Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ook Amsterdamse ziekenhuizen betalen ORT niet terug

Ook ziekenhuizen in Amsterdam zijn niet van plan om vorderingen voor achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT) te honoreren. Dat meldt Zorgvisie.
Ook Amsterdamse ziekenhuizen betalen ORT niet terug

Volgens het vakblad voor zorgbestuurders komen bij de Amsterdamse ziekenhuizen (Sint Lucas Andreas, OLVG, Antoni van Leeuwenhoek, BovenIJ en Slotervaart) tientallen aanvragen voor de uitkering van ORT binnen, maar is vrijwel geen enkel ziekenhuis van plan uit te betalen. Ze laten desgevraagd weten de lijn van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) te volgen en verwijzen aanvragers naar de rechter in plaats van uit te betalen.

Vorige week bleek ook uit een rondgang van het Eindhovens Dagblad langs de verschillende ziekenhuizen in Brabant dat instellingen niet tegemoet komen aan de oproep van vakbond NU’91 om achterstallige ORT terug te betalen. Lees meer>>>

Woordvoerder Karin Weerts van NU’91 reageert: ‘Wij horen inderdaad ook dat het merendeel van de vorderingen worden afgewezen. Het is echter onze verwachting dat binnenkort meer rechtszaken gewonnen zullen worden door zorgmedewerkers. Als dat gebeurt kunnen de ziekenhuizen zich niet meer verschuilen achter het argument dat het hier om een individueel geval gaat. Ze zullen dan gedwongen zijn tot uitbetaling van alle vorderingen. Maar zover zijn we nog niet. Eerst kijken we hoe het gaat met de vorderingen en dan zullen een aantal test-cases volgen. De juridische kosten voor zorgmedewerkers die lid zijn bij ons worden overigens gedekt door NU’91.’

Volgens Weerts was het bundelen van alle vorderingen tot één massaclaim juridisch niet mogelijk. ‘Het gaat in die zin wel om individuele casussen. Maar wij gaan er zoals gezegd van uit dat na drie of vier keer in het gelijk gesteld te zijn door de rechter, het onzinnig is voor ziekenhuizen om niet over te gaan tot uitbetaling.’

Reageer

Heb jij een vorderingsbrief gestuurd naar je werkgever? Zo ja, wat was zijn/haar reactie?

3 REACTIES

  1. Heb de brief gestuurd en kreeg keurig bericht dat het was aangekomen en dat men zich hierover nog moest beraden met NZA. 
    Ik kreeg vd week een brief waarin stond dat ze niet tot uitbetaling overgingen, omdat ze conform de CAO gehandeld hebben.
     

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.