Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online zelfhulpcursus voor depressieve diabetici

Depressieve diabetici kunnen een online cursus volgen om hun depressieve klachten te verminderen. Het VU medisch centrum maakte hiervoor in samenwerking met het Trimbos-instituut de website diabetergestemd.nl
computer

Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf diabetespatiënten aan een depressie lijdt. De kans op depressie bij mensen met diabetes is twee keer zo groot dan voor mensen die geen diabetes hebben.

Online cursus
De online cursus bestaat uit 8 lessen die zelfstandig via het internet worden gevolgd met minimale begeleiding van een psycholoog. De lessen bevatten schriftelijk en gesproken informatie, korte films van patiënten en animaties. Tijdens de lessen leert de patiënt meer over depressieve klachten en hoe men deze zelfstandig kan aanpakken. Er wordt specifiek aandacht besteed aan leven met diabetes. Elke les wordt afgerond met huiswerkopdrachten, waar een psycholoog feedback op geeft. Bij aanmelding beoordeelt een psycholoog op basis van een online intake of de cursus geschikt is voor de betreffende patiënt.

Onderzoek
Uit recent onderzoek van VUmc blijkt Diabetergestemd.nl effectief in het verminderen van depressieve klachten bij diabetespatiënten. Daarnaast blijkt een gunstig effect op diabetesspecifieke psychische klachten. VUmc en GGZ inGeest werken intensief aan een integraal aanbod van en onderzoek naar somatische en psychische zorg.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: VUmc

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.