Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onduidelijkheid over fixeren in thuiszorg

Ook onder Vlaamse verpleegkundigen in de thuiszorg heerst onduidelijkheid over het concept vrijheidsbeperking.
Onduidelijkheid over fixeren in thuiszorg

Dat blijkt uit een kwalitatief, explorerend onderzoek onder leiding van Kristien Scheepmans. Zij interviewde samen met haar collega’s 14 verpleegkundigen werkzaam zijn bij de thuiszorgorganisatie het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen. Uit interviews met de verpleegkundigen bleek dat er onduidelijkheid was over het concept vrijheidsbeperking in de thuiszorg. Zo worden de maatregelen vooral toegepast omwille van de patiëntveiligheid. Voorbeelden van middelen die in de thuiszorg voorkomen zijn onder andere geriatrische stoelen, riemen, onrustbanden, en bedhekken.

‘Wet zorg en dwang hoog nodig’

Er moet werk worden gemaakt van de wet zorg en dwang, vindt Jan Hamers, hoogleraar Ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht. Meer lezen >>>

Rol familie

De familie bleek een belangrijke rol te hebben in het besluit om vrijheidsbeperkende maatregelen toe te passen. Uit de interviews bleek dat verpleegkundigen het toepassen van deze maatregelen ethisch en emotioneel belastend vinden, vooral in situaties waar de wensen van de familie in tegenspraak zijn met het welzijn van de patiënt. Ook bleek dat de verpleegkundigen de huisarts niet spontaan vermelden bij hun ervaringen over het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen, maar verwezen zij wel naar de huisarts voor het voorschrijven van sederende medicatie.

Meer lezen?

In de nieuwste Nursing Vlaanderen lees je meer over dit onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.