Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek naar fouten met ontsmetting

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat onderzoek doen naar de ontsmettingsprocedures in ziekenhuizen.
Onderzoek naar fouten met ontsmetting

 

Voor de derde maal in ruim een half jaar is een ziekenhuis daarmee in de fout gegaan. Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp roept ruim driehonderd patiënten terug omdat ze mogelijk besmet zijn geraakt met hepatitis of hiv. Eerder moesten instellingen in Almere en Oss daartoe overgaan na interne missers.

Gereinigd
In het Rijnland Ziekenhuis gaat het om 323 mannen die sinds 2005 een prostaatpunctie hebben ondergaan. Twee weken geleden constateerde een uroloog met het blote oog dat de zogenoemde naaldgeleider niet schoon was. Dat instrument is sinds een paar jaar in gebruik bij het ziekenhuis en moet na elke punctie gereinigd worden in een speciaal daarvoor bestemd apparaat.

Hepatitis

Een vieze naaldgeleider kan leiden tot een besmetting met het hepatitis B-virus. Die kans is klein, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis. Ook besmetting met het hepatitis C-virus wordt onderzocht, hoewel de kans daarop nog kleiner is, volgens het ziekenhuis. Vastgesteld is al dat de machine goed functioneert. Er is dus vermoedelijk sprake van een menselijke fout. Van de 323 aangeschreven patiënten heeft ruim de helft zich al gemeld voor bloedonderzoek.

Besmetting

Ook de IGZ meent dat de kans op besmetting klein is, maar wil toch onderzoek doen.

Lees ook:

Nieuws over recente incidenten met prikpennen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.