Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Onvoldoende zorg voor thuiswonenden met dementie

Uit onderzoek blijkt dat thuiswonende mensen met dementie vinden dat zij vaak onvoldoende of helemaal geen hulp ontvangen op diverse zorgaspecten. Zo geven zij aan dat ze onvoldoende worden geïnformeerd over wat er met hen aan de hand is.
Onvoldoende zorg voor thuiswonenden met dementie

Ook vinden ze dat ze te weinig hulp krijgen bij geheugenproblemen, gezelschap en dagbesteding. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 236 thuiswonende mensen met dementie en 322 mantelzorgers naar hun ervaren zorgbehoeften.

Dementiewijzer
Op basis van deze resultaten ontwikkelde onderzoeker Henriétte van der Roest een nieuw digitaal hulpmiddel, de DementieWijzer, waarmee mensen met dementie en mantelzorgers zelf snel persoonlijk advies-op-maat kunnen krijgen over beschikbare zorg voor hun specifieke zorgbehoeften. Van der Roest promoveerde 12 oktober aan VU medisch centrum in Amsterdam.

Weinig informatie
Nooit eerder werd een grootschalig onderzoek gedaan naar zorgbehoeften onder thuiswonende mensen met dementie, waarbij hun mening systematisch geïnventariseerd werd. Dit onderzoek laat zien dat mensen met dementie heel goed kunnen aangeven hoe zij hun situatie ervaren. Bijna 10% van de geïnterviewde mensen met dementie geeft aan geen of onvoldoende informatie over dementie en de beschikbare zorg te ontvangen.

Mantelzorgers
Opvallend is verder dat mantelzorgers vrijwel dezelfde onderwerpen noemen als het gaat om onvoldoende adequate hulp of zorg voor geheugenproblemen, dagbesteding en gezelschap. Daarnaast gaven mantelzorgers aan zelf ook onvoldoende informatie te ontvangen over dementie en de beschikbare zorg.

Aanbeveling
Om de informatievoorziening voor mantelzorgers en mensen met dementie te verbeteren en het makkelijker te maken om geschikte zorg te vinden heeft Van der Roest, in samenwerking met de doelgroep en derden, de DementieWijzer ontwikkeld en getest. Deze DementieWijzer, die mantelzorgers en mensen met dementie zelf via internet kunnen raadplegen, geeft via concrete vragen snel duidelijkheid over de eigen zorgbehoefte en de hiervoor beschikbare zorg in de buurt. De eerste resultaten zijn positief. Gebruikers bleken adequater om te kunnen gaan met zorgbehoeften en mantelzorgers voelden zich ook beter in staat om zorg te bieden aan hun naaste.

De DementieWijzer is nu nog niet beschikbaar en wordt nog verder ontwikkeld voor algemeen gebruik.

VU medisch centrum
Door: Redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bij de organisatie waar ik werk hebben we ervaring met de zgn. PG-teams in de thuiszorg: kleine teams, geschoold personeel in PG problematiek, veel continuiteit, korte lijnen met andere hulpverleners, mogelijkheden voor extra zorgtijd (blokzorg). Als wv heb ik de coordinatie/casemanagement.Goede ervaringen zowel van clienten, personeel als mantelzorg!

 3. Ik heb een wensenlijst om de zorg voor de dementerende in de thuiszorg op een kwalitatief hoger peil te brengen
  Ik onderschrijf de stelling dat er onvoldoende zorg is voor de demente client die thuis woont.
  De wijze waarop de zorg georganiseerd is, is niet toepasbaar voor deze groep clienten.
  Deze groep clienten past niet in de minuten zorg die geleverd wordt
  Een aantal dementerende verschilt in zijn reactie van dag tot dag op de zorg
  De ene dag zal je alles in het werk moeten stellen om de client gewassen te krijgen en te verleiden om te ontbijten )en dat binnen de gestelde tijd van 30 a 45 minuten?’
  Voor deze groep clienten is gespecialiseerde zorg nodig.
  Mensen die feeling hebben om met deze groep om te gaan, geduld hebben, tijd hebben, kennis hebben van het ziektebeeld en de verschillende vormen en gedragingen.
  Bereid zijn te investeren in een relatie met de client,
  via een vertrouwens band met client lukt het soms om zorg te kunnen verlenen
  De wens is een gespecialiseerd kleinschalig team
  Daarnaast een casemanager om de zorg, client en mantelzorg te kunnen begeleiden vanaf de diagnose dementie.
  ik ben oud wijkverpleegkundige en nu werkzaam als casemanager

 4. bezorgde vpk 15-10-09 – 21:13
  Ik schrik nogal van je verhaal! Ik weet uit eigen ervaring dat de terughoudendheid van sommige artsen groot is in deze, maar euthanasie?
  Mijn advies: Direct deze arts aangeven om verdere ellende voor velen te besparen!

 5. Ik ben werkzaam als case-manager in een project “thuis met dementie”. Ik ben de tomtom in het zorgbos, en dan m.n. voor de mantelzorgers die een dementerende partner heeft. Voor informatie over dit onderwerp kun je terecht op de site thuismetdementie.

 6. Ik ben 5 jaar werkzaam als verzorgende IG op een kleinschalige woonvorm met dementerende bewoners.Omdat ik daar vaak hoor dat de mantelzorgers vaak erg overbelast waren of zijn,wilde ik daarop inspringen om professionele respijtzorg te gaan leveren via PGB bij de mensen thuis,zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen in hun eigen omgeving.
  Mijn vraag om meer bekendheid hier aan te geven van b.v Alzheimer Nederland of het alzheimercafe in de buurt krijg ik te horen dat zij onafhankelijk willen zijn.En niets doen met de zorg die graag wil gaan geven.Ik wil ook niet te commercieel doen maar ik weet uit ervaring dat de nood toch eigenlijk hoog is.
  Jammer,want ik heb oprecht met die mantelzorger te doen.met die zware taken die zij op zich nemen.
  En de dementie achter de mens,ik hou van ze.

 7. Helaas is dit geen alleenstaand geval. Daarbij komt dat het strafbaar is. De patient,en als hij wilsonbekwaam is, de familie, beslist met de arts of er verder behandeld wordt of niet.En dan nog alleen in levensbedreigende situaties. Er wordt juist voor dementerenden nog heel veel gedaan. Bij de thuiszorg is niet voor niets de levensloopkoffer ontwikkeld.
  De kernwoorden hierin zijn; prikkeling, herkenning, beleving en plezier. Als je van je man of vrouw of ouders houdt dan kun je ze toch zomaar niet in laten slapen. Ik zou als het mij overkwam dan ook zeker een klacht indienen tegen deze geriater. Artsen moeten altijd een tweede arts raadplegen volgens de wet.

 8. Ken een arts, Geriater die demente pers. liever uit de weg ruimt, omdat die volgens hem geen levenskwaliteit meer hebben en er geen plaats genoeg is voor deze mensen in de maatschappij, ze een last zijn voor de mantelzorgers. Hij zou igv dementie bij zichzelf of bij zijn ouders dan ook onmiddelijk voor euthanasie kiezen!!?? Gebruikt deze laatste ook om families te overhalen, euthanasie te kiezen voor hun betrokkene. Wanneer ze het er niet mee eens zijn, dring hij verder aan, tegen de wil van de famillies in !
  Zegt ook tegen de famillie van de betrokkenen, dat dit de wens is van de overheid,om bij mensen als deze euthanasie te plegen en hij niet verplicht is in geval van ziekte hen te helpen om weer beter te worden. Euthanasie zou het advies zijn, klopt dit en mag dat zomaar?
  Deze dokter past passieve euthanasie toe bij deze mensen(dmv meerdere tranquilaizers), met of zonder het medeweten van de familie. Tgv het coktail aan de tranquilaizers krijgen onwetende famillies een vertekend beeld van hun betrokkene en geloven dan dat het werkelijk niet goed gaat met hun betrokkene.
  Ik vraag mij echt af hoe dit te verechtvaardigen is ?

  Mag dat zomaar ?
  Zij er nog mensen met dergelijke ervaringen of is dit een alleenstaand geval ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.