Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek kanker na nachtdiensten

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV roept leden met borstkanker op zich te melden als zij minimaal tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De vakcentrale doet dit omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als ‘mogelijke beroepsziekte’ wordt gezien. Hier hebben al circa tien verpleegkundigen een schadevergoeding gekregen.

FNV bevestigde vandaag een bericht hierover in dagblad Trouw. In Denemarken hebben al circa tien verpleegkundigen een schadevergoeding gekregen. In het land werd daarbij een termijn van vijftien jaar nachtarbeid gehanteerd. FNV wil kijken of schadevergoedingen ook in Nederland mogelijk zijn.

Melatonine
Al langer is uit onderzoek bekend dat vrouwen die veelvuldig nachtdiensten draaien, mogelijk meer kans op de ernstige ziekte hebben. Dat heeft te maken met een verstoorde productie van het hormoon melatonine in het lichaam. Uit een Amerikaanse studie bleek in 2006 dat verpleegkundigen na 20 tot 30 jaar nachtdienst anderhalf keer zo vaak borstkanker krijgen in vergelijking met collega’s die overdag werken.

Planning nachtdiensten
Directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten FNV zegt dat eveneens moet worden gekeken of er in Nederland richtlijnen moeten komen voor de planning van nachtdiensten. Werknemers zouden de diensten misschien niet te veel jaren achter elkaar moeten doen. Ook is het volgens hem de vraag of bepaald nachtwerk overdag kan worden gedaan.

Schadevergoeding
De Deense vrouwen kregen schadevergoedingen uiteenlopend van 13 duizend tot 134 duizend euro, afhankelijk van leeftijd, erfelijke aanleg en gebruik van alcohol, tabak en medicijnen. In Denemarken hebben zich in totaal ongeveer veertig vrouwen gemeld.

FNV
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.