Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ook banen van verpleegkundigen op het spel’

Abvakabo wil dat iedereen in de zorg inlevert om ontslagen in de thuiszorg te voorkomen, maar gaat er volgens andere bonden aan voorbij dat er ook banen van verpleegkundigen op het spel staan.
‘Ook banen van verpleegkundigen op het spel’

Dat zeggen vertegenwoordigers van andere vakbonden – waaronder verpleegkundigenvakbond NU’91 – vandaag in De Volkskrant. Alle bonden waren betrokken bij het overleg met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid over het Zorgakkoord, met als doel een oplossing te vinden voor de stijgende zorgkosten. VWS deed een aanbod met daarin onder andere een verzachting van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp, maar Abvakabo FNV ging er niet mee akkoord. De bond maakt zich grote zorgen over de toekomst van de thuiszorg en vreesde al eerder dat 100.000 banen verloren zouden gaan. De andere werkgevers en werknemersorganisaties hadden inmiddels wél aangegeven mee te willen werken.

Wijkverpleegkundigen en ziekenhuisverpleegkundigen

Rolf de Wilde van vakbond NU’91 vindt dat Abvakabo voorbijgaat aan de belangen van andere medewerkers in de zorg, bijvoorbeeld verpleegkundigen in de ziekenhuizen en wijkverpleegkundigen. De focus zou door de druk van Abvakabo nu teveel op de thuiszorg liggen. ‘Alles moet kennelijk wijken voor de thuiszorg,’ zegt De Wilde. ‘We snappen de problemen, maar de pijn moet eerlijk worden verdeeld. Ook in de ziekenhuizen staan banen op het spel, en ik kan een wijkverpleegkundige niet vragen loon in te leveren voor thuiszorgmedewerkers.’ Beroepsorganisatie FBZ tegenover Zorgvisie: ‘Ik vind de thuiszorg ook belangrijk, en we zijn ook tegen massaontslagen. Maar de zorg is wel veel groter dan alleen thuiszorg. Ik zie dat er van de miljarden bezuinigingen alleen het deel voor de thuiszorg wordt teruggedraaid. Dan zeg ik: verdeel die versoepelingen eerlijk over alle zorgsectoren, want die hebben het allemaal moeilijk.’

Laatste plannen

Volgens de laatste plannen van de staatssecretaris wordt de huishoudelijke hulp nog steeds overgeheveld naar de gemeenten, maar die krijgen er nu wel meer geld voor. Daarbij worden de regels versoepeld om voor een plaats in het verzorgingshuis in aanmerking te komen. Niet alleen ouderen die veel intensieve zorg nodig hebben kunnen daar terecht, maar ook degenen voor wie lichtere zorg volstaat. En voor het personeel dat toch zonder werk raakt (maximaal 30.000 in het laatste kabinetsvoorstel) wordt gekeken naar begeleiding naar ander werk of bijscholing.

2 REACTIES

  1. Het blijft pijnlijk dat ‘de thuiszorg’ ineens niet meer over de verpleegkundigen lijkt te gaan. Maar leg nu eens uit: de stijgende kosten in de zorg worden veroorzaakt door gigantische uitgaven op het gebied van nieuwe technologische ontwikkelingen (dat verzin ik niet, dat is informatie die ik heb gekregen tijdens een lezing binnen het ministerie van volksgezondheid)…..waarom wordt de oplossing dan niet dáár gezocht?

  2. Lees alle reacties
  3. Het behouden van banen is vanuit het verleden bezien een lovenswaardig streven. Maar als we vooruitkijken dan is ook zichtbaar dat aan de thuiszorg en langdurige zorg steeds zwaardere eisen qua inhoud van zorg worden gesteld. Een andere personeelsmix zal op den duur zeker noodzakelijk zijn. Er werken bijvoorbeeld nu al veel te weinig verpleegkundige bachelors en verpleegkundig specialisten in deze branche. Nee, met te veel aandacht voor banen uit het verleden onstaat geen duurzaam onderhandelingsresultaat. Past dit denken nu nog aan de onderhandelingstafel?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.