Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Ook onderscheid mbo-hbo in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch krijgen hbo-verpleegkundigen meer verantwoordelijkheden: zorg plannen en coördineren, supervisie voeren, collega’s coachen… Het is een kans voor hbo-v’ers, en het levert nog een hoger salaris op ook. Voor hun mbo-collega’s verandert er minder.
Ook onderscheid mbo-hbo in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hoe is het aangepakt?

De Verpleegkundige Advies Raad (VAR) bracht in 2010 in opdracht van de Raad van Bestuur een ‘Visie op de Verpleegkundige Professional’ uit, waarin de positionering van de verpleegkundigen centraal staat. Omdat de zorg complexer wordt, is het volgens de VAR van belang dat verpleegkundigen op basis van deskundigheid en expertise worden ingezet. Ze riep de organisatie op een duidelijk onderscheid te maken tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen, in competenties, taken, functies en verantwoordelijkheden.

Praat ook mee op Nursing Connect: is het echt nodig dat hbo-opgeleide verpleegkundigen andere taken krijgen en hoger beloond worden? Ga naar Nursing Connect >>>

Wat betekent dat precies?

Het JBZ koos ervoor om meer hogeropgeleide verpleegkundigen aan het bed te krijgen. Alle verpleegafdelingen hebben een eigen implementatieplan en tijdspad, om een nieuwe gewenste verhouding mbo/hbo te bereiken. Voor 2020 streeft men naar een gemiddelde van circa 30% hbo-verpleegkundigen op de reguliere klinische afdelingen. Dit is een geleidelijke weg, omdat er nu nog weinig hbo’ers werkzaam zijn in het JBZ: per afdeling gemiddeld 18%.

Verpleegkundige van de toekomst

Ook Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het Amphia Ziekenhuis in Breda en het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel vertelden Nursing hoe zij de functie van ‘de verpleegkundige van de toekomst’ (willen) vormgeven. Het is te lezen op www.nursing.nl > Dossier Beroepsprofiel.

Hoe zien de profielen van de twee niveaus er uit?

De niveau 5 verpleegkundige is een hbo-v opgeleide verpleegkundige, een deskundige en bekwame zorgprofessional die in staat is bij multiproblematiek af te stemmen met anderen, samen met de patiënt prioriteiten kan stellen, bespreken en omzetten in geïntegreerde zorgplannen en kan bijdragen aan praktijkonderzoek. Daarbij heeft zij oog voor preventie en continuïteit van zorg en samenwerking in de 1e, 2e en 3e lijn. Het hbo-profiel heeft de volgende competenties:

– Naast de rol van verpleegkundig expert, spelen klinisch redeneren, kritische zelfreflectie, communicatieve vaardigheden, interdisciplinair samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliteit een grote rol. (Dit is op basis van de zeven Canmeds rollen.)

– Een bijdrage kunnen leveren aan praktijkgebonden onderzoek, met als uitkomst versterking van evidence-based practice.

– Kennis/kunde van technologische mogelijkheden die van toepassing zijn voor de zorg.

– Aandacht voor de coördinerende rol, kennisvermeerdering, afstemming, samenwerking en leiderschap.

De niveau 4 verpleegkundige is een mbo-v opgeleide verpleegkundige, een deskundige en bekwame zorgprofessional die handelt in zorgsituaties die in het algemeen relatief stabiel zijn. Het handelen verloopt in die situaties grotendeels volgens (professionele) standaarden en richtlijnen. Van de mbo-verpleegkundige wordt verlangd dat zij in die context de patiënt lichamelijke, emotionele en geestelijke ondersteuning biedt.

Het mbo-profiel heeft de volgende competenties:

– Professioneel handelen en professioneel gedrag, goed communicatievermogen en vermogen tot samenwerken.

– Kennis, kunde en vaardigheden voor het uitvoeren van minder complexe zorg conform (evidence-based) richtlijnen.

– Vermogen om risico’s in te schatten, zodat zorg kan worden opgeschaald wanneer dat nodig.

De hbo-verpleegkundige krijgt meer betaald dan haar mbo-collega, ze heeft functiewaardering schaal 50 en de mbo-v’er schaal 45.

In Nursing november staat een uitgebreid artikel over de aanpak van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daarin ook reacties van mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen, en hun leidinggevende. Meld je ook aan voor een abonnement op Nursing.

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik juich deze ontwikkeling toe!! Als er verschil in opleiding is moet er ook verschil in functie/salaris mogelijk zijn. De beste motivatie blijft toch uitgedaagd worden in je werk op ieders eigen niveau en interesses. Ik hoop dat andere ziekenhuizen dit voorbeeld snel gaan volgen!

 3. Interessante reacties allemaal,
  zowel de niveau 4 als de niveau 5 collegae die van de schoolbanken komen moeten nog veel leren, ieder op hun eigen niveau. Ik vraag me af waarom deze weerstand?
  Het artikel laat juist zien dat het beste uit beide niveau’s wordt gehaald, in iedere tak van sport is er een onderscheidt tussen MBO en HBO behalve in ons beroep? Meen je dat echt?
  Inservice opleiding bestaat niet meer beste mensen, helaas misschien maar ik ben ontzettend trots, als inservice A verpleegkundige en voorzitter van de VAR nog dagelijks aan het bed van de patiënt, dat wij deze ontwikkeling en professionaliseringsslag met onze professionals in het JBZ hebben door gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat het de kwaliteit van zorg voor de patiënten zal verbeteren.
  Kom in maart 2015 naar het JBZ en we zullen je meenemen in ons proces.

 4. Het onderscheid in bekwaamheid van MBO verpleegkundige -en HBO verpleegkundige aan bed van een patiënt is de grootst mogelijke onzin.
  Wie heeft dit nu weer bedacht,zeker HBO -VAR mensen ,die al zover van het bed staan ?
  Laat ze zich bezig houden met dingen die er werkelijk toe doen.

 5. Er zitten inderdaad hbo’ers bij die niet genoeg praktische vaardigheden hebben aan het begin van hun loopbaan en dit moet zeker verbeteren denk ik. Daarentegen zijn er gewoon echt verschillen tussen hbo’ers en mbo’ers maar die zullen per persoon verschillend zijn. Ik vind het vervelend dat in dit soort discussies mbo’ers zo denigrerend kunnen overkomen wat betreft het niveau van de hbo’er. Hieruit blijkt juist weinig intelligentie en professionaliteit, wat jullie pleidooi gelijk erg slecht maakt. Een beetje nuance is ook wel eens welkom.

 6. Ik juich het initiatief van van het JBZ toe, er wordt geschreven dat er meer onderscheid gemaakt gaat worden. Dit is een proces wat nooit klaar zal zijn naar mijn mening. Ik vind ook niet dat het afbreuk doet aan de mbo vepleegkundige, zoals ik uit verschillende reacties lees. Ik zie zeker verschil tussen ervaren mbo ers en startende hbo v ers, maar er is niet voor niets een onderscheid in de opleiding, er zijn wel degelijk verschillen in niveau en denkwijze. Deze komen in de praktijk nog niet tot zijn recht, maar dit zal in de toekomst in het JBZ zeker verbeteren.
  Wanneer de zorgverzekeringen mogen kiezen verwacht ik dat ze ook kiezen voor niveau 5, zoals nu ook in de thuiszorg.

 7. Je kunt wel een Hbo-v opleiding gedaan hebben maar dat is lang niet genoeg een reden voor een hoger salaris! In de praktijk moet je het dan duidelijk kunnen zien welke taken er bij zijn gekomen voor de hbo-er. Bij ons lopen er veel net afgestuurde hbo-vers rond maar hebben geen enige ervaring met verpleegtechnische handelingen en dan moet (wat meestal voorkomt) een mbo-vers uitleggen hoe het moet!! Dit is
  toch krom!? Als ze in een hoger schaal komen moet er wel duidelijk een verschil in de praktijk gezien worden maar dan niet door het werk van de mbo-er af te kraken!

 8. Vervolg,
  Want zolang ik o.a.teveel taalfouten bij ook hbo-ers zie. Bijv. Ik word met dt etc.(of de afkorting supp.(zetpil) met een b wordt geschreven). Maar niet alleen dat. Ziektebeelden die ze niet kennen of verkeerd interpreteren.Geen verschil weten tussen helder/donkerrood bloedverlies en melena vind ik het niveau niet waardig. Geen onderscheid maken maar opleiding van mbo (maar ook de hbo)verbeteren. Zodat er nauwelijks verschil is tussen mbo en hbo. Waar de hbo-er na een tijd aan het bed te hebben gewerkt naar een leidinggevende functie gaat.Volgens mij hebben we daar meer aan.

 9. Versnippering van zorg bij een patient die ineens een hoogcomplexe patient wordt. De mbo-er en de hbo-er dan samen de patient moeten verzorgen. Dan moeten ze wel goed communiceren anders gaat het daar fout en wordt de patient de dupe.Nee één verpleegkundige, mbo-of hbo die voor de patient ook als deze hoogcomplex is verzorgen lijkt me beter.Ik ervaar niet bij alle hbo-ers een niveau die boven de mbo-er uitstijgt. Ze moeten de huidige opleiding op een hoger niveau zetten zoals de A dat was. Hebben we meer aan.Geef veel en dieper les in anatomie/fysiologie en pathologie en niet facultatief maar les en toetsen zoals vroeger in de A. Geef vooral les over vitale functies(kunde) en klinisch redeneren.Niet een slap aftreksel maar verdieping.( Want de patient gaat niet zo snel meer naar de ic. Eerst komt een spoedteam op de afdeling) Leer mbo goed wat shock inhoudt, lage tensie, tachycardie, verminderde diurese daarna anurie, (wat je wel voor moet zijn),bleek,zwetende patient,verlaagde bewustzijn,vasoconstrictie ‘knijpen’ (vingers en tenen die koud aanvoelen),tachypneu, lage zuurstof gehalte (So2) en ook waarom. Zo les geven zorgt dat mbo-er inzien wat shock is en dat ze voor het zover is anticiperen als een van die vitale functies afwijkend wordt. De kunst tijdig te waarschuwen.Dáár hebben we wat aan.Maar ook meer en verdiepende ziektebeelden geven. Niet als naslagwerk maar met toetsen.

 10. ‘En helaas is het nog steeds een feit dat niveau 5 de handen is meer uit de mouwen moet steken om kennis van de zorg krijgen. Helaas werken die volgens de regels vanuit de boeken en niet rekening houdend wat een patiënt/ cliënt wil of kan.’
  Ik weet niet hoe ik netjes kan aangeven hoeveel onzin dit is…

 11. Ja dit is dus een grote grap. Wie heeft dit verzonnen.
  Ben ook net klaar met mbo niveau 4. De hoog complexe situaties vliegen om je oren. Die hiaten waar mw. Anke het over heeft ligt wel bij de verpleegkundige zelf en niet aan het niveau. Die hiaten komen zeker op niveau 5 voor!!! Het is de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige zelf om je kennis op niveau te houden. Klinisch redeneren, monitoren, collega’s coachen en alles wat de schrijfster nog meer aanhaalt als zijnde niveau 5 te promoten. Het is een slag in de ruimte door iemand die blijkbaar helemaal niet of niet wil weten hoe de werkelijkheid is. Niveau 4 en 5 is nu eenmaal niet veel van elkaar verschillend. En helaas is het nog steeds een feit dat niveau 5 de handen is meer uit de mouwen moet steken om kennis van de zorg krijgen. Helaas werken die volgens de regels vanuit de boeken en niet rekening houdend wat een patiënt/ cliënt wil of kan. het is de tijd van de zorgverzekeraars die de boel mogen gaan regelen en die bepalen wie ze aan het bed straks willen. Daar zijn ze dan ook te dom om te weten dat hoe hoger het niveau dit niet garant staat voor kennis en inleving van de zorg. Jeetje waar hebben we het weer over.

 12. Ik snap er niks meer van. Ik als MBO-leerling verpleegkundige zit in mn 4de jaar en wordt door de wol geverfd als het gaat om het coordineren van zorg en het juist bieden van de hoocomplexe zorg, in overleg met collegae zorg afstemmen en daar kritisch op reflecteren. Dus straks heb ik al die vaardigheden maar mag ik ze niet toepassen want daar hebben we de HBO-V voor….Vreemd toch?

 13. Een pas afgestudeerde HBO-V’er komt bij lange na niet in de buurt bij een ervaren MBO-V niv.4 Verpleegkundige. In het artikel in Nursing wordt het een en ander heel mooi belicht, maar in de praktijk is dat toch heel anders.
  Het verpleegkundig beroep is heel praktisch van aard. En dat is voor sommige HBO-V’ers juist de grootste valkuil.
  De oude A blijft het beste, werken en leren door te doen.
  Je ziet nu juist dat met het steeds veranderde opleidingsstelstel de kwaliteit van zorg achteruit gaat. succes ermee!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.