Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ontspanningsoefeningen via de ziekenhuis-tv

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam begint in oktober met het uitzenden van ontspanningsoefeningen via de ziekenhuistelevisie voor opgenomen patiënten.

De reden daarvoor is dat benzodiazepinen zoals temazapam, oxazepam en diazepam niet meer worden vergoed vanuit de basisverzekering. Uit onderzoek blijkt volgens het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis dat ontspanningsoefeningen een goed en gezond alternatief vormen. Daarom begint het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in oktober met de proef Beter in het ziekenhuisbed, waarbij via de ziekenhuis-tv 24 uur per dag
ontspanningsoefeningen worden uitgezonden voor opgenomen hartpatiënten.

Cardiologie
Patiënten die opzien tegen een onderzoek of operatie, niet kunnen slapen, pijn of doodsangsten uitstaan kunnen hun stress op die manier aanpakken. Vooral veel patiënten op de verpleegafdeling cardiologie kampen met dit soort problemen, vertellen psycholoog Ineke Kersten en fysiotherapeut Ellis Averzaat van de afdeling cardiologie. Zij ontwikkelden daarom een cd met vier ontspanningsoefeningen. ‘De ontspanningsoefeningen verminderen de stress en bevorderen het herstel. Ze helpen opgenomen hartpatiënten op een goede manier met hun angsten en pijn om te gaan’,
lichten zij toe.

Alle verpleegafdelingen
Als de proef op de afdeling cardiologie succesvol is, dan worden de ontspanningsoefeningen vanaf begin volgend jaar op álle verpleegafdelingen uitgezonden via de ziekenhuis-tv.

Door: redactie Nursing
Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

1 REACTIE

 1. Dat is een geweldig idee kan daar volledig achter staan,
  ben zelf hartpatient en heb al ettelijke keren gelegen het probleem is dan de monitor waar je aan vast zit en je niet van bed mag,elle lange nachten die je niet kan slapen omdat je lichaam niet moe word normaal werk je en word je lichamelijk en geestelijk in beslag genomen en dan lig je de hele dag en nacht maar te niksen. Worden die oefeningen ook op bed patienten afgestemd?
  Thuis deed ik altijd mee met de oefeningen van Ned. in beweging alleen die oefeningen die ik in mijn tempo aankon maar in het ziekenhuis kon dat niet daar hadden wij zelfs geen TV (Wezenlanden) beetje antieke boel niet patient gericht dan erger je je alleen maar en dat is niet bevordelijk voor de zieke. Totaal geen ontspanning op bed daar, en als je van bed mocht was er alleen de gang waar je kon heen en weer kan lopen.
  Maar zijn die ontspaningsoefeningen fysiek of mentaal ?
  Lijkt mij een subliem idee ook voor andere ziekenhuizen.
  Succes met dit initiatief.
  Hartelijke groeten, Marianne.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.