Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Onderzoek naar nachtdienst 55-plussers

Er komt een onderzoek naar de alternatieven voor het werken in de nachtdienst voor verpleegkundigen ouder dan 55 jaar.
Onderzoek naar nachtdienst 55-plussers

Met ingang van 1 januari 2011 wordt de grens van de ontziebepaling van 55 jaar verschoven naar 57 jaar. Verpleegkundigen van boven de 57 jaar zijn dan niet langer verplicht om nachtdiensten te draaien. Als verder onderzoek leidt tot voor cao-partijen acceptabele alternatieven, vervalt de afspraak om de ontziebepaling voor nachtdiensten van 55 jaar naar 57 jaar op te schuiven.

Ook nachtdienst voor 55-plussers
Het IVA Beleidsonderzoek en Advies, een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Tilburg, start een onderzoek naar mogelijke alternatieven voor verhoging van de leeftijdsgrens. De onderzoekers gaan inventariseren wie er in de nacht werken, via welke diensten, hoe het dienstrooster tot stand komt en hoe het werken in de nacht wordt beleefd.

Jonge verpleegkundigen vaker in de nacht
In het onderzoek, dat dit najaar van start gaat, wordt ook bekeken wat de gevolgen zijn van de afschaffing van de ontziebepaling, waarin werknemers van 55 jaar en ouder worden ontzien. De verschuiving van de leeftijdsgrens zal er mogelijk toe leiden dat jongere werknemers in verhouding vaker in de nacht moeten werken. Hierdoor kan het lastig worden om goede roosters op te stellen.

Risico op hartfalen en borstkanker
Uit eerder onderzoek bleek dat werknemers die nachtdiensten draaien een groter risico hebben op hartfalen dan werknemers die van negen tot vijf actief zijn. Ook zou er een mogelijk verband zijn tussen het krijgen van borstkanker en het draaien van nachtdiensten.

NU’91
Door: redactie Nursing

Lees ook de blog ‘Veiligheid in de nachtdienst’ van Jos Kaldenhoven

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

20 REACTIES

 1. Er wordt onderzoek gedaan naar de nachtdiensten op zich maar wellicht is het ook eens goed om te onderzoeken wat sowieso de onregelmatigheid met een lichaam doet vooral als je ouder wordt.Ben bijna zestig en op mijn werk aangegeven dat avonddiensten te zwaar zijn om te doen gewoon omdat mijn lijf, tegenwoordig, te lang nodig heeft om weer te herstellen.Overigens heb ik er al ruim 40 jaar opzitten in de zorg en tot nog toe zonder veel problemen mijn werk kunnen doen.Maar nu we langer door moeten werken tot 66/67 is het wellicht goed om hier naar te kijken. Stoppen met 60 is er voor veel mensen niet meer bij.Dan zal er wel moeten worden gekeken hoe je je werk het beste kunt blijven doen, tot aan je pensioen.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste mensen,
  Allemaal zuchten en piepen over die beruchte nachtdienst.
  Weet je,wanneer je een jaar lang werkloos bent geweest,en met een minimum inkomen moest rondkomen in ons gezin,dan draai ik graag ik de ploegen,met een redelijk salaris,zodat je dan ook eens een keer naar de Mac Donalds kunt gaan met je kids.
  Wees blij dat je kunt/mag werken,haal het beste uit het allerslechtse.
  Werkse

 4. Wij moeten slaapdiensten draaien en dit houdt in dat je 0m 1500 uur tot de volgende dag 1100 uur aanwezig bent.
  Regelmatig komt het voor dat je door de uitluisterdienst 2of 3 X wakker gebeld word of je even wil gaan kijken en ze verwachten dan dat je weer vrolijk verder slaapt wat dus bij de meeste van ons niet lukt.Voor een slaapwacht krijgen we 4 uur betaald met geen ORT.Je moet 120 min in de weer zijn geweest wil je een wakkere dienst uitbetaald krijgen.Al ben je 3 keer gestoord en niet die 120 min bezig geweest krijg je maar 4 uur. De meeste van ons lopen hier op stuk ,ik zeker met mijn 56 jaar .

 5. het is juist beter korte perioden van nachtdienst te doen, je draait je ritma dan juist niet om, met een week of zelfs 2 weken kom je juist in dat andere ritme en dan moet je weer terugschakelen.
  Ik heb alle varianten gedaan, per 4 weken 1 week, in vakntie tijd 10 dagen, 3 nachten, 2 nachten, 4 nachten. En inderdaad het slapen gaat moeilijker als je ouder wordt.

 6. in de Ambulante nachtzorg draai ik met vooral oudere collega’s die er zelf voor kiezen.We werken met de brightlight en dat heeft echt effect. Binnen de thuiszorg werk je overdag op zorgvraag en alleen ’s nachts was je zeker van je uren met altijd ORT. Nu zijn ze er mee bezig om ons ’s nachts ook op zorgvraag te laten gaan werken/betalen. Daardoor werk je de ene keer 8 uur en een andere keer misschien maar 6,5 uur. We betwijfelen de werkbaarheid ervan,maar dat heeft lichamelijk/sociaal ook gevolgen.Je krijgt dan ook minder betaald en dat vinden ook de jongeren niet prettig(we moeten meer nachten komen voor hetzelfde aantal uren). Waardoor niet alleen de ouderen dan geen nachten meer willen werken,maar ook de jongeren overwegen om een andere baan te zoeken.Hebben andere ervaring met nachtdiensten die korter zijn dan 8 of 8,5 uur?

 7. Bij deze ook een reactie van een “jongere” (28jr). wat mij opvalt in de zorg is dat veel (vaste) nachtdiensten juist ouder (dan 55) zijn.
  Waar er nu in die situaties weinig problemen zijn met het invullen van de nachtdienst, ontstaan die problemen wel als de vaste nachten met pensioen gaan. Zonder vaste wachten moeten de nachtdiensten onderdeel worden van veel meer (gezonde) roosters voor de rest van het team. en nieuwe vaste nachtdiensten komen er niet meer bij, want dat mag niet.
  Ik vind dat er geen leeftijdsgrens aan nachtdiensten gekoppeld moet worden. Als iemand ongeschikt is voor nachten dan kan deze persoon zich, ongeacht de leeftijd, daar toch voor laten afkeuren?
  Ook ik heb in mijn jonge carrière al eens kortdurend alleen dagdiensten gedraaid ivm mijn gezondheid. En nu weer vrolijk in de nacht.
  Kortom: ga uit van wat mensen kunnen, en niet van iets willekeurigs als een leeftijd.

 8. Dat is nou weer eens Holland ten top. Ik zou zeggen…laat de persoon nou eens zelf beslissen en een keuze bepalen. Waarom moet dat nou weer vanuit de top bepaald worden en dan nog wel omdat er steeds minder aan personeel is te komen. Er zijn vast collega’s die graag alleen de nachtdiensten draaien en dan zelfs op oudere leeftijd. Is toch heerlijk werken zo zonder al dat gedoe van overdag. Maar dan denk ik dat het goed is dat het rooster van 7 nachtdiensten aaneen gekoppeld ipv het huidige systeem. Je blijft dan beter in een bepaald ritme, minder sterk wisselende biologische schommelingen, lichamelijk, en een stabieler rooster voor de nacht. De patienten weten al vrij snel wie er die week draait en waar ze dan op kunnen rekenen. Of ik zelf nog nachtdiensten blijf draaien. Lichamelijk ben ik gebroken na een week en dan vervolgens naar het dagritme terug…een ramp.
  Maar dan ben ik er ook weer voor een hele tijd vanaf. Heerlijk. Plus..de vrije dagen erna zijn gewoon genieten. (tenminste, als het dagritme er weer vlot in zit)
  Tot 57 doorgaan???????? Ik hoop van niet.
  Rustige wacht dan maar.

 9. Ik ben het met Jolanda eens. Tegenwoordig wordt er veel beter gezorgd voor de “zwangeren en de zogenden”. Wij moesten destijds gewoon 7 nachten werken tot aan ons zwangerschapsverlof. En 2 keer een half uur kolven of voeden in diensttijd (ná je lunchpauze, want daar heb je recht op)… het idee alleen al!
  Ik ben 52 en heb vroeger met veel plezier nachtdiensten gedraaid. meestal 7, maar soms 14 achter elkaar. Of erger nog… de nachtdiensten waren voor mij dé mogelijkheid om eens lekker bij te slapen. Ik moest echt mijn wekker zetten als ik niet te laat op mijn werk wilde komen. Maar tegenwoordig…ik knijp mijn handen al dicht met 2 uurtjes slaap overdag. Het lukt gewoon niet. Mijn lijf zegt dat ik wakker hoor te zijn. Wat ik ook geprobeerd heb… wandelingetje, borrel, warme melk, slaappillen. En als je dan een aantal nachten werkt, heb je ’s nachts niet alles meer goed op een rijtje in de bovenkamer. De kans om fouten te maken is dan erg groot. En daar moet ik niet aan denken!!! En als je de wacht uitkomt, heb je ook niks aan je vrije dagen. Minstens 2 dagen gewoon ziek voelen. Gelukkig heb ik een aantal collega’s die graag nachtdiensten doen, zelfs die ouder zijn dan ik. Er is dus genoeg te regelen, roostertechnisch gezien. Nee….die nachtdiensten mogen ze van mij houden, Dat is beter voor mijn welzijn én dat van mijn patienten!

 10. @ ria
  graag wil ik reageren op je mening ga niet onregelmatig de nacht in… tja je zal wel moeten als er geen vaste nachtdiensten werken op je afdeling. an mag je blij zijn als de aanvragen die je hebt voor enige regelmaat gehonoreerd worden. Ikzelf zit gemiddeld de eerste week van de maand in de nacht en soms vaker. Ach het went, slapen gaat gelukkig goed…
  @ Joke je mag toch zelf kiezen of je nachten draait, wordt alleen niet verplicht gesteld maar kan het toch aangeven als je wil????
  Ach ja voor ieder wat wils toch…

 11. Heb tot mijn 60e nachtdiensten gedraaid 7/7 op eigen verzoek! ging prima….maar sinds ik met pensioen ben kom ik er achter dat na ruim 20 jaar n8dienst het heel moeilijk is om terug te komen in het normale dag/nachtritme. En wat ik ook nog wil zeggen is dat: Ga niet erg onregelmatig in de n8dienst, je gaat er aan kapot……..

 12. @ a. krumeich, Het lijkt mij ook dat door de verschuiving van 55 naar 57 de jongeren minder vaak de nachtdienst in hoeven. Is toch een simpel rekensommetje:)? Mijns inziens kunnen ze de grens beter ‘vrij’ houden. Er zijn heus wel verpl. boven de 55 die nachtdienst echt géén probleem vinden, maar laat dan de keuze aan de desbetreffende collega’s.

 13. Hallo,
  Ik ben 46 jaar en ik merk dat ik steeds moeilijker overdag door kan slapen als ik in de nachtdienst zit.
  Het omschakelen vind ik ook moeilijker worden.
  Ik heb jaren alleen maar nachtdienst gedraaid was toen geen enkel probleem.Ik zou blij zijn als de leeftijd grens niet werd verhoogd. Nachtdiensten zijn een aanslag op mijn lichaam .

 14. Ik ben nu 47 en net als anderen ook al meldden, was een hele week nachtdienst draaien geen enkel probleem. Ik sliep als een roos; soms wel 10 aan een stuk.
  Nu is dat heel anders; ’s nachts, als ik aan het werk ben, moet ik geen enkele keer plassen maar overdag als ik dan eigenlijk zou moeten slapen, wordt ik om de haverklap wakker om te plassen. Ook heb ik ’s nachts geen honger of dorstgevoel. Ik moet er echt bij nadenken ’s nachts goed te eten en te drinken.
  Zolang ik maar 2 nachtjes hoef te werken is het geen probleem maar of ik de nachtdiensten zo nog 10 jaar vol kan houden, weet ik niet.

 15. ik vind dat de leeftijdsgrens nu niet verhoogd moet worden,als je graag nachtdienst draait dan is het geen probleem maar zo niet dan is er ook geen verplichting.
  wat de jongeren betreft graag het volgende ter aanvulling,bij zwangerschap/borstvoeding hoef je tegenwoordig geen onregelmatige diensten te draaien,prima goede regeling,maar voor ons in die levensfase nachtdienst ongeacht de zwangerschapsduur of borstvoeding.dus echt mensen voor de jongeren wordt tegenwoordig echt beter gezorgd itt.de ouderen,denk ook aan pensioengerechtigde leeftijd die men wil ophogen!

 16. Bijna 55 jaar ben ik en kennelijk een uitzonderlijk geval. Ik draai namelijk graag nachtdiensten. Slapen gaat redelijk, maar ook in de nacht is dat het geval. Een vrouw met verschijnselen van “de leeftijd” ja…..
  Het is bizar dat ik het toen ik jong was niets vond, die 7 nachten.
  Maar eerlijk is eerlijk, ik heb toen heel wat af gebreid.
  Dat kan je tegenwoordig (gelukkig)wel vergeten. Ogen voor en achter moet je hebben en vooral ook alles lezen wat er op het publicatiebord hangt. Want elke week is er weer een nieuw regeltje of ander formulier om in te vullen. Maar hèt grote voordeel van nachten is: je wordt niet 100 keer op een dag van je werk afgehaald bij datgene wat je op dat moment aan het doen bent.
  En omdat ik graag het idee heb dat ik meewerk aan m’n gezondheid: nooit meer die vele nachten van vroeger.

 17. Ik ben nu 57 en 2 jaar geleden gestopt met de nachtdienst,vond de nachtdienst op zich totaal geen probleem maar kreeg steeds meer moeite met goed slapen overdag, ik merk gewoon dat ik nu een veel regelmatiger leven heb wat de gezondheid zeker bevordert.
  Hoezo jongeren meer in de nachtdienst, wij draaiden vroeger 7 nachten achter elkaar zonder problemen en tegenwoordig draait men hooguit 4 nachten, ik zou zeggen laat de keus gewoon bij 55, vind dat we als ouderen daar ook recht op hebben

 18. Hoezo zal door de verschuiving van de leeftijdsgrens (55 naar 57 jaar) er voor zorgen dat jongeren vaker de nachtdienst ingaan?
  Nu hoef je vanaf 55 jaar geen nachtdienst meer te doen, en met de verschuiving moet je nog tot 57 jaar.
  Dus door de verschuiving hoeven jongeren juist minder vaak nachtdienst te doen.
  Trouwens vind ik het niet acceptabel om de leeftijdgrens op te schiuven.
  Ik ben binnenkort 47jaar en kamp de laatste jaren met problemen met terug schakelen naar het gewone dag ritme.(word er ziek van). Ik heb altijd zeer goed tegen de nacht dienst gekunt.
  Ik hoor vaker van ouder wordende collega’s dat er problemen ontstaan met nachtdienst, na mate ze ouder worden.

 19. Als 57+er vind ik de nachtdienst niet zozeer het probleem, maar het feit dat we drie verschillende diensten in 1 week doen. Waarom niet een week (of 2 weken) hetzelfde tijd vak, dan ben je er tenminste een langere tijd vanaf. Toen ik in de opeleiding was, werkten wij 2 weken->ja 14 nachten achter elkaar in de wacht en waren dan 10 dagen vrij, maar zo’n stretch was maar 2-3 maal per jaar nodig…. Ja ik weet dat dat tegenwoordig “niet mag”, maar het resultaat is wel dat je er zo tenminste vanaf bent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.