Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook acute patiënt waardeert patiëntgerichtheid

Alle patiënten vinden patiëntgerichtheid belangrijk. Vaak zelfs nog belangrijker dan wachttijden, accommodatie, privacy of nazorg na ontslag uit het ziekenhuis. Dit geldt ook voor acute patiënten.
398duimomhoog

Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Nivel en het Centrum Klantervaring Zorg in het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education & Counselling.

 

Meebeslissen

De onderzoekers hadden verwacht dat acute patiënten patiëntgerichtheid niet zo belangrijk zouden vinden, maar dat bleek dus niet te kloppen. ‘Het maakt kennelijk niet uit welk gezondheidsprobleem patiënten hebben, ze weten heel goed wat ze belangrijk vinden’, zegt Nivel-onderzoeker Dolf de Boer. ‘Ze hebben een duidelijk beeld van patiëntgerichte zorg en die staat altijd hoog op de prioriteitenlijst. Dat is op zich niet zo gek, want patiënten zitten vaak in onzekerheid en hebben goede informatie nodig om met hun gezondheidsprobleem om te kunnen gaan.’ Ook willen patiënten graag meebeslissen. ‘Patiënten willen bovendien het gevoel hebben dat er niet over hun hoofd wordt beslist, maar dat zij kunnen meebeslissen over de behandeling. Artsen moeten hen daarvoor de ruimte geven.’

 

Onderzoek

In totaal zijn voor het onderzoek 1345 patiënten ondervraagd. Het ging om mensen met hartfalen, hernia, borstkanker, reuma en heup- of knieoperaties.

 

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.