Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ook stageplaatsen mbo-verpleegkunde onder druk’

De mbo-raad maakt zich zorgen over het aantal beschikbare stageplaatsen voor mbo'ers. Brancheorganisaties Actiz en NVZ onderkennen het probleem.
‘Ook stageplaatsen mbo-verpleegkunde onder druk’
Foto: Wim van Ophem

‘De zorgsector staat in de breedte onder druk. Er moet aan alle kanten bezuinigd worden,’ aldus Marije Hulschbosch van de Mbo-raad in Nursing februari. ‘Zo heeft de opleiding verpleegkunde aan het ROC Nijmegen vorig jaar een rem gezet op het aantal aanmeldingen vanwege het gebrek aan stageplaatsen.’ Eerder werd al bekend dat door het grote aantal studenten hbo-verpleegkunde, er een groot probleem is om voor die studenten goede stageplaatsen te vinden. Instellingen hebben te maken met enorme bezuinigingen, ze weten zelf nog niet precies hoe de toekomst eruit gaat zien. Dat maakt het organiseren van stageplekken lastig.

Numerus fixus

Om de enorme stroom aan hbo’ers in te perken voeren bijna alle hbo-v’s met ingang van komend schooljaar een numerus fixus in. Welke hogescholen doen daar aan mee?

‘Mbo’ers zijn belangrijk voor onze branche’

Bernadet Naber van Actiz – de koepel van verpleeg- verzorgingshuizen en de thuiszorg – liet eerder al weten harde afspraken te willen maken met zorgorganisaties om genoeg stageplaatsen te kunnen garanderen voor studenten hbo-verpleegkunde. ‘Maar natuurlijk hebben we vanuit Actiz ook aandacht voor stageplaatsen en instroom van verpleegkundigen op mbo-niveau,’ aldus Naber. ‘De mbo-studenten zijn voor onze branche zeer belangrijk, dus zeker niet ondergeschikt aan de hbo-verpleegkunde studenten. We hebben ook in ons sectorplan aandacht door extra leerwerkplaatsen en extra begeleiding voor de studenten op te nemen in de aanvraag.  Maar we kunnen dus niet alleen vanuit onze branche de stagetekorten oplossen. Ook in de ziekenhuizen loopt het aantal stageplaatsen flink terug, en 44 procent van de mbo-studenten wil dáár het liefst stagelopen. Die grote groep kunnen wij vanuit onze branche niet opvangen.’

Mbo’ers in ziekenhuizen

Ook de NVZ, de branchevereniging van ziekenhuizen, zegt ‘voortdurend bezig’ te zijn om te kijken of er voldoende stages in de ziekenhuizen zijn. ‘Maar het aanbod is groot,’ zegt ook NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. ‘Er komen teveel studenten van de opleidingen. We verwachten de komende tijd 30 procent meer studenten. In het licht van bezuinigingen en uitval van zorgvraag onderzoekt de NVZ hoe we hier op kunnen anticiperen. We kunnen nu nog niet zeggen wat hiervoor de oplossing is maar de uitdaging wordt onderkend.’

Hbo’ers begeleiden mbo’ers

De vraag is of er bij extra hbo-studenten, minder stageplaatsen overblijven voor mbo-verpleegkundigen. Naber: ‘Ik denk het niet, het zijn echt verschillende stageplaatsen. Ook hebben ze verschillende opdrachten. Ze verdringen elkaar op die manier dus niet.. Ook zien we al dat meerdere instellingen de mix van vraag naar veel stageplaatsen juist als een kans zien: de laterejaars hbo-student oefent zijn coachvaardigheden en haar latere rol in het aansturen van collega’s door mbo-studenten te begeleiden. Dit alles onder toeziend oog van ervaren stagebegeleiders en ervaren praktijkmensen.’ Van der Horst: ‘Ziekenhuizen kiezen op basis van wat ze nodig hebben. Zorgprofiel en zorgzwaarte. Op dit moment is er branchebreed onderzoek, en binnen NVZ specifiek naar de kern van verpleegkundig beroep en hoe hbo- en mbo-professionals zich tot elkaar moeten verhouden. Dat verschilt per ziekenhuizen. Hoe complexer de zorg er is, hoe meer hbo’ers er nodig zijn.’

Discussieer mee

Wat denk jij? Pikken de hbo’ers de stageplekken van mbo’ers in? Of kunnen ze prima naast elkaar ‘bestaan’? Discussieer mee op Nursing Connect.

2 REACTIES

  1. Kijk naar het aanbod van leerbanen. In ziekenhuizen.
    Bijna alle vacatures zijn voor havisten die net eindexamen hebben gedaan.
    Die kunnen dan verkort een mbo 4 opleiding doen.
    Doorstromen van vig naar verpleegkunde is er bijna niet meer mogelijk via deze route.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik lees alleen over stageplaatsen in het ziekenhuis. In het verpleeghuis, thuiszorg en andere zorginstellingen zijn MBO en HBO verpleegkundigen, dus ook leerlingen, hard nodig. In de verpleeghuizen is geriatrische verpleegkundige expertise nodig om clienten met zeer complexe problematiek te ondersteunen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.