Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslag nemen: zo ga je netjes weg

Of je nou opgelucht of met weemoed je baan opzegt, doe het netjes en professioneel. Dat is prettig voor je eigen gemoedsrust. En voor collega's die je later misschien weer tegenkomt.

Check eerst wat je contract zegt over de opzegtermijn en de wijze van opzeggen. Staat er misschien iets in over een concurrentie- of relatiebeding?

 

Eerst mondeling
Zeg eerst mondeling op. Plan een gesprek met je leidinggevende en geef als reden bijvoorbeeld dat je het over ‘jezelf’ wilt hebben. Voor je baas is het prettiger wanneer je het gesprek wat eerder plant dan de opzegtermijn uit je contract. Maar plan het ook niet te vroeg. Als je ontslag neemt zonder dat je een nieuwe baan hebt, heb je meestal geen recht op een werkloosheidsuitkering. Zit je middenin een sollicitatieprocedure? Bedenk dat je nieuwe baan pas definitief is zodra je het contract hebt getekend.

 

Vakantiedagen

Zoek voor het gesprek vast uit hoeveel vakantiedagen je nog hebt. Wil je deze opnemen? Of wil je doorwerken en ze laten uitbetalen?

 

Waarom?
Tijdens het gesprek krijg je waarschijnlijk de vraag waarom je opstapt. Laat je frustraties niet de vrije loop, maar houd de sfeer positief. Geef als reden desnoods een cliché als: ik zoek een nieuwe uitdaging. Als je werkgever wil weten wat je echt van je werk vond, zal hij of zij daarover meestal een later gesprek met je inplannen, het exit-gesprek.

 

Tegenvoorstel

Mogelijk doet je werkgever je een aantrekkelijk tegenvoorstel, bijvoorbeeld een hoger salaris. Als je verder nog geen ander contract hebt ondertekend, kun je dit overwegen.

 

Ontslagbrief

Vervolgens zeg je schriftelijk op. Vakbond Abvakabo FNV adviseert je in elk geval in de ontslagbrief te zetten:

 

  • dat je het werk wilt opzeggen en noem hierbij de opzegtermijn (die moet je uitdienen);
  • op welke dag je het laatst zult werken
  • hoeveel vakantiedagen je nog hebt en of je die wilt opnemen of laten uitbetalen

 

Print de ontslagbrief 2 keer en laat hem ondertekenen door je leidinggevende, met de datum van tekening erbij.

 

Getuigschrift

Na opzegging kun je een getuigschrift ontvangen. Hierin verklaart je werkgever dat je tijdens een bepaalde periode in dienst was, in welke functie en voor hoeveel uur. Heb je geen getuigschrift ontvangen en wil je er graag een? Als je erom vraagt, is je werkgever wettelijk verplicht om je een getuigschrift te geven.

 

Laatste indruk
Misschien is het verleidelijk om tijdens je laatste weken de kantjes eraf te lopen, wat langer pauze te houden, wat meer te kletsen. Zelfs al denk je dat je collega’s dit wel begrijpen, je laat toch een slechte laatste indruk achter. Bedenk dat je collega’s in de toekomst weer kunt tegenkomen. Of dat je hen wilt vragen als referentie.

 

Overdracht
Laat je werk goed achter voor je opvolger. Schrijf eventueel overdrachtsdocumenten. Om de best mogelijke indruk achter te laten, raden sommigen zelfs aan hier verder in te gaan dan wat je contractueel verplicht bent. Je zou bijvoorbeeld je contactgegevens kunnen achterlaten voor vragen. Of aanbieden een middagje in je vrije tijd langs te komen om je opvolger in te werken. Maar dat is natuurlijk aan jou.

 

Referenties
Kijk je tevreden terug op je werk? Vraag je leidinggevende of collega’s of je ze in de toekomst als referentie mag gebruiken. Vraag eventueel (ook) om een aanbeveling op LinkedIn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.