Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslag om foto vervuilde bewoonster onterecht

Een zorgmedewerker die haar collega 'aansprak' op slechte zorg, door haar een foto van een vervuilde bewoonster te appen, is onterecht ontslagen door de zorginstelling en krijgt een fikse schadevergoeding.
De zorgmedewerker wilde met het maken van de foto opkomen voor haar cliënt. Foto: AdobeStock

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) in Steenwijk moet een oud-werkneemster alsnog ruim 40.000 euro betalen. Dit meldt De Stentor. De verzorgende werd in april ontslagen omdat een collega aansprak op slechte zorg, door een foto te appen van een vervuilde bewoonster met dementie. Ze trof de cliënt aan in ingedroogde uitwerpselen, die rode plekken in haar liezen veroorzaakten.

Overtreden beroepscode

De zorgmedewerker startte met haar nachtdienst, toen ze de vrouw zo aantrof. Hierop maakte ze een foto van de vrouw –zonder haar hoofd- die ze naar een collega appte die ervoor dienst had. Ze voegde hierbij de mededeling toe dat dit onacceptabel was. De zorginstelling ZONL vond dat ze met het appen van de foto alle beroepscodes overtrad, en ontsloeg haar.

Oordeel rechter

Hierop volgde een rechtszaak, waar de vrouw de kantonrechter vroeg om een schadevergoeding en doorbetaling over de opzegtermijn. Ze verklaarde dat ze het voor de cliënt wilde opnemen en dat ze het verschrikkelijk vond dat ze in haar ingedroogde ontlasting lag. Ze had de foto als bewijs gemaakt, omdat ze in eerdere situaties niet altijd geloofd werd. De kantonrechter vond dat de mensonterende situatie van de vrouw met dementie niet had mogen voorkomen in de zorginstelling. De vrouw had goede intenties met het maken van de foto, maar dit naar haar collega appen was geen handige actie. De zorgmedewerker had de foto beter kunnen bewaren om aan haar leidinggevende te laten zien als ze haar niet zou geloven. De rechter oordeelde dat ontslag een te zware sanctie was, en sommeerde de zorginstelling om de vrouw € 40.000 te betalen. De zorginstelling zegt in een reactie dat ze het voorval als een les beschouwen, om dit in de toekomst te voorkomen.

Eerder oordeelde een rechter dat een verpleegkundige onterecht was ontslagen nadat zij geluidsopnames van douchende cliënten maakte. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.