Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Onderzoek naar dwaling in zaak Lucia noodzakelijk’

Er moet een grondig en diepgaand onderzoek komen naar de gerechtelijke dwaling in de zaak Lucia de B. Dat vindt oud-president van de rechtbank in Den Haag Hans Hofhuis.
'Onderzoek naar dwaling in zaak Lucia noodzakelijk'

Hofhuis vindt dat er een nauwkeurige analyse van allerlei factoren moet komen. ‘De patronen van de gebruikte redeneringen, de psychologische wetmatigheden of valkuilen bij rechterlijke oordeelsvorming, de keuze van deskundigen, de wijze van vraagstellingen aan deskundigen en de interpretatie van door hen gegeven antwoorden en waarschijnlijk nog veel meer’, schrijft hij in tijdschrift Trema.

Lessen trekken
Volgens de voormalig president van de rechtbank in Den Haag moet het onderzoek niet worden gehouden om opnieuw de beschuldigende vinger te wijzen naar de rechters die over deze zaak hebben geoordeeld, ‘maar om echte lessen te trekken en de kans op herhaling van soortgelijke dwalingen, bij elke rechter, te verkleinen.’

Vrijspraak
Het gerechtshof in Arnhem sprak de 48-jarige Haagse verpleegkundige op 14 april vrij van zeven moorden en drie pogingen tot moord op ziekenhuispatiënten. Haar eerdere veroordelingen waren gebaseerd op ondeugdelijk bewijs, aldus het hof. Lucia heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Door de vrijspraak werd zij volledig gerehabiliteerd, maar zat wel zes jaar onschuldig achter de tralies. ‘Spijt betuigen sec is ontoereikend’, concludeert Hofhuis.

Door: redactie

1 REACTIE

 1. De zeer respectabele Lucia de Berk is op een vreselijke manier te pakken genomen door de staf van het JKZ. De politie en het OM zijn bij het onderzoek geadviseerd door deze staf. Een tunnelvisie optima forma. De voormalige directeur heeft zich in het openbaar uitgelaten dat hij op precies dezelfde wijze zou handelen, wanneer zo’n omstandigheid zich weer zou voordoen.
  De huidige Raad van Bestuur wil de volgende vraag niet beantwoorden:
  Bent u dezelfde mening toegedaan als de voormalig directeur van het JKZ en zult u op dezelfde wijze handelen?
  Dit verontrust mij als inwoner van Den Haag ten zeerste.
  Lucia verwoordt deze verontrusting met dat zij bang is om een ziekenhuis te betreden. Verbeeld je er overlijdt iemand als ik daar ben.
  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het fatsoen dat de oud-president van de rechtbank in Den Haag wel heeft, helaas ook het huidige bestuur van HagaZiekenhuis mist.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.