Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook Hogeschool Zeeland voert numerus fixus in

Ook de Hogeschool Zeeland (HZ) voert komend collegejaar een numerus fixus in. Dat betekent dat alle hogescholen vanaf volgend jaar gaan werken met een loting voor verpleegkunde, behalve de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).
Ook Hogeschool Zeeland voert numerus fixus in
Foto: ANP

Dat blijkt uit gegevens van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Hoe de Hogeschool Zeeland hier invulling aan gaat geven, is nog niet bekend.

Landelijke trend

Landelijk kiezen de opleidingen verpleegkunde er massaal voor een numerus fixus in te stellen, om de enorme instroom van studenten te reguleren. In september startten landelijk bijna 1700 studenten méér met de opleiding verpleegkunde dan het jaar ervoor. De HZ kon dit jaar 28,7 procent meer eerstejaarsstudenten verpleegkunde begroeten. De enorme stijging van het aantal studenten brengt de nodige problemen met zich mee, zo is het voor hogescholen moeilijk om kwalitatief goede stages aan te bieden.

Waarom zoveel extra studenten?

Als reden voor de enorme toename van studenten verpleegkunde wordt de crisis regelmatig genoemd. Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV) en directeur van de opleiding verpleegkunde van de HAN, onderschrijft die gedachte, maar heeft meerdere redenen voor de toename. ‘Jongeren kiezen voor de zorg vanwege de crisis. Want ook al is het misschien minder dan voorgaande jaren, in de zorg bestaat een grotere baanzekerheid, zeker vergeleken met andere beroepen. Ook hebben we vanuit het werkveld jarenlang geroepen ”Kom werken in de zorg!” Blijkbaar werpt dat nu zijn vruchten af. Het imago van het beroep is kennelijk verbeterd de laatste jaren. Maar natuurlijk hoop ik nog het meest dat scholieren kiezen voor de verpleegkunde omdat het zo’n mooi vak is.’

Selectie

De opleidingen die een numerus fixus invoeren bepalen zelf op welke manier ze de studenten selecteren. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een speciale selectiedag, zoals Hogeschool Windesheim in Zwolle doet. Daar worden aankomende studenten getoetst op verpleegkundige beroepshouding, studievaardigheden, rekenvaardigheden, taalvaardigheden en motivatie. De uitslag van de selectietoetsen, de motivatie en het oordeel van de studiebegeleider bepalen hoeveel kans de kandidaten maken bij de daaropvolgende loting. Bij de Hanze Hogeschool in Groningen kun je kiezen of je je meldt voor de decentrale selectie of een centrale loting. 70 procent van de totale aanmeldingen wordt toegelaten via centrale loting en 30 procent via decentrale selectie. Afhankelijk van je studieresultaten maak je een keuze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.