Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online coach voor patiënten met chronische darmontsteking

Twintig patiënten met een chronische darmontsteking van het Universitair Medisch Centrum Maastricht worden vanaf deze maand op afstand, via internet, gevolgd en begeleid. De initiatiefnemers verwachten dat de patiënt op deze manier meer zeggenschap krijgt over zijn situatie en dat de zorgverleners beter kunnen inspelen op mogelijke complicaties en onderliggende problemen.

Het Maastricht UMCU+ meldt dat patiënten met een chronische darmontsteking minimaal eens per jaar naar het ziekenhuis komen voor controle, als ze afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva) slikken, zelfs drie à vier keer per jaar. Deze bezoekjes zijn vaak niet echt nodig, omdat de ziekte onder controle is. Anderzijds is het zo dat de ziekte plotseling kan opvlammen. Die opflakkeringen zijn onvoorspelbaar, en het komt nogal eens voor dat patiënten in de thuissituatie de signalen niet onderkennen of negeren, met ernstige complicaties tot gevolg. Ook de psychosociale gevolgen van de chronische aandoening blijven nogal eens onderbelicht.

 

IBD-coach
Artsen van het Maastricht UMC+ ontwikkelden Mijn IBD-coach in samenwerking met Atrium MC, Orbis MC, patiëntenvereniging CCUVN en het bedrijf Sananet. Met als doel het verbeteren van de veiligheid van de behandeling en de ‘patient empowerment’, de beheersing van de eigen situatie. De patiënt heeft via een beveiligde internetsite toegang tot Mijn IBD-coach. Hier kan hij informatie vinden over zijn ziekte en de medicijnen die hij gebruikt. Ook kan hij via een beveiligde mailverbinding contact opnemen met de MDL-verpleegkundige.

Rode vlaggen

De behandelend arts of de MDL-verpleegkundige kunnen de patiënt via de site uitnodigen om vragen te beantwoorden over zijn toestand. Dit kunnen vragen zijn naar de lichamelijke toestand, maar ook naar het psycho-sociaal functioneren. De behandelaar krijgt een overzicht van de informatie per patiënt met daarbij een ranking met rode vlaggen, zodat hij kan zien wie extra aandacht nodig heeft.
Het universitair medisch centrum wil het programma ook gebruiken om informatie te verzamelen over een grote groep IBD-patiënten. Hiermee krijgen artsen / onderzoekers mogelijk nieuwe inzichten in de ziekten colitis ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

 

Bron: Maastricht UMC+

 

auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.