Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Onderzoek schapenvacht bij decubitus wint prijs

Verpleegkundig onderzoeker Patriek Mistiaen heeft afgelopen donderdag de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs gewonnen voor onderzoek naar schapenvachten tegen decubitus.
Onderzoek schapenvacht bij decubitus wint prijs

Mistiaen en collega’s onderzochten het effect van Australische medische schapenvachten op decubitus. Van de patiënten die op een Australische Medische Schapenvacht lagen, kreeg 9% decubitus. In de controlegroep die de gebruikelijke zorg kreeg, was dit 15%. Het doorliggen verminderde dus met 40%.

Decubitus
De landelijke richtlijn decubitus ontraadt het gebruik van traditionele schapenvachten vanwege problemen met de hygiëne of te weinig drukregulerende eigenschappen. De Australische Medische Schapenvacht heeft deze nadelen niet. De vacht is zo geprepareerd dat deze meerdere malen op 80 graden is te wassen met behoud van de natuurlijke drukregulerende eigenschappen.

Doorliggen in verpleeghuis
De onderzoekers volgden 30 dagen lang twee groepen van elk bijna 300 patiënten vanaf hun opname in het verpleeghuis. Eén groep kreeg een Australische Medische Schapenvacht. De andere groep kreeg de gebruikelijke behandeling. De patiënten werden dagelijks gecontroleerd op decubitus aan de stuit, de meest voorkomende doorligplek.

Verpleegkundige initiatieven
Het AMC stelt jaarlijks twee Anna Reynvaan Prijzen van 5000 euro beschikbaar. De Wetenschapsprijs, mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde  (NTvG), gaat naar de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige. Het NTvG beoordeelt het winnende artikel tevens op geschiktheid voor dubbelpublicatie in het tijdschrift. De Praktijkprijs, mede mogelijk gemaakt door V&VN, gaat naar het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren. Met de instelling van deze prijzen wil het AMC duidelijk maken dat verpleegkundige initiatieven niet alleen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het vakgebied, maar bovendien dat deze initiatieven gezien en gewaardeerd worden.

NIVEL
Door: redactie Nursing

18 REACTIES

 1. Ik ben blij met deze ontwikkeling, 2 jaar geleden had ik in een geleende nursing gelezen over de australische schapen vacht, dus zette ik hem in maar werd al snel terug gefloten door collegas met: dit is al lang achterhaald, dit werd gebruik 10 jaar geleden, waar ben je mee bezig??? enz. Nu zal ik dit gaan printen en mee nemen naar mijn werk, Dank hier voor

 2. Lees alle reacties
 3. Decubitus is nog steeds een ernstige en veelvuldig voorkomende complicatie binnen het verpleegproces.
  Onderzoek naar zinvolle preventie is dus van groot belang, zeker als dit volgens goede wetenschappelijke criteria gebeurt. Ik hoop dat de australische schapenvacht snel op grote schaal kan worden geïmplementeerd binnen de verpleeghuizen. Patriek en collega’s: van harte gefeliciteerd! Ik twijfel niet aan de (wetenschappelijke)zorgvuldigheid van de opzet van jullie onderzoek.

 4. De meeste wondjes op de stuit komen doordat mensen te lang in hun mega incontinentiemateriaal liggen, daardoor wordt de huid week en gaat stuk. Als men dan ook nog een sensor erin gaat stoppen zodat ze nog minder verschoont worden krijg je nog meer van die wondjes.

 5. Zinloze verpleegkundige rituelen
  06 augustus 2009
  Desinfecteren voor een injectie, preoperatief scheren, een schapenvacht of hielring tegen decubitus. Het zijn verpleegkundige rituelen en interventies die zinloos en soms zelfs schadelijk zijn. Er zijn er meer.
  Het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging deed onderzoek naar rituelen in de verpleging en publiceerde een overzicht van zinloze verpleegkundige interventies.
  Bron: LEVV
  Door: redactie Nursing

 6. De alternatingmatras, en de wisselhouding lijken me veruit de beste oplossing om decubitus te voorkomen.
  Het vraagt een voortdurende aandacht als verzorgende, verpleegkundige om bij incontinentie tijdig het incontinentiemateriaal te vervangen en er een goede hygiëne op na te houden.

 7. Ondanks dit mooie bericht zet ik toch een kanttekening bij het onderzoek.
  Ik heb jaren als decubitus coördinator in het verpleeghuis gewerkt en weet dat “dagelijks”controleren zeker niet gebeurd. Verder vraag ik mij af hoe je een schapenvacht moet gebruiken onder een stuit als de meeste verpleeghuispatiënten incontinent zijn, nog eens een onderlegger eroverheen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.