen stellen. Uit hun bloedtest blijkt dat zij niet besmet zijn geraakt met hepatitis B en C of hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Dat heeft het ziekenhuis dinsdag laten weten. Op 20 mei kwam tijdens een onderhoudsbeurt aan het licht dat een van de drie afwasmachines voor endoscopen op de locatie Zuider niet naar behoren had gefunctioneerd. Een endoscoop is een onderzoeksinstrument waarmee de maag, darmen, galwegen en longen worden bekeken.

Risico
Bijna achthonderd patiënten die een dergelijk onderzoek ondergingen in de periode tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009, zouden daardoor mogelijk besmet zijn geraakt. Het risico op besmetting is overigens zeer klein, omdat het afwasapparaat de endoscoop wel op een temperatuur van zestig graden heeft gewassen.

Door: redactie Nursing

Ruim 500 patiënten Maasstad Ziekenhuis onderzocht
Patiënten teruggeroepen: mogelijke hiv-besmetting

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.