Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Onrust bij Abvakabo over manier van actievoeren

Binnen Abvakabo FNV groeit de kritiek op de koers van de vakbond. Volgens medewerkers en kaderleden is de bond te veel bezig met actievoeren en is kritiek niet mogelijk. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
Onrust bij Abvakabo over manier van actievoeren

Volgens de krant uiten 450 medewerkers in twee recente interne onderzoeken forse kritiek op de leiding. Op sommige vragen scoren het bondsbestuur en de leiding van de werkorganisatie een 3 op de schaal van 10. Er is sprake van ‘een verziekte sfeer’ doordat een ‘intern debat onmogelijk’ is.

Nieuwe strategie
Sinds 2007 hanteert de Abvakabo FNV een nieuwe strategie getiteld ‘organising’. Volgens de Volkskrant woedt er nu een richtingenstrijd tussen gematigde leden die bereid zijn te overleggen in de polder en de radicaleren die voor actie kiezen. In de krant erkent penningmeester Meindert van den Berg dat de koerswijziging ingrijpend is: ‘We willen weer een sterke, democratische vakbond zijn waar leden de baas zijn en zelf opkomen voor hun eigen belangen, zoals we dat in de zorg nu doen. Dan weet de andere partij ook dat we een vuist kunnen maken. Maar dat brengt onzekerheid.’

Acties in de zorg
Abvakabo FNV voert al enkele maanden een felle strijd in de zorg over werkdruk en geld voor handen aan het bed. Zo werd gisteren en vandaag voor de vijfde keer het werk neergelegd door enkele medewerkers bij zorgorganisatie dr. Sarphatihuis in Amsterdam. En verbood de rechter vorige week een eerdere bezetting van Abvakabo-leden.

Kritiek van Actiz en NU’91
Vakbond NU’91 en branchorganisatie in de ouderenzorg Actiz uiten vorig jaar al forse kritiek op de acties van Abvakabo FNV. ‘Sinds de bond onze sector heeft uitgekozen voor acties, valt nauwelijks meer constructief overleg te voeren met de Abvakabo,’ zei Actiz directeur Aad Koster destijds. En Karin Weerts, woordvoerder van vakbond NU’91 zei: ‘Constructief overleg – wat toch de basis zou moeten zijn om problemen op te lossen – lijkt vaak bij voorbaat al te worden gefrustreerd. Wij ontkennen niet dat er problemen zijn. Maar over deze problemen gaan wij in eerste instantie in gesprek met ondernemingsraden en onze kaderleden. En spreken wij met de verantwoordelijken binnen de instellingen om de problemen aan te pakken.’

Zorgpersoneel blij met acties
Toch geeft een grote meerderheid van het zorgpersoneel aan wel blij te zijn met de acties van vakbond Abvakabo FNV. In een poll van Tijdschrfit voor Verzorgenden geeft 70 procent van de stemmers aan blij te zijn met de acties. Dertig procent is minder positief. In totaal stemden 555 personen. Lillian Marijnissen reageerde op de poll-resultaten: ‘Het is niet onze bedoeling om provocerend te zijn, vergeleken met protestacties die in andere branches zijn onze acties juist vrij soft. We hebben nog nooit van verzorgenden of cliënten gehoord dat ze last hebben van de acties. Dat verzorgenden het vervelend vinden dat de zorg negatief in het nieuws komt, horen we wél, en dat begrijp ik ook heel goed. Maar het gaat niet om de vuile was buiten hangen, het gaat erom dat problemen niet onder het tapijt worden gemoffeld.’

Volkskrant, Zorgvisie, Nursing, TVV
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

21 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben blij dat er eindelijk naar ons wordt geluisterd. Ik werk al jaren in de zorg. Nooit heb ik de vakbond gezien, ook niet toen ik een probleem had. En nu zie ik de vakbond wel en wordt er wel geluisterd. Ik snap niet wat daar mis mee is ik vind het hartstikke goed. Dus stop eens om allemaal zo negatief te doen over de abvakabo, en doe gewoon mee!

 3. het is goed dat de vakbond met de medewerkers mee denken en ons horen met de problemen het is erg om te zien hoe clienten worden verzorgt en geprobeert wordt om te waken voor een zo,n goed mogelijk zorg ook de medewerkers lopen keer op keer tegen problemen aan ,als flexer kom je overal en hoor en zie je veel heel veel onrust wat niet te goede komt aan de zorg en welzijn van client en hun omgeving. de vakbond probeert samen met de medewerkers gehoor te vinden en dat er besproken wordt waar de knelpunten zijn binnen de lokaties en dat ze niet weggemoffeldt worden met loze woorden concrete afspraken moeten er komen wij medewerkers hebben genoeg gehoort en toegekeken hoe de zorg ten onder gaat dat is wel het laatste wat we willen als we ons stevig laten horen moeten de hoge heren wel luisteren is toch niks mis mee wij zijn de schreeuw om betere zorg in naam van al digene onder de zwakkere die niets meer kunnen zeggen omdat ze het niet meer begrijpen hoe gemeen en onmenselijk is dat dan ik vecht ervoor dat de toekomst goed verzorgt wordt en enook ik denk aan de volgende generatie we moeten voort op de goede weg niet als we niks doen dat is mijn mening rust op de werkvloer en begrip voor de werkdruk is mijn motto.

 4. Ik ben blij dat er eindelijk een vakbond is die naar zijn leden luistert.
  En echt wat wil veranderen.we zijn jaren lang geschoffeerd doordat managers en bestuursleden ons als paarden lieten werken.
  En nu we roepen dat het genoeg is, en de abvakabo ons daarin steunt worden we afgezet als radicaal! Ik zou zeggen tegen de mensen die hier boven hebben gereageerd om naar het inhoud te kijken en niet maar van alles roepen.
  Want wat is er mis met het feit dat we meer handen aan het bed willen.
  Ik kan me niet voorstellen dat niemand dat wil, en de smoes je moet naar denhaag moet ook afgelopen, zijn,denhaag heeft namelijk geld beschikbaar gesteld alleen is dat geld voor een grote deel in management laag verdeeld.
  En dan verwachten dat we ons mond dichthouden, nou die tijd is voorbij.

 5. Wat is er mis mee om de problemen te benoemen? Ik heb al meerdere malen aan mijn leidinggevende aangeven wat er mis gaat. Maar er gebeurt helemaal niks! Ik snap heel goed dat collegas bij andere instellingen actie voeren voor de zorg. Van dat geld voor extra collega’s zie ik helemaal niks terug. Goed dat Abvakabo hier voor opkomt. Ik snap helemaal niks van de houding van NU 91. Zij waren ooit ook een vakbond die opkwamen voor onze belangen. Nu praten ze alleen maar de werkgevers na…

 6. Wat betreft de negatieve berichtgeving in de pers aangaande de Abvakabo FNV, dit is echt 1-richtingsverkeer, zonder naar de vakbond te luisteren en dus maar conclusies trekken uit de woorden van derden. Zo zaait men, ten onrechte, onrust bij vele werknemers.
  Er is voor een andere (radicale) koers gekozen door de leden op de algemene ledenvergadering. En daar stáán zij voor. Petities indienen, gesprekken voeren met leden, werkvloer bezoeken etc., is dat radicaal?

  Volgens Nu’91 en Actiz zijn er wel problemen, maar moet dit met praten op te lossen zijn, maar vaak gebeurt er na het praten niets. Met “mooie”woorden zijn de leden van Abvakabo, niet geholpen.
  Wij willen een goede verantwoorde en professionele zorg verlenen. Instellingen lijken alleen aan geld te denken en niet verantwoordelijk te willen zijn voor de zorgvragers. Ook de OR steunt de werkvloer in veel gevallen niet.
  Er zijn geen problemen, maar misstanden in de zorg. Ook al geef je dit vele malen aan bij management en bestuurder(s), er wordt niet of onvoldoende geluisterd, alles blijft bij hetzelfde en gaan gewoon door met bezuinigen.
  Mentaliteit van veel managers naar de werkvloer toe: luisteren, mond dichthouden en je werk doen.
  De tijd van alleen praten is voorbij en staan wij, leden van de Abvakabo op, om actie te voeren. Wij willen het geld, 350 milj. euro, de intensiveringsgelden (Agema-gelden) naar handen aan het bed, waarvoor het bedoeld is. En niet naar managementcursussen, software en reserveringen voor nieuwbouw e.d.
  Wij kampen met een te hoge werkdruk, kortere diensten, gebroken diensten, weg bezuinigigen van voedingsassistenten en verzorgend personeel. Resultaat, te weinig personeel op de werkvloer, meer werk in minder uren, gevolg meer ziekteverzuim door stress, lichamelijke overbelasting etc.
  Zo kan hierdoor, vrijwel, niet meer worden ingestaan voor de kwaliteit, veiligheid en welzijn van de client.
  Wij gaan dus door met actievoeren, totdat er werkelijk iets veranderd op de werkvloer en goed met de intensiveringsgelden wordt omgegaan.
  Daarin vertegenwoordigt Abvakabo ons, zij steunen ons in het doel om verantwoorde zorg te verlenen en niet om individuen te benadelen.
  Laten de Abvakabo-leden, misstanden doorgeven en niet op de bank blijven zitten en denken, een ander lid voert wel actie, dát is niet de manier. Opstaan en actief meedoen, hoe meer leden hoe liever, doen dit tenslotte voor de zorgvragers. Wees niet bang, gewoon doen, want samen staan we sterk.

 7. Hoe denken de meeste verzorgenden die in de gezondheidszorg werken.( vul dit aan als het volgens jouw niet klopt)
  Als de instelling en regering in gaan zien wat ik als medewerker lever, betekent, en uitstraalt, dan is dit weer een verbeterpunt om de bezuinigingingen te stoppen in de gezonheidszorg
  De bewoner op de eerste plaats komt, de medewerker op de tweede plaats en dan de instelling
  Het niet te meten is hoeveel de bewoners gedijen bij de juiste verzorging, tevreden medewerkers, niet kijken naar de zzp’s, Kijken naar wat de bewoner nodig heeft en de juiste zorg geven ondanks de zzp’s die vaak niet kloppen.
  Dat je als medewerker kwaliteit van zorg kan leveren, doordat er voldoende medewerkers op de afdeling is.
  Dat je niet te horen krijgt, we hebben teveel mensen met grote contracten, we kunnen hierdoor geen flex medewerkers inzetten. Wij als management vragen jullie om dit zelf op te lossen. Wij als management onze uren gewoon draaien. Wij als management hoeven bijna geen weekenden te werken, en zijn alle feestdagen vrij. Alle verantwoordelijkheid komt op jullie neer die in de directe zorg werkzaam zijn. Als wij als management geen avonden, weekenden en feestdagen willen draaien, dan mogen wij wel een verpleegkundige flex medewerker inhuren.
  Ik niet tegen mijzelf zeggen: doordat de bewoner niet de juiste zzp heeft laat ik vandaag alles in de soep lopen en laat de bewoner maar lekker in zijn eigen sop laat gaarkoken.
  Ik niet denk bij mezelf: de kwaliteit van zorg doet er niet toch alle bewoners moeten vooor 09.30 uit bed , hoewel dat ik weet dat dat het voor de gezondheid van de bewoner niet verantwoordelijk is. ik wil deze verantwoording niet op mij nemen, en toch doe ik het
  ik denk: waarom doe ik zo hard mijn best om te laten zien wat een bewoner nodig heeft, maar het management dit niet ziet, ondanks dat een bewoner het wel merkt en ik aangeef dat ik de bewoner een gevoel van tevredenheid kan geven, omdat ik ziet dat de bewoner geniet van de aandacht en zorg die ik hem verleent en mij daar dankbaar voor is door de kwaliteit van zorg die ik lever.
  Het management denkt hierbij,oooohhhhhh dan kunnen er minder mensen ingezet worden, de medewerkers voelen zich zich toch geroepen om de juiste zorg te verlenen met minder mensen, en zo kan ik goede sier maken: Zie je nou, de medewerkers die werkzaam zijn op de afdeling nemen alle verantwoorddelijkheid opzich en ik als management heb er geen omkijken meer naar.
  Ik hard werk, ik kwaliteit van zorg lever, ik laat zien dat zowel de bewoners als mijn collega’s niet langer op deze manier kunnen doorgaan.
  Ik als medewerker mijn ogen open open doe en ziet dat het management misbruik van mij maakt, omdat zij weten dat ik de bewoner niet in de steek laat , dat ik ga nadenken van dan Hé: wat klopt er niet
  Dat zij merken dat ik eindelijk mijn ogen niet langer wil sluiten voor de hoge werkdruk en de slechte kwaliteit van zorg die ik lever, die een aanslag pleegt op mijn lichaam. mijn geest, verantwoordelijkheidsgevoel naar de bewoner en mijzelf toe.
  ik laat zien dat ik ben voor een organisatie die in staat is om samen met de medewerkers deze problemen op te lossen en ze de kans te geven om de werkomstandigheden te verbeteren.
  Een van mijn collega’s hierdoor contact opneemt met de Abakabo. Deze vakbond hoort mijn verhaal aan
  Zij de gesprekken aangaan met de werkgever om onze situatie te verbeteren.
  De instelling ons verhaal niet wilt aanhoren.
  Welke stappen moeten wij nu ondernemen? Wat is is hierop jouw het antwoord?

 8. De Abvakabo moet vooral door gaan met actievoeren!! eindelijk een een vakbond die voor ons opkomt in plaats van onzichtbaar is. Wij gaan door met actievoeren, totdat we meer handen aan het bed hebben en ons werk op een fatsoenlijke manier kunnen doen. Dat doen we voor onszelf, maar vooral ook voor de bewoners!

 9. We leven in een tijd waarin het verschil steeds groter wordt. Het verschil tussen het groeiende kwaliteits- en verantwoordelijkheidsbesef onder zorgprofessionals en anderzijds de economische en demografische druk, waaronder zorginstellingen welhaast lijken te bezwijken. En dat verschil wordt ook nog groter gemaakt door mismanagement, waar de laatste tijd opvallend veel sprake van is. De knelpunten liggen bij de cliënt en de zorgverlener. En de rol van de bond hierin is puur en alleen vertegenwoordiging van deze zeer relevante en zwaarwegende belangen. Geen strijd tegen mensen, maar een indringende en confronterende vraag om (h)erkenning van het nut en de noodzaak van het goed invulling geven aan de normen voor verantwoorde zorg. Wie hiervoor de bond in een kwaad daglicht stelt heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Het is tegenwoordig de leiding van veel probleem-zorgorganisaties zelf die steeds weer afleidt van de daadwerkelijke inhoud. Daar waar het uiteindelijk wél om gaat. Vakbekwaamheid, eerlijke en kwalitatief goede zorg onder verantwoorde arbeidsomstandigheden.

 10. Sinds de dochter van Jan Marijnissen opkomt voor de belangen van het zorgpersoneel, sinds die tijd is het eigenlijk de stem van de SP en niet van de oude vakbondsmensen die doorklinkt. Dat is een stem zonder visie! En daar komt boven op dat Jette Klijnsma de boel natuurlijk flink op het verkeerd been heeft gezet. Enfin, het is net als met de PvdA, de naam klopt niet meer bij het product en dat is het feitelijke probleem. Goed zorgpersoneel is schaars en daar moet je zuinig mee omgaan! Kwetsbare ouderen zijn in deze maatschappij derderangsburgers en over hun ruggen kun je talloze belangenstrijdjes uitvoeren, ze protesteren toch niet, want dat kunnen ze niet!

 11. Collectieviteit houdt in dat we als één persoon naar buiten treden. Uitsluitend binnenskamer kun je je verschil van mening geven, daarbuiten zwijg je of stem je toe.
  Het probleem van verpleegkundigen en verzorgenden, de softe sector, is dat we allemaal onze mening moeten hebben en ons zegje willen doen. En owee indien ‘onze’ patient iets tekort zou kunnen komen … We vergeten dat het ‘offeren’ van een tijdelijk iets uiteindelijk voordelen op de lange termijn voor iedereen kan zijn.
  Jos zijn voorstel zou prima zijn .. echter wie wil voor zo’n zooitje betweters zijn nek uitsteken? AbvaKabo-FNV/CNV dienen allemaal meerdere belangen (ook niet verzorgenden), NU91 leek 20 jaar geleden veelbelovend maar is dat zoals Denise zegt absoluut niet meer.
  Goed georganiseerd zijn bijvoorbeeld artsen. Nadat zij zelf zonder enig overleg het wassen en strijken van hun jassen moesten betalen werd er collectief gestaakt … tuurlijk konden zij dat makkelijk betalen, tuurlijk was dat erg flauw, maar werk neerleggen, poliklinieken sluiten, afspraken afzeggen, iedereen deed mee. Samen sta je sterk, een volgende keer werd er éérst overlegd.

 12. Het is echt tijd voor een verplichte beroepsvereniging voor elk geregistreerde verpleegkundige.
  Nu gaat alles op een hoop,wordt veralgemeniseerd en steeds minder specifiek ervaren.
  Ook als beroepsgenoten vorm je een collectief, maar dan veel specifieker gericht met veel meer rendement voor de beroepsontwikkeling.

 13. Eindelijk wordt er actie gevoerd. Eindelijk een vakbond die opkomt voor onze belangen. Ik vind het heel goed dat abvakabo nu op deze manier onze problemen kenbaar maakt. Jarenlang zijn wij genegeerd, en is de situatie alleen maar erger geworden. Nu komt een club op voor onze belangen, en in plaats van te steunen en mee te denken, probeert iedereen abvakabo monddood te maken. Help mee of doe niets!

 14. @peer99
  Ik heb geen persoonlijk belang. Ik noem alleen dat we werkwijze van de Abvakabo op de persoon speelt en niet op de collectiviteit. Ik heb maar een belang en dat is onze organisatie in positief daglicht te stellen en ons werk goed uit te voeren. En ik spreek met velen als ik zeg dat er geen behoefte is aan inmenging van de abvakabo op de manier zoals ze het nu doen. Ik zeg niet dat er geen behoefte is aan collectiviteit in een bond verenigd om knelpunten aan te pakken. Ik geef alleen aan dat als WIJ (niet ik persoonlijk dus!) vragen om respect en rust het kennelijk erg moeilijk luisteren is voor de Abvakabo.

 15. goed idee jos, een landelijke VAR; bij de stichting beroepseer kan je het nieuwe boekje van Binjamin Heyl opvragen, het is tijd dat we ‘strijden tegen’ vervangen voor ‘strijden voor’; ikzelf noem het liever ‘keihard werken aan’

 16. Oh jee de managers en NU91 (dat is voortaan hetzelfde) reageren natuurlijk weer meteen. NU91 is de vakbond die zich totaal isoleert met haar hetze tegen Abvakabo. Samenwerken zou inderdaad beter passen! Maar het enige wat NU91 doet is Abvakabo aanvallen. Kijk maar even op twitter…..

 17. beste peer, je hebt gelijk, samen sta je sterk. Maar de Abvakabo doet of ze de enige vakbond zijn, en ze willen alleen maar ‘samen’ als je hun laat bepalen hoe jij moet denken. Dat ik mijn lidmaatschap opgezegd heb wil niet zeggen dat ik geen lid meer ben van een vakbond, tenslotte heb ik er juist heel goed over nagedacht dat mijn persoonlijke motieven geen algemeen belang zijn. Helaas is dat nu net waar ik de Abvakabo op uit zie glijden: hun motieven zijn geen algemeen belang. Zij willen niet dat de verpleegkundigen en verzorgende weer meer de regie over de uitoefening het vak krijgen; zij willen (en hierbij haal ik de woorden van één van hun kaderleden aan) dat de Abvakabo invloed krijgt op de werkvloer, als dé stem van de werknemers in de zorg. Maar dat zijn ze niet. Er zijn meerdere vakbonden, en dan zijn er ook nog de Verpleegkundige Adviesraden, waar we zelf ons zegje doen, zonder ons te verschuilen achter oneliners en mediaandacht. Bovendien hebben wij op onze werkvloer al meer dan genoeg te duchten van mensen die daar invloed willen hebben zonder ooit andere billen dan die van zichzelf gewassen te hebben.
  het zure is, dat we allemaal hetzelfde willen (algemeen belang), maar de manier waarop we dat denken te bereiken staat haaks op elkaar. De manier waarop iedere georganiseerde groep dat denkt te bereiken worden persoonlijke motieven, die in strijd gaan met elkaar waardoor het algemene belang niet gediend wordt, want waar ging het ook al weer om? Goede zorg toch? En we zouden elkaar juist hard nodig hebben om SAMEN dat doel te bereiken, Patiënten, Ouderen, Verzorgenden, Abvakabo, Managers, Verpleegkundigen, Nu91, Directies, helpenden, mantelzorgers. Samen??
  Ik hoop er nog steeds op dat we door de bomen het bos weer gaan zien
  Irene

 18. jan/irene
  vakbonden staan voor collectiviteit, samen sta je sterk. Weleens gedacht dat jullie persoonlijke motieven géén algemeen belang zijn?
  De nee/nee sticker zit op jouw deur jan, niet de mijne … Zorgen doen we samen, niet jij alleen irene …

 19. Als ik een NEE/NEE sticker op de brievenbus heb krijgt de krantenjongen op zijn kop als hij wel foldert. Al heb ik zo’n sticker op mijn voorhoofd; de abvakabo stopt niet.! Nee, ze vragen of ik wel weet hoe dom ik ben als ik niet mee doe, of ik weet dat ik mijn collega’s tekort doe! Is dat respect voor andermans mening? In mijn instelling doen er van de 300 medewerkers nog 18 mee aan de abvakabo-strijd. Marijnissen en Dobbe beweren dat het merendeel nog actief is. Hoe volhardend wil je zijn? De inhoud is smaad en laster over ons werk, onze afdeling en onze clienten. Het zijn barre tijden, maar wij willen onze schouders eronder zetten en gaan elke dag met veel plezier naar ons werk! Dus laatste keer; LAAT ONS AUB MET RUST? Als we jullie nodig hebben melden we ons zelf wel.

 20. Het is NIET zo dat de Abvakabo nog nooit van verzorgenden (en verpleegkundigen?) of cliënten gehoord “dat ze last hebben van de acties.”, getuige ondergetekende en haar collega’s die hun lidmaatschap om die reden hebben opgezegd.
  Het is NIET zo dat de directie van één van de zorginstellingen die onder vuur liggen niet in gesprek wilde met de Abvakabo.
  Het is WEL zo dat de Abvakabo het antwoord van de directie, waarin duidelijk aangegeven werd wat de organisatie ondernam om genoemde problemen op te lossen, gewoon ontkende en deed alsof er geen antwoord kwam, getuige deze werkneemster van dezelfde organisatie.
  Het is overduidelijk dat de Abvakabo het zo hard nodig heeft om te bewijzen dat ze een vuist kunnen maken, dat ze de meest kwetsbare instellingen gebruiken om dat te doen, of moet ik ‘misbruiken’ schrijven?
  Jullie hebben nu wel bewezen dat je een vuist kunt maken. Mooi zo, knap hoor! Nu is het wel genoeg.
  Wij hebben ondertussen meer handen aan het bed, en ervoor gezorgd dat deze handen ook opgeleid zijn. Niet omdat jullie steeds zout in een wond wrijven, maar omdat we agaist all kab-odds gewerkt hebben aan de oplossing. jullie maken de oplossing van het probleem ondergeschikt aan de oplossing van het probleem. Waarschijnlijk omdat jullie betaald worden om te strijden en wij betaald worden om te zorgen.
  Ik wens iedereen toe dat ze in deze turbulente tijden de helderheid van geest hebben om voor ogen te blijven houden wáár het om gaat en hóé we ervoor kunnen zorgen dat onze ouders weer de zorg gaan ontvangen die ze verdienen. Samen is ‘samen met’ en niet ‘samen tegen’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.