Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook NFI Kraakt bewijs tegen Lucia de B.

De Haagse verpleegkundige Lucia de B. is veroordeeld op basis van ondeugdelijk bewijsmateriaal. Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verklaard tegenover het tv-programma NOVA. Volgens het NFI hebben de rechters in deze zaak zich gebaseerd op uitslagen van achterhaalde apparatuur. Vrijdag stelde hoogleraar wetenschapsfilosofie Ton Derksen al dat de vrouw ten onrechte een levenslange gevangenisstraf uitzit.  
Ook NFI Kraakt bewijs tegen Lucia de B.

Lucia de B. is schuldig bevonden aan zeven moorden en drie pogingen daartoe op patiënten, onder wie enkele baby’s en peuters. Een van de slachtoffers was de baby Amber Hoeksteen. Twee onderzoeken in 2002 wezen uit dat het meisje negentien microgram per liter van het hartmedicijn digoxine in haar bloed had. Dat bleek een dodelijke hoeveelheid. Maar volgens het NFI konden die onderzoeken geen onderscheid maken tussen digoxine en digoxineachtige stoffen, die van nature in het lichaam voorkomen.

Digoxine
Onderzoeker Klaas Lusthof van het NFI verklaart zaterdag in NOVA dat het bloed van het meisje ook twee jaar later is onderzocht. Toen bleek het niet meer dan zeven microgram per liter digoxine te bevatten. Dat resultaat zou bewust niet naar buiten zijn gebracht.

Combinatie
Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde De B. twee jaar geleden tot levenslang en tbs voor de moorden en pogingen daartoe. De Hoge Raad verwees de zaak in maart terug naar het hof, omdat een combinatie van levenslang en tbs niet mogelijk is. Wel staat volgens de Hoge Raad vast dat de verpleegkundige de zaken, die speelden tussen 1997 en 2001, op haar geweten heeft. Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich aan het einde van de maand opnieuw over de zaak.

Herzieningsverzoek
De advocaat van De B., Stijn Franken, werkt op basis van de nieuwe ontwikkelingen aan een herzieningsverzoek van de zaak voor de Hoge Raad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.