Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Onenigheid brengt kwaliteit van zorg in gevaar

Verpleegkundigen staan te vaak voor lastige dilemma's als gevolg van verschil van inzicht of mening met de arts. Bijvoorbeeld rond het wel of niet toedienen van pijnstillers of het moment van ontslag uit het ziekenhuis. Dit is een groot risico voor de kwaliteit van zorg.

Dit blijkt uit het rapport ‘Doorbreek de dilemma’s’ van het LEVV in samenwerking met de KNMG, dat vandaag werd gepubliceerd. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van het rapport ‘Doorbreek de rituelen’ uit 2008 naar onnodige handelingen in de zorg. Daaruit bleek dat de samenwerking  tussen verpleegkundigen en artsen wordt verstoord door het vasthouden aan zinloze rituelen.  Met als gevolg dat ook de kwaliteit van de zorg verslechterde.

Miskend voelen
De belangrijkste conclusie van het nieuwe onderzoek is dat zowel verpleegkundigen als artsen regelmatig te maken krijgen met dilemma’s als gevolg van een meningsverschil. Verpleegkundigen leggen zich bijvoorbeeld neer bij de mening van de arts of besluiten naar eigen inzicht te handelen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van de zorg voor de patiënten en cliënten, maar kan er ook toe leiden dat verpleegkundigen zich miskend voelen en voortijdig het vak verlaten.

Op eigen houtje
Soms is de communicatie tussen arts en verpleegkundige zó slecht dat er geen overleg (meer) plaatsvindt en bijvoorbeeld de verpleegkundige op eigen houtje medicatie voorschrijft en toedient, waardoor de patiënt schade op kan lopen. Om dergelijke schrijnende gevallen te voorkomen is goede communicatie op basis van het accepteren van elkaars professionaliteit van essentieel belang.

Instellingen
Dilemma’s als gevolg van meningsverschillen tussen verschillende professionals komen in vrijwel alle zorgsectoren voor. In ziekenhuizen komt bijvoorbeeld verschil van inzicht voor over het wel of niet ontslaan van een patiënt uit het ziekenhuis. In verpleeghuizen verschillen verpleegkundigenwel eens van inzicht over de behandeling en komen dan tussen de familie van de cliënt en de verpleeghuisarts te staan. In de thuiszorg speelt regelmatig de vraag wie verantwoordelijk is voor welk deel van het zorgproces waarbij verpleegkundigen en verzorgenden van mening kunnen verschillen met de huisarts.

Lees meer over praktische dilemma’s in het maartnummer (2009) van Nursing.

Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Even kort door de bocht: artsen zijn vaak arrogant en zien de verpleging niet voor vol aan. Verpleegkundigen zijn niet assertief en gaan vaak de discussie uit de weg om de lieve vrede te bewaren. Oplossing: verpleegkundigen moeten binnen organisaties een stevigere positie krijgen. Een goede balans tussen het medisch en verpleegkundig perspectief komt de kwaliteit van zorg ten goede. Dat is dan ook precies waar RvB’s van ziekenhuizen naar moeten streven.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit onderwerp zou binnen ziekenhuizen opgepakt kunnen worden door VAR’s. De samenwerking en communicatie tussen artsen en verpleegkundigen is een belangrijke maatstaf voor de kwaliteit van zorg. Een VAR is een gremium wat binnen ziekenhuizen in gesprek kan gaan met medisch stafconvent om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken maar ook om een gezamenlijke aanpak vast te stellen. De expertise van de verpleegkundigen is vaak nog onderschat. Juist het erkennen ervan maakt de waardering groter en het vak leuker en uitdagender.

  4. Een oplossing kan zijn door teambesprekingen en patiëntbesprekingen te houden met arts, verpleegkundigen en indien nodig andere belanghebbenden. Helaas word daar vaak geen tijd voor gemaakt of is er geen overeenstemming over ieders aandeel voor de behandeling van de patiënt. Ook -verouderde- gezagverhoudingen staan een gelijkwaardig overleg soms in de weg.

  5. Een oplossing kan zijn door teambesprekingen en patiëntbesprekingen te houden met arts, verpleegkundigen en indien nodig andere belanghebbenden. Helaas word daar vaak geen tijd voor gemaakt of is er geen overeenstemming over ieders aandeel voor de behandeling van de patiënt. Ook -verouderde- gezagverhoudingen staan een gelijkwaardig overleg soms in de weg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.