Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Zorgen over opleidingsniveau wijkverpleegkundigen

Patiëntenfederatie NPCF maakt zich zorgen over het feit dat er onvoldoende bachelor- en masterverpleegkundigen zijn, terwijl straks alleen een verpleegkundige met dit opleidingsniveau de zorg mag indiceren en organiseren.
Zorgen over opleidingsniveau wijkverpleegkundigen

Dat blijkt uit een brief van NCPF-voorzitter Wilna Wind in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). In de brief uit ze haar zorgen over de voortgang van de veranderingen in de langdurige zorg. ‘Cliënten lopen er nu al tegenaan dat te laag geschoolde verpleegkundigen hun zorg indiceren en organiseren. Dat leidt er (mogelijk) toe dat verpleegkundigen met onvoldoende kennis en beperkte scope naar de cliënt kijken,’ schrijft Wind. ‘Dat zorg niet goed georganiseerd wordt, dat er onvoldoende focus op zelfredzaamheid is, met alle mogelijke gevolgen voor de cliënt en zijn veiligheid van dien. Wij willen, zoals ook in de inkoopdocumenten genoemd, dat zorgaanbieders een plan opstellen waarin ze beschrijven hoe tot het juiste aantal bachelor en master verpleegkundigen te komen. We willen met name weten hoe zorgaanbieders er in de tussentijd voor zorgen dat de indicatiestelling van het vereiste niveau is zodat cliënten geen onnodige risico’s lopen.’

Welke vragen heb jij over de hervormingen van de langdurige zorg?

Wat verandert er als zowel de verzorging als de verpleging in 2015 worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw)? We proberen het allemaal zo goed mogelijk voor je bij te houden, maar dat lukt natuurlijk een stuk beter als we weten wat jou precies bezighoudt over dit onderwerp. Wat zou je willen weten? Welke vragen heb je? Laat het ons weten!

Wijkverpleegkundige

Ook heeft de NCPF veel zorgen over de rol van de wijkverpleegkundige in de wijkteams.  ‘In de plannen voor de herziening werd de wijkverpleegkundige beschreven als de oplossing, de spil en de schakel tussen het sociale domein en het zorgdomein,’ schrijft ze. ‘Wat opvalt is dat deze domeinen uit elkaar getrokken worden, wat leidt tot bureaucratie in plaats van tot samenhang. Wat als de wijkverpleegkundige signaleert dat een cliënt naast zorg (zvw) ook voorzieningen (wmo) nodig heeft, en dit in het zorgplan beschrijft? Het indiceren van wmo-voorzieningen ligt bij de gemeente. De cliënt moet zich dus wenden tot de gemeente. Maar wat doet de gemeente met het advies van de wijkverpleegkundige? Krijgt de cliënt de aanpassing die zelfredzaamheid thuis mogelijk maakt, of niet? Wij willen weten hoe deze aansluiting gewaarborgd is.’

Er moet iets gebeuren

De NCPF wil nu met staatssecretaris Martin van Rijn om tafel om ‘een ontsporing van de hervorming te voorkomen.’ De NPCF dringt er in de brief verder op aan dat het kabinet meer regie voert over de transitie. De federatie wil onder meer dat er een autoriteit gelanceerd wordt die de regie over de transitie gaat voeren. ‘We zien met lede ogen aan hoe de aandacht voor geld vele malen groter is dan die voor kwaliteit en voor de gevolgen voor mensen. Daarover hebben wij grote zorgen.’

15 REACTIES

 1. Beleidsmakers let op !
  Natuurlijk is de MBO-verpleegkundige ook competent genoeg om zorg te kunnen inschatten, te organiseren en te coachen; ook zij zou de mogelijkheden moeten hebben tot bij-en nascholing. Het lijkt opnieuw ondoordacht beleid net als de nieuwe beroepsprofielen waar de MBO- verpleegkundige als het aan het project V&V 2020, stuurgroepvoorzitter mevrouw Pauline Meurs, had gelegen met ingang van 2020 zou worden afgeschaft. Gelukkig heeft minister Schippers geluisterd naar de kritische geluiden van diverse spelers in het veld waaronder de MBO verpleegkundige zelf en blijft de MBO verpleegkundige bestaan met BIG registratie artikel 3.
  De voorgestelde knip tussen MBO-en HBO wijkverpleegkundige is niet gestoeld is op de realiteit van de huidige verpleegkundige zorg verlening in Nederland waar nog steeds ruim 70% de MBO-verpleegkundigen zijn, die de verpleegkundige zorg leveren.
  Kortom stel de MBO en de HBO verpleegkundige met eventuele goede aanvullende scholing net als nu ook vanaf 2015 in staat de verpleegkundige zorg te verlenen en maatschappelijke ondersteuning
  te organiseren.

 2. Lees alle reacties
 3. Het zou jammer zijn als het gesprek zich beperkt tot verheerlijken van niveau 5 en twijfelen aan de competenties van niveau 4. Het gaat juist om slim gebruikmaken van de talenten die binnen het wijkzorgteam aanwezig zijn, elkaar aanvullen en als dat nodig is aanvullende kennis en vaardigheden organiseren. De kern zit bij empathie, bij contact, nabijheid en zelfkennis. Bij het inzicht, overzicht en eigen gezicht dat MvMarle noemt.

 4. Tjonge, wat zijn de niv 4 verpleegkundigen toch slechte zorgverleners. Die kunnen absoluut niet coachen, organiseren en de zelfredzaamheid stimuleren van de cliënt/patient. Vandaar dat veel niv 5 verpleegkundigen met hun handen letterlijk in de zakken over de afdeling rondlopen, en als ze niet zodanig rond lopen dan verstoppen ze zich achter de computer om weer eens een project van de grond te krijgen waarvan het wiel allang is uitgevonden. Ga zo door overheid en aanhangers van deze visie!!!

 5. Ik werk al jaren in de zorg als verpleegkundige in de wijk niveau 4. Al jaren zijn er een aantal mensen vanaf niveau 4 die extra taken doen rondom de zorg, zoals indicatie aanvragen.
  Vanaf januari mag dit niet meer omdat dit alleen nog maar gedaan mag worden vanaf niveau 5 . Ik vind dit een kwalijke zaak omdat ik niet van mening ben dat dit alleen mogelijk is vanaf niveau 5. Er zijn genoeg verpleegkundige die het inzicht hebben om dit op een juiste manier te doen!

 6. Een mooie kreet, denk niet in papieren maar in competenties………en vertaal die competenties dan vooral naar concreet gedrag. Je vraagt nogal iets van mensen om de juiste indicatie te geven waarin alle aspecten meegenomen worden. Dit vraagt niet alleen om kennis van zorg en welzijn/welbevinden maar betekent ook dat je werkelijk in gesprek moet kunnen, jezelf kent (wanneer voel je je geraakt, wanneer irriteert iemand je) en een netwerker bent. Dit is meer dan een diploma van een opleiding. Ik kan me niet voorstellen dat je tegen ‘lager geschoold’ aan loopt maar wel tegen ‘minder inzicht, overzicht en gezicht’.

 7. Ja, ik zou mij zeker zorgen maken, mw. Wind, want ik denk dat als de economie weer aantrekt en er weer meer banen komen in het bedrijfsleven er toch een stuk minder jongeren voor de HBO V gaan kiezen dan nu, tenzij het salaris voor HBO V ers gelijkwaardig zou zijn aan die in het bedrijfsleven. Maar dat laatste gaat niet gebeuren denk ik…
  Bovendien denk ik dat zowel HBO V als MBO V prima zorg kunnen organiseren. Dat mw. Wind zegt dat cliënten nu al aanlopen tegen te laag geschoolde verpleegkundigen die hun zorg incideren en organiseren lijkt mij toch echt wel wat ver gezocht. Net wat H Gijbers zegt, alsof er al die jaren zorg onder het niveau is geleverd.

 8. Beste JB Boogaard, ik vroeg het aan Nicole omdat zij een vaste blogger van ons is. Als u, of R van Dijk, zich geroepen voelt een gastblog te schrijven over dit thema, nodig ik u van harte uit. Graag zelfs! U mag uw bijdrage mailen naar nursing@reedbusiness o.v.v. gastblog

 9. Waarom mag n (alias nicole) een blog schrijven met daarin haar zorgen over het niveau en r van dijk bijvoorbeeld niet? De andere kant blijft erg onderbelicht…namelijk dat mbo vpk, s zich nogal geschoffeerd voelen sinds die vreemde beroepsprofielen en het lijkt nu gewoon door te gaan. Rijst bij mij de vraag op of nursing en v&vn onafhankelijk van elkaar functioneren want ze lijken allebij dezelfde propaganda te voeren. Niveau 4 vpk, s worden geleerd balans te zoeken in draagkracht en draaglast waarbij stimulering en zorgen voor zelfredzaamheid automatisch aanbod komt. Het nieuwe beleid is nauwelijks van de grond en mw Wind maakt zich al zorgen om het niveau. MI een vroeg oordeel?

 10. Misschien moet er een soort test komen of je geschikt bent voor deze rol want ik ben het er echt niet mee eens. ik denk zelfs dat van IG tot HBO V er genoeg getalenteerde mensen tussen zitten die deze competenties bezitten. Want ik ben ook van mening dat er een groep is die hier goed in is en het leuk vind om te doen en een groep die weer ander talent beschikt en het ook niet leuk vind om te doen. Dus denk niet in papieren maar in competenties die men beschikt. test mensen en geef ze een korte cursus ervoor!! Want niet negatief bedoelt maar ik zie super goede HBOV mensen maar ook HBOV waarvan ik denk ‘OKE’

 11. waarom wordt de MBO verpleegkundige afgeschilderd als een sukkeltje die de zelfredzaamheid niet kan waarborgen en al helemaal niet kan organiseren en coordineren??. Ik vind dat MBO verpleegkundigen hier prima toe in staat zijn. Dat zijn dingen die je leert tijdens je opleiding. MBO/HBO kan ook prima samen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.