Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ook smartphone verpleegkundigen bevat resistente bacteriën

Niet alleen de smartphones van artsen zijn een potentiele bron van infecties. Ook de mobieltjes van verpleegkundigen bevatten bacteriën.
Ook smartphone verpleegkundigen bevat resistente bacteriën
Foto: Arno Massee

Dat zegt chirurg Wietse Zuidema die deze week een literatuurstudie publiceerde in Medisch Contact. Samen met zijn collega’s uit het VUmc Amsterdam analyseerde Zuidema acht studies. Daaruit bleek dat van de 989 onderzochte smartphones 42 tot 95 procent uit het ziekenhuis afkomstige bacteriën bevatte. Vooral de randen van de telefoon bleken vol bacteriën te zitten.

MRSA

‘In twee studies wordt er onderscheid gemaakt tussen de smartphones van verpleegkundigen en artsen. Uit een studie blijkt dat op de smartphones van verpleegkundigen meer resistente bacteriën zitten, uit een andere studie blijkt juist dat op de smartphones van artsen meer  gecontamineerd zijn’, zegt Zuidema. ‘Op de mobieltje van zowel artsen als verpleegkundigen komen resistente bacteriën, zoals MRSA, regelmatig voor.’

Richtlijn nodig

Volgens de onderzoekers zou het handig zijn als er een richtlijn komt voor het gebruik van smartphones binnen de dagelijkse klinische praktijk. Bij de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) – de vereniging die in Nederland de belangrijkste richtlijnen op het gebied van infectiepreventie maakt – staat het onderwerp op de agenda. ‘We zijn gestart met een revisie van de richtlijn Reiniging en Desinfectie van ruimten, meubilair en voorwerken. We willen daarin graag iets opnemen over smartphones en ICT apparatuur’, zegt Ingrid Spijkerman, directeur van de WIP. ‘Het probleem is echter dat er weinig tot niks over bekend is en dat maakt het maken van een richtlijn lastig. Het is nog niet bekend wanneer de revisie van de richtlijn wordt afgerond, er is nog geen concept beschikbaar.’ Spijkerman merkt nog wel op dat Zuidema en zijn collega’s vooral buitenlandse studies hebben geanalyseerd: ‘Ik verwacht dat in Nederland minder MRSA bacteriën op smartphones zitten omdat MRSA in Nederland nauwelijks voorkomt.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.