Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ontsmettingsmiddel alternatief voor antibioticum’

Antiseptica, bacteriedodende middelen voor uitwendig gebruik, zijn in veel gevallen een doeltreffend alternatief voor antibiotica. Omdat bacteriën nauwelijks resistentie ontwikkelen tegen antiseptica, omzeilt deze manier van wondbehandeling het belangrijkste risico van antibioticagebruik.

Dat zegt dr. Maarten Lubbers, chirurg in het AMC, vandaag in het Reformatorisch Dagblad. Lubbers: ‘Zeker nu er steeds meer resistentie ontstaat, moeten we zoeken naar alternatieven voor antibiotica. Om die reden besteden we nu veel aandacht aan onderzoek naar antiseptica.’

Antibioticagebruik
Vorige week startte in Nederland een publiekscampagne over het gebruik van antibiotica, naar aanleiding van de eerste Europese Antibioticadag. Reden hiervoor is de toenemende ongevoeligheid van bacteriën tegen de middelen. Hoewel het antibioticagebruik in Nederland relatief laag is, komt ook hier de multiresistente bacterie MRSA in ziekenhuizen voor.

Betadine
Bij de behandeling van brandwonden en huidinfecties, zoals krentenbaard, maken verpleegkundigen volgens de Amsterdamse chirurg veelvuldig gebruik van antibiotica. Voor dergelijke uitwendige toepassingen vormen antiseptica een doeltreffend alternatief, stelt Lubbers. Povidonjodium -de werkzame stof in Betadine– is het breedst werkende middel in deze categorie. Het kent weinig resistentie en is bovendien vrij verkrijgbaar.

Reformatorisch Dagblad
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.