Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar maagband bij jongeren

Het universitair medisch centrum van Maastricht (Maastricht UMC+) start een onderzoek waarin jongeren met ernstig overgewicht behandeld kunnen worden met een maagband.
Onderzoek naar maagband bij jongeren

De maagband wordt nu vooral gebruikt voor volwassenen met ernstig overgewicht. Voor jongeren was een maagband nog niet eerder mogelijk. Het ziekenhuis wil met dit driejarige project onderzoeken of de maagbandoperatie een veilige en effectieve methode is voor jongeren om overgewicht te verminderen. De onderzoekers zullen kijken naar het gewichtsverlies en het effect daarvan op het risico op hart- en vaatziekten, leververvetting en de kwaliteit van leven.

Onderzoeksgroep
Aan het onderzoek zullen zestig jongeren met ernstig overgewicht deelnemen, in de leeftijd van twaalf tot en met zestien. Het gaat over jongeren met een Body-Mass Index (BMI) hoger dan 40 of een BMI hoger dan 35 met bijkomende ziekten zoals (beginnende) suikerziekte, hoge bloeddruk of depressie. De helft van de onderzoeksgroep krijgt een maagband. De andere helft wordt behandeld met gecombineerde leefstijlinterventie, wat op het moment de meest effectieve behandeling voor deze groep jongeren is.

Jongeren kunnen nog deelnemen aan het onderzoek.

Maastricht UMC+
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.