Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar voorbehouden handelingen door verpleegkundig specialist

Er komt een vervolgonderzoek naar de uitvoering van de voorbehouden handelingen endoscopieën, electieve cardioversie en defibrillatie door verpleegkundig specialisten.
97429597.jpg
De verpleegkundig specialist heeft de afgelopen jaren zelfstandig voorbehouden handelingen mogen uitvoeren in de vorm van een experiment. - Foto: Thinkstock

Dit meldt V&VN op haar website. Doordat er bij het eerste evaluatieonderzoek te weinig respons was op deze onderdelen, worden ze voorlopig nog niet definitief vastgelegd in de Wet BIG. De verpleegkundig specialist heeft de afgelopen jaren zelfstandig voorbehouden handelingen mogen uitvoeren in de vorm van een experiment. De meest uitgevoerde voorbehouden handelingen zijn onder andere het voorschrijven van geneesmiddelen en injecteren. Naar aanleiding van het eerdere evaluatieonderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, heeft minister Schippers gezegd dat een groot deel van deze handelingen definitief zal worden opgenomen in de Wet BIG.

Resultaten
Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat de verpleegkundig specialist de mogelijkheid om zelfstandig voorbehouden handelingen uit te voeren effectief en doelmatig heeft benut. Ook patiënten blijken zeer tevreden over de geleverde zorg. Het vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd door een onderzoeksteam van Maastricht UMC+, onder leiding van hoogleraar chronische zorg Bert Vrijhoef.

Electieve cardioversie, defibrillatie en endoscopieën
Het bestuur van V&VN Verpleegkundig Specialisten is verheugd dat er een vervolgonderzoek komt naar de voorbehouden handelingen electieve cardioversie, defibrillatie en endoscopieën. Secretaris Jaap Kappert: ‘Er zijn een hoop verpleegkundig specialisten die dagelijks in hun werk deze handelingen toepassen en patiënten hierdoor van adequate hulp voorzien. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn op een ambulance of die coloscopieën uitvoeren in het kader van bevolkingsonderzoek naar darmkanker.’

Oproep voor verpleegkundig specialisten
Daarom doet het bestuur nogmaals een oproep aan verpleegkundig specialisten die deze voorbehouden handelingen uitvoeren om data aan te leveren. Wanneer er voldoende data wordt verzameld én als blijkt dat de verpleegkundig specialist deze handelingen veilig uitvoert, is er volgens Kappert steekhoudende argumentatie om ze te verankeren in de Wet BIG.

Bent je als verpleegkundig specialist betrokken bij de uitvoering van endoscopieën, electieve cardioversie of defibrillatie, stuur dan je reactie naar info@venvnvs.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.